Napisano 03.09.2012 - 19:02
Napisano 06.09.2012 - 20:36
Napisano 07.09.2012 - 11:51
I tu wcale nie chodzi że policja nie umie strzelać i wali do przypadkowych ludzi tylko o to że potrzeba czasu żeby te służby przyjechały. Natomiast jak na miejscu jest cywil z bronią to napastnik dostaje kule w łeb i nikt więcej nie ginie.
Napisano 08.09.2012 - 14:26
I tu wcale nie chodzi że policja nie umie strzelać i wali do przypadkowych ludzi tylko o to że potrzeba czasu żeby te służby przyjechały. Natomiast jak na miejscu jest cywil z bronią to napastnik dostaje kule w łeb i nikt więcej nie ginie.
ten agrument akurat jest słaby, gdyż w stanach gdzie tak wielu ma broń dochodzi do masowych zabójstw - różne ataki szaleńców - w końcu wg. teorii zwolenników broni jak jest ona powszechnie dostępna po Iszym strzale wariata jest on unieszkodliwiany przez cywilów posiadającyhc broń ...
a jak widzimy rzeczywistość jest jednak inna od teorii i pomimo masowego uzbrojenia społeczeństwa bardzo często albo brakuje cywila z gnatem albo po prostu robi pod siebie lub jest w szoku - ew. 100 innych powodów dla których nie strzela do napastnika
Napisano 09.09.2012 - 21:22
Sorry-edukacje dawno zakończyłem. Z tego co wiem to PO zniknęło ze szkół. Pojawiło się coś innego?Dlatego też należy ludzi z bronią oswajać a nie ją demonizować - np. w szkole PO powinno wyglądać zupełnie inaczej, to mały krok, ale bardzo potrzebny w rozwijaniu świadomości.
Bardzo ciekawe że tak świeży temat jest największym mitem-zakładając że nim jest.To jest żadne rozwiązanie, największy mit świata.
Jaką masz pewność że ten ABS wchodzący Ci na kwadrat nie będzie wyposażony w broń? Efekt będzie odwrotny od zamierzonego.Kiedyś byłem przeciw, z biegiem czasu jestem za, moim zdaniem żyjemy w czasach gdzie każdy ma prawo się bronić, nie ma prawa żaden pseudo-kokso-gangster terroryzować ułożone rodziny, a widelcem się bronić nie zamierzam. Mając broń nawet najgorsza szuja poczuje respect i się zastanowi nad tym że ryzyko jest duże...wtedy to się będzie nazywać sprawiedliwosć, dzieci tego nie zrfozumieją, ale Ci co poznali życie zapewne tak, pozdrawiam.
Chyba do tego że do zabicia napastnika nie jest konieczna broń palna. Przeważnie strzelaniny miały bardzo słabą skuteczność. Zamachowcy wywalali setki pocisków a zabijali kilkanaście osób-to też świadczy o ich obyciu.No i co w związku z tym? To wg teorii lepiej żeby osoba która jest zdolna zabić napastnika nie miała dostępu do broni? Nie bardzo rozumiem czego tu bronisz.
Napisano 09.09.2012 - 22:20
Sorry-edukacje dawno zakończyłem. Z tego co wiem to PO zniknęło ze szkół. Pojawiło się coś innego?
Bardzo ciekawe że tak świeży temat jest największym mitem-zakładając że nim jest.
Napisano 09.09.2012 - 22:34
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "skuteczny"...
Jeżeli dla kogoś całym światem jest obronność to jest to dla niego największa bzdura - nie ma czegoś takiego jak "skuteczny kurs samoobrony"; szczególnie kobiecej.
Napisano 10.09.2012 - 04:27
Można zrobić prostą symulacje pola walki. Ty będziesz miał gnata a ja Cię walnę pięścią w krtań. Wycelujesz chociaż we mnie? Zwykła dźwignia ma olbrzymie zastosowanie-na przykład za pomocą czegoś takiego:Trochę humorystycznie ale tak to działa . Ataki na punkty witalne leża gdzieś między szkołą naćpanego smoka a wirującym łabędziem czyli w bezdennej ignorancji.
Napisano 10.09.2012 - 08:11
O czy Pan w ogóle mówi? Wycinek artykułu z tąd: http://www.banzaj.pl...jstw-47686.htmlten agrument akurat jest słaby, gdyż w stanach gdzie tak wielu ma broń dochodzi do masowych zabójstw - różne ataki szaleńców - w końcu wg. teorii zwolenników broni jak jest ona powszechnie dostępna po Iszym strzale wariata jest on unieszkodliwiany przez cywilów posiadającyhc broń ...
I to co ja cytuję to jest tylko wierzchołek góry lodowej. Proponuję na własną rękę poszukać informacji dotyczących relacji - dostępność broni palnej dla zwykłego obywatela a liczba zabójstw.Z informacji zamieszczonych na portalu Pch24.pl wynika, że w 2008 roku, po uznaniu przez Sąd Najwyższy USA zakazu posiadania krótkiej broni palnej w dystrykcie Columbia za sprzeczny z drugą poprawką do konstytucji, okazało się, iż przeciwnicy broni byli w błędzie. W 2009 roku liczba zabójstw spadła aż o 25%, do 140 - rok wcześniej w amerykańskiej stolicy doszło do 186 zabójstw. Na te dane powołują się m.in. przeciwnicy zakazu broni w Chicago.
Komentatorzy podają, że sytuacja ta nie jest niczym nadzwyczajnym. Ich zdaniem wszędzie tam, gdzie zabrania się broni, wzrasta liczba zabójstw. W Waszyngtonie wprowadzono taki zakaz w 1977 roku, po czym liczba gwałtownie wzrosła. W 1976 roku przewyższała o 12% średnią odnotowaną w pięćdziesięciu amerykańskich miastach o największej liczbie ludności; dziesięć lat później była wyższa od tej średniej już o 35%.
Użytkownik Konradyn edytował ten post 10.09.2012 - 08:38
Napisano 10.09.2012 - 17:49
O czy Pan w ogóle mówi? Wycinek artykułu z tąd: http://www.banzaj.pl...jstw-47686.html
ten agrument akurat jest słaby, gdyż w stanach gdzie tak wielu ma broń dochodzi do masowych zabójstw - różne ataki szaleńców - w końcu wg. teorii zwolenników broni jak jest ona powszechnie dostępna po Iszym strzale wariata jest on unieszkodliwiany przez cywilów posiadającyhc broń ...I to co ja cytuję to jest tylko wierzchołek góry lodowej. Proponuję na własną rękę poszukać informacji dotyczących relacji - dostępność broni palnej dla zwykłego obywatela a liczba zabójstw.Z informacji zamieszczonych na portalu Pch24.pl wynika, że w 2008 roku, po uznaniu przez Sąd Najwyższy USA zakazu posiadania krótkiej broni palnej w dystrykcie Columbia za sprzeczny z drugą poprawką do konstytucji, okazało się, iż przeciwnicy broni byli w błędzie. W 2009 roku liczba zabójstw spadła aż o 25%, do 140 - rok wcześniej w amerykańskiej stolicy doszło do 186 zabójstw. Na te dane powołują się m.in. przeciwnicy zakazu broni w Chicago.
Komentatorzy podają, że sytuacja ta nie jest niczym nadzwyczajnym. Ich zdaniem wszędzie tam, gdzie zabrania się broni, wzrasta liczba zabójstw. W Waszyngtonie wprowadzono taki zakaz w 1977 roku, po czym liczba gwałtownie wzrosła. W 1976 roku przewyższała o 12% średnią odnotowaną w pięćdziesięciu amerykańskich miastach o największej liczbie ludności; dziesięć lat później była wyższa od tej średniej już o 35%.
Napisano 10.09.2012 - 18:04
Można zrobić prostą symulacje pola walki.
Napisano 10.09.2012 - 22:04
takie sprostowanie-kubotan to nie broń biała. Techniki służące obezwładnianiu nie są zaliczane do broni białej.Symulacje pola walki powiadasz - sztukami walki zajmuje się już 10 lat, obronnością i samoobroną również, ostatnio zawodowo; to o czym piszesz to prawda, w bliskim kontakcie broń biała ma przewagę nad palną...
Czyli odpalić gościa zanim zacznie nam zagrażać? Powodzenia w prokuraturze....jednak naszym punktem zaczepienia jest to aby do tego bliskiego kontaktu nie dopuścić, to po pierwsze.
Po drugie wysnułeś karkołomną tezę jakoby ważąca 50 kg kobieta była w stanie powalić dzięki "atakowi na punkt witalny" 100 kg chłopa; prowadzisz jakąś "szkołę samoobrony", że wciskasz ludziom taki kit ?
Z 16 walk judocy wygrali 13, udowodniając tym samym większą skuteczność technik judo oraz przyczyniając się do włączenia nauki tej dyscypliny do programu edukacji w japońskich szkołach.To nie działa, udowodnił to już bardzo dawno Jigoro Kano.
Nie. Lubię czasem trochę poćwiczyć. Mam dodatkowo duże obycie z bronią palną i bałbym się konsekwencji publicznego dostępu do broni palnej. Więcej szkód niż pożytku....prowadzisz jakąś "szkołę samoobrony"...
Napisano 10.09.2012 - 22:34
takie sprostowanie-kubotan to nie broń biała. Techniki służące obezwładnianiu nie są zaliczane do broni białej.
Czyli odpalić gościa zanim zacznie nam zagrażać? Powodzenia w prokuraturze.
Powiem więcej-mój dzieciak waży 1/5 tego co ja. Podczas jego wygłupów czasem dostane w klejnoty-jestem wtedy wyłączony na minimum kilkanaście sekund.
Jesteś facet-dostałeś kiedyś kopa w jaja? Zaliczasz się do tych twardzieli co wtedy mówią : więcej!... ?
Jeżeli ten paradoks jest prawdziwy to w MMA powinni królować judocy...
Udowodnił jedynie że zawodnik zawodnikowi nie jest równy.
Użytkownik Shinji77 edytował ten post 10.09.2012 - 22:37
Napisano 10.09.2012 - 22:46
0 użytkowników, 6 gości oraz 0 użytkowników anonimowych