Przecież nikt nie mówi o niekontrolowanym dostępie do broni polegającym na tym, że będzie stał koleś na ulicy rozdający spluwy na prawo i lewo. Nie można wydawać broni osobom, które nie potrafią z niej strzelać, są chore psychicznie lub były karane. Niemniej jednak w Polsce prawo regulujące dostęp do broni palnej jest jednym z najbardziej restrykcyjnych w Europie i to trzeba zmienić.
Postanowiłem wkleić tu przykłady postów, które były za legalizacją bez dodatkowych ograniczeń w formie pozwoleń, psychotestów, kursów obchodzenia się z bronią, itd.. Musiałem w związku z tym przeczytać temat od nowa i oczywiście znalazłem kilka ale dotarło do mnie to, że my tutaj generalnie będziemy się kłócić przez następny rok bo każdy z nas mówi o czym innym. Wkradł się chaos - 3 osoby chcą legalizacji bez żadnych dosłownie ograniczeń, 3 osoby chcą dostępu do broni z ograniczeniami, 5 chce dostępu nie precyzując czy z ograniczeniami czy nie. Tak samo z przeciwnikami - Ci co zaakceptowaliby dostęp do broni z ograniczeniami kłócą się z tymi co nie chcą ograniczeń, wtrącają się w to ci co chcą dostępu z ograniczeniami bo argument przez tych co nie chcą był hardcorowy i podają kolejny hardcorowy ale na korzyść tych co chcą dostępu bez ograniczeń no i - jeżeli w tym miejscu się pogubiliście to dobrze - bo tak właśnie wygląda ten temat.
Należy się konkretnie określić na co możemy się zgodzić, z czym czulibyście się najwygodniej a czego w żadnym wypadku byśmy nie zaakceptowali np:
Ja:
jestem w stanie zaakceptować powszechny dostęp do broni po spełnieniu kilku warunków takich jak, przejście odpowiednich psychotestów (odnawianych co roku), odpowiednie szkolenie tak aby szkolonym weszły w krew nawyki prawidłowego przechowywania i obsługi broni palnej, niekaralność
Najwygodniej mi w takim systemie jak teraz (no może troszkę zliberalizowanym
Nigdy nie zaakceptuję powszechnego dostępu do broni palnej beż żadnych ograniczeń w tym jedynie za rejestracją (czyli modelu z USA).
Użytkownik Striker edytował ten post 23.12.2012 - 17:18