Skocz do zawartości

Projekt "COLONY"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
99 odpowiedzi w tym temacie

#46 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

Kukhuri Sirupate - zła interpretacja mojego pytania.
Jeśli interesuje mnie tylko udział finansowy w przedsięwzięciu, udział finansowy tylko i wyłącznie ?
Sama lubię wolność w szerokim rozumieniu tego słowa ^^

Jeżeli źle Cię zrozumiałem to przepraszam, nie było to moim zamiarem. Sądzę jednak, że teraz nie powinniśmy się skupiać na rzeczach typowo ostatecznych jak teren i potencjalny majątek. Fakt, że bez tego żadna społecznośc by nie była w stanie funkcjonować, bez infrastruktury nie mozna mówić o rozwoju a o uwstecznieniu, a to nie jest celem "COLONY". Tak samo, nie oszukujmy się ale kwestia bezpiecvzeństwa tego terenu i ludzi jest sprawą bez której nie można mówić o zbudowaniu poczucia bezpieczeństwa. Przecież nie staniemy sie nagle wyrwaną z całości idylliczną osadą czy miastem. Nie da się dziś żyć i nigdy tak zresztą nie było by ludzie żyli bez zapewnienia sobie ochrony i bezpieczeństwa. Do tego potrzebni byli i właściwi ludzie i odpowiednia technika. Ale rozważania nad tymi elementami powinnismy wydaje mi się zacząc od stworzenia szkieletu. Do tego potrzeba dyskusji i określenia przez każdego z zainteresowanych jak chce zyc, co chce robic, jak to osiagnąć, czym by się chciał zajmować, co może zaoferować takiemu projektowi. To są dziś sprawy o jakich powinnismy zacząc mówić czy to na forum, czy w formie maila do mnie. Kwestia stworzenia grupy dyskusyjnej na np. googlach to jest kwestia uzgodnienia i decyzji. Do takiej grupy też potrzeba ludzi z wizją.

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kukhuri Sirupate - aby szkielet Twojego projektu z czasem nabrał powabnych kształtów, i nie wisiał jak niejeden zwis, powinien posiadać solidne podparcie... nadal uważam że się migasz z odpowiedziom na moje pytanie.

#48 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Ja osobiście obawiam się, że "życie w pokoju i harmonii" będzie za małym spoiwem by stworzyć nową społeczność, a co najważniejsze w przyszłości by nakłonić ludzi do porzucenia swojego życia na rzecz bliżej nieokreślonego tworu.

sharwood123.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja mam pytanie gdzie ty chcesz w ogóle znaleźć teren pod budowę tego państw-miasta nie sądzisz chyba że któreś państwo od tak ci sprzeda swoje ziemie bez innych korzyści jak tylko pieniądze wiem że to dopiero początek twojego projektu ale bardzo mnie to ciekawi

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ja się mogę na to pisać jak kupicie wyspę na Karaibach. Kiedy będzie trzeba pomogę z czymś fizycznym, a jak nie, to się usunę pod jakąś palemkę.

Na roleplay się nie piszę, bo to z realnym wykonywaniem czegokolwiek nie ma nic wspólnego.

reesvin.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli chcesz wykupić poprostu działkę to nie będziesz mógł ustanowić na niej swojego prawa. Trzeba będzie stosować się do przepisów danego państwa. Więc gdzie tutaj wolność. Wszyscy i tak będą musieli płacić podatki na rzecz "starego" państwa a żeby wybudować dom każdy nadal będzie musiał wyprowadzić odpowiednie pisemka do urzędu miasta. Jak na razie to ten projekt przypomina mi coś w rodzaju prywatnego osiedla mieszkaniowego. Mógłbyś wyjaśnić mi kwestie prawa które miałoby by stanowić w tym mieście-państwie? Jakiś zarys tego chodziarz.

#52 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Kukhuri Sirupate - aby szkielet Twojego projektu z czasem nabrał powabnych kształtów, i nie wisiał jak niejeden zwis, powinien posiadać solidne podparcie... nadal uważam że się migasz z odpowiedziom na moje pytanie.

Jasne, że tak ale ja mam pomysł na cos nowego, na nową społecznośc wzajemnie ze soba powiązaną. Szkielet musi powstać, ale po to założyłem ten temat i napisałem we wczesniejszych postach o co mi chodzi, żeby móc rozmawiać o tym właśnie szkielecie tu na forum z tymi co są zainteresowani. Mi nie chodzi o to, że ja tu napisze scenariusz i rezyseria - Khukuri Sirupati, udział wzieli - x, y, z i tak dalej. Mamy stworzyc cos razem. Liczę na to, że Ci którzy łapią mój pomysł i chcą coś wnieść wykażą się nie tylko inicjatywą ale i kreatywnością. Gdyby, ktos miał wątpliwości od czego zacząć to odsyłam do pierwszych postów.

Ja osobiście obawiam się, że "życie w pokoju i harmonii" będzie za małym spoiwem by stworzyć nową społeczność, a co najważniejsze w przyszłości by nakłonić ludzi do porzucenia swojego życia na rzecz bliżej nieokreślonego tworu.

To przede wszystkim nie ma być jedyne spoiwo :) nie jestem naiwny. Poza tym w żadnej grupie nie da się uniknąć różnic zdań, nieporozumień czy różnych zagrożeń. Rola w tym by stworzyć coś bliskiego dla każdego z uczestników tego projektu co pozwoli zyć im w poczuciu bezpieczeństwa i harmoni ze społecznością i naturą. Zająć się tym co mogą dobrego nowego wnieść do cywilizacji jak by to nazwał. Otoczenie i ludzie są nad wyraz pomysłowi, kreatywni i produktywni jeśli stworzyć im odpowiednie warunki i otoczenie. To jest także jeden z celów "COLONY". Mamy iść do przodu a nie stać w miejscu.

ja mam pytanie gdzie ty chcesz w ogóle znaleźć teren pod budowę tego państw-miasta nie sądzisz chyba że któreś państwo od tak ci sprzeda swoje ziemie bez innych korzyści jak tylko pieniądze wiem że to dopiero początek twojego projektu ale bardzo mnie to ciekawi

Przeczytaj łaskawie temat i wcześniejsze posty. Ludzie ile razy mam powtarzać to samo. To jest na tym etapie rzecz drugorzędna. Co Wy poszaleliście czy co. Jasne jutro wszystko rzucamy, bierzemy broń, żarcie, łopaty i namioty i jedziemy za koło podbiegunowe do takiego PIRAMIDON CITY budować nową cywilizację. Błagam skończcie z tą naiwnością. Tu chodzi w tej chwili o cos niematerialnego o dyskusję nad lepszym społeczeństwem, lepszym pod każdym względem. O wypracowanie pewnych celów wspólnych. Czy ja może nie umiem wysławiac się po polsku, czy może to zbyt trudne do złapania.

Ja się mogę na to pisać jak kupicie wyspę na Karaibach. Kiedy będzie trzeba pomogę z czymś fizycznym, a jak nie, to się usunę pod jakąś palemkę.

Na roleplay się nie piszę, bo to z realnym wykonywaniem czegokolwiek nie ma nic wspólnego.

Jak bym miał kasę :) to bym sobie sam kupił wyspe na Oceanie Spokojnym coś jak w serialu "LOST" i zył bym sobie spokojnie. Rzecz w tym, iz nie o to teraz w tym momencie chodzi. Do wszystkiego dochodzi sie etapami. Mamy etap nazwijmy go PROLOGIEM.

Czy troche jaśniejsze to dla Was.

Ku ścisłości i pewnym zarzutom. Nie migam się od pytań. Jeżeli uda mi się w niedługim czasie skończyć opracowywanie dokumentu projektu nie omieszkam Was o tym poinformować.

Trzeba wierzyć, inaczej to wszystko nie ma sensu. Pozdrowienia dla tych co wierzą i wiedzą o co chodzi jak i dla niedowiarków.

#53 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Nie skupiając się na efekcie końcowym i bez dokładnej wizji celu wyjdzie niewiele.

Rukius.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czyli na razie chodzi o coś jakby dyskusję nad lepszym światem?

#55 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Nie skupiając się na efekcie końcowym i bez dokładnej wizji celu wyjdzie niewiele.

Owszem nalezy skupić uwagę na celu ostatecznym, jednak zaczynanie czegos od rozpatrywania efektu końcowego kiedy nie ma się jeszcze ustalonych podstawowych ram nic nie da. Wręcz będzie przeszkadzało bo nasze podejście skupi się tylko li i wyłącznie na rzeczach materialnych. A te sprawy mają być efektem tego co uda się wypracować. Mój pomysł - ale to nie znaczy że mam sam zbudować cos idealnego i podać wszystkim gotowca na tacy. Chyba nie o to chodzi. Ja nie jestem Nostradamusem :) i nie czytam w myślach.

Zarys każdy może mieć, naet gotowy plan, ale czy o to chodzi??? Każdy ma być budowniczym "COLONY" a nie przyjść na gotowe. Pytacie mnie, gdzie, jak i tak dalej. Ja to wiem, bo mam swoją wizję tego. Ale chodzi mi o to, że konfrontujac ją z Waszymi wizjami mozna stworzyć kompromis, coś uniwersalnego dla wszystkich zainteresowanych. Dlatego na wstępie zaproponowałem ramy tematyczne dyskusji o "COLONY", gdyz bez tych elementów żadna społecznośc nie jest w stanie funkcjonować tak jak beż reguł, które trzeba dopiero stworzyć.
Dopiero wtedy nalezy zacząć myśleć o pewnych przygotowaniach materialnych projketu. A role-play to może, zaznaczam że może a nie musi być swego rodzaju poligon, labolatorium.

Pokażcie więcej inicjatywy, otwartości i odwagi. Czekam na propozycje bo na razie to pusta gadka.

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kukhuri Sirupate - popatrz tak. Mamy dużo energii ( ^^ jesteśmy młodzi ), potencjalnie posiadamy dużą kreatywność i jeśli jesteśmy na tym forum, myślenie ponadstandardowe jest również naszą domena.
Twierdzisz że mało łapiemy co nam chcesz przekazać ^^ - przekaz prosto.

Mam pomysł.
Powstaje projekt.
Mam cel.

Poznaliśmy w małym zarysie Twój pomysł. Chcesz zarobić.
Projekt mglisty ale moja - nasza inwencja twórcza podpowiada - chcesz aby powstała grupa elitarna - zarabiająca na takim poziomie aby osiągnąć dużą kasę.
Cel osiągnięty - jest tyle kasy ze można wejść z nią na giełdę.

O taką ścieżkę kariery - Twojego projektu mi chodzi.

Lerlitz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dobra a powiedzmy teoretycznie ze sie udalo masz kawalek ziemi i mozna zaczac tworzyc spoleczenstwo.
Jak wyobrażasz sobie kontakt z światem zew. ?
Skad beda materialy/sprzety ? (w paczatkowej fazie napewno nie bd mozliwosci wykonania ich)
Wziełes pod uwage wplyw swiata zewnetrznego ? Media, turysci...

Powiem ze taka osada musiala by byc doskonale odizolowana od swiata, a w dzisiejszym swiecie jest to bd trudne - statelity (programy typu google.maps), transport osobisty, media. Musiał bys chyba z rządem USA sie dogadac :D A np. budowanie domow z drewna itp. mija sie z celem bo wrócimy sie do sredniowiecza, miasto bd trzeba wyżywić + stale rosnąca ilość ludzi wkoncu dojdzie do tego ze trzeba bd albo powiekszyc teren albo zaczac kupowac jedzenie od świata zew. Co z lekami, prądem, laboratoriami ?

Równie dobrze można przeprowadzic sie do Amiszów i zyc z nimi to jest przykład swiata prawie odizolowanego.

butibu.
  • Tematów: 20
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Kukhuri Sirupate żeby cię nie wyręczać, na razie nie będę podsumowywać całości.
Moim zdaniem mamy do czynienia z próbą zdobycia środków w celu stworzenia własnego(!) kraju. Może autor pomysłu jest zapalonym graczem komputerowym któremu gry przestały wystarczać. A może doskonale przygotowanym twórcą sekty.

Na pewno wiem tylko tyle, że coś kręci. Niby prowadzi dyskusję aby każdy mógł coś dodać od siebie. A jednak trzyma się mocno swojej wizji. Odnoszę wrażenie że ta dyskusja, nie ma tworzyć żadnego projektu. Gdy ktoś zauważa jakąś słabość planu Kukhuri Sirupate, to nie jest ten głos brany pod uwagę. Tak było w przypadku krytyki testów psychologicznych. Nie zmieniła ona planu. Po prostu Kukhuri przestał o tym mówić. Zakładam że mogą istnieć jeszcze jakieś genialne pomysły o których nam się nie mówi (bo by się nie spodobały). Dlatego w czarnych barwach widzę efekt końcowy tego projektu.

Nik4ND3R.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czytam was i czytam i pojąć nie mogę waszej wyobraźni. Faktycznie ludzie mieli racje - Co krąży w okół Ziemi ? - Mars.

Kukhuri Sirupate - Czy Ty - Przyjacielu - chcesz budować nową, odizolowaną społeczność, do której każdy będzie mógł wejść i każdy będzie mógł wyjść kiedy chce ? Jeżeli tak: to weź pod uwagę, że każdy to każdy - i o tym nie zdecyduje żaden test psychologiczny. Powiedzmy, że chciałbym wejść do tego projektu - mam środki finansowe, siłę fizyczną i psychiczną. Ale jest jedna wada - mój charakter prowadzi do celu destrukcyjnego - a dokładniej do tego, żeby zniszczyć system społeczny, polityczny, religijny. Więc pewnie nie jestem każdy i się nie nadaję.
Jeżeli chcesz zmienić świat, zostań politykiem i zmień prawo, by było lepsze.

Zamiast próbować się oderwać od społeczeństwa powinniście próbować je jednoczyć. Głosić prawdę o tym jaki jest świat i co można zmienić by żyło się lepiej. Niestety jesteście prawdopodobnie skazani na porażkę.
Zjedzą was zanim w ogóle się urodzicie.

Co do samego projektu - zakładam, że celem było by stworzenie osobnego państwa z własną konstytucją i z własnym prawem. Inaczej wasz projekt w innym celu po prostu jest bezsensowny i moim skromnym zdaniem, lepiej idźcie hodować marchewki w ogródku.
A co potrzeba żeby stworzyć swoje państwo ? Odsyłam do historii.

I zamiast gdybania, przejdźcie do konkretów - Bo od 4 stron, ja tu tylko widzę "COLONY - Cud Marzeń, który nigdy nie powstał".

Pozdrawiam.

P.S. - Ciekawe jakby zareagowało USA, gdyby usłyszało o państwie w którym nie ma demokracji, rząd jest jakiś dziwny a ziemia należy do każdego człowieka w państwie i może robić co chce i gdzie chce... Pewnie byście dostali atomówką w tyłek *śmiech*. O innych narodach to ja już nie będę wspominać...

Lerlitz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

P.S. - Ciekawe jakby zareagowało USA, gdyby usłyszało o państwie w którym nie ma demokracji, rząd jest jakiś dziwny a ziemia należy do każdego człowieka w państwie i może robić co chce i gdzie chce... Pewnie byście dostali atomówką w tyłek *śmiech*. O innych narodach to ja już nie będę wspominać...

... weź wyjdź, predzej Ci w domu odpala atomówke

hmm moze masz problemy z czytaniem z zrozumieniem, ale to nie jest cos co nigdy nie powstalo bo to tylko marzenia... Jak bys uwaznie czytal to zauważ ze autor dopiero zaczyna to projektowac. A na forum umiescil to po to aby ludzie mu pomogli. Tylko ze prawie wszyscy jada offtopem :D (autor prosił o pomysly, a wszyscy gadaja ze mu sie to nie uda zamiast ruszyc mozgownica i mu pomóc)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych