Skocz do zawartości

Projekt "COLONY"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
99 odpowiedzi w tym temacie

Gohanssj5.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja tylko chcialem spytac jak korzystac z tych grup na googlach? :P

#77 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

Ja tylko chcialem spytac jak korzystac z tych grup na googlach? :P

Odsyłam Cię tutaj i do wcześniejszych postów. Prozę się zapoznać i postapić zgodnie z zawartymi tam informacjami.

http://www.paranorma...m...st&p=317740

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Liczyłem na znacznie większe zainteresowanie takim pomysłem i realizacją projektu jak "COLONY", szczególnie na takim forum jak paranormalne.pl gdzie z gruntu rzeczy spotykają sie ludzie o otwartych umysłach i nietuzinkowym sposobem myślenia. Widzę jednak, iż jest to raczej pewnego rodzaju ranking kto poda ciekawszy temat, kto kogo przebije w dyskusji poda więcej argumentów na poparcie swoich racji i kto więcej zdobędzie punktów do swojej reputacji.

Dziękuję wszystkim tym którzy wypowiadali się w tym temacie i którzy wnieśli coś wartościowego do dyskusji. Dziękuję także za okazane zrozumienie i zainteresowanie.

Proszę admina o zamknięcie tematu.

Hmmm... poczytałem cały temat i... naszedł mnie cały szereg watpliwości.
Pierwsza i chyba najważniejsza, to to, że ludzkość jeszcze nie dojrzała do tworzenia takich społeczności.
Juz wyjaśniam dlaczego.
Zbyt mało jest osobników, którzy potrafią zrozumieć funkcjonowanie takiego organizmu i umieliby
się włączyć w jego budowanie. Zbyt wiele jest jeszcze zachowań, hmmm... patologicznych.
Poza tym, aby utworzyć solidne zręby, niestety trzeba by się praktycznie całkowicie odizolować
od wszelakich wpływów komercjalnych, politycznych, gospodarczych itd.
A to raczej niemożliwe. W przeciwnym przypadku od zarania owo społeczeństwo będzie skażone
naleciałościami - i to niekoniecznie tymi dobrymi - z obecnych warunków.
Korupcja, system kastowy, chęć zysku itd. itp.
Bardzo idealistyczny pomysł, ciekawy, ale raczej nierealny.
Wielka w Tobie Kukhuri Sirupate wiara w człowieka... Chyba zbyt wielka...

Kolejna sprawa, to propagowanie takich idei na forum, nie tylko tym, ale i przeróżnych
innych. Uczestnicze w "wirtualnym" świecie juz od czasów słynnych BBS'ow, a jest to już
kawałek czasu i obserwuje wszędzie dokładnie ten sam schemat - pierwotne założenia
prędzej czy póxniej, ale zawsze biorą w łeb. Bardzo nieliczne społeczności wirtualne
potrafią utrzymać swoje status quo, najczęściej dzięki bardzo głębokiej specjalizacji.
Wszystko to, co w miarę upływu czasu rozszerza swój zasięg, prędzej czy później ulega swoistej degeneracji.
I tego się nie uniknie, każdy pies prędzej czy później łapie jakieś pchły,
które mają zamiar jechać na gapę i jeszcze głośno krzyczeć, "to my decydujemy, co robi pies".

Historia pokazuje, że KAŻDA cywilizacja musi prędzej, czy później upaść.
A co śmieszniejsze, kiedy rodzi się nowa, popełnia najczęściej dokładnie te same błędy
rozwojowe i ... upada :) .
Zbyt wielkie jest zróżnicowanie osobowości, charakterów itd.
Wszędzie prędzej czy poźniej pojawia się jakaś patologia, a to z kolei rodzi mechanizmy
sankcji itd.

Oczywiście można podyskutować o założeniach, ale niestety pozostanie to w sferze raczej niemożliwych do realizacji marzeń.

kreślę się z szacunkiem

Kapuchy :)

#79 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Z szacunkiem ukłony dla Ciebie za Twoje spostrzeżenia i zainteresowanie tematem. Masz rację w wielu kwestiach, z wieloma sprawami się zgadzam i wiem z jakimi problemami można się spotkać tworząc czy też może realizując taki projekt. Właśnie dziś obejrzałem sobie film Zeitgeist - Addendum

http://video.google....l&a... pl&src=3

i wiesz co? Pomysł tam prezentowany pod nazwą projekt "VENUS" jest z założenia tak samo nierealny jak COLONY 2009 choć idea obu projektów w założeniach strategicznych jest ta sama. Miło jest wiedzieć że jest więcej takich ludzi myślących czujących jak Ty. Naprawdę, wierzę w to że w odległej bardziej lub mniej przyszłości musi dojść do tego co dziś nazywamy projektem VENUS czy COLONY 2009. Jest pewna duża różnica między 'VENUS PROJECT" a "COLONY 2009" oni są już bardziej zaawansowani w swoich działaniach ja z tą nieliczną grupką zainteresowanych dopiero zaczynam coś robić choć mój pomysł na projekt COLONY zrodził sie w mojej głowie kilka lat temu.

Nie zamierzam wywalać już raz otwartych drzwi i iść na oślep swoją drogą. Po co nie chcę żadnych zaszczytów, władzy, pieniędzy i bogactwa. Chcę tylko zobaczyć w mojej starości o ile będzie mi to dane, że świat jaki zostawiamy naszym następcą, naszym dzieciom i wnukom jest naprawdę cywilizowany i że ta planeta będzie im jeszcze długo domem. Musimy o niego dbać wszyscy bez względu na płeć wiek pochodzenie religię i te wszystkie inne rzeczy które dziś garstka bogaczy wykorzystuje by nami zawładnąć w dosłownym słowa tego znaczeniu, omamić wykorzystać przeżuć i wypluć. Nie wierzysz - sam się niedługo przekonasz obserwując choćby już teraz początki agonii naszego systemu emerytalnego, obserwując początki upadku naszych kolei, mizerii naszego wojska, rosnącej niechęci do nas za nasze służalcze zaangażowanie dla interesów USA, mimo braku realnych korzyści dla naszego narodu. To co dziś możemy obserwować to ekonomiczna i gospodarcza inwazja w to co nasze, narodowe i polskie.

Zarówno projekt "VENUS" jak i "COLONY 2009" mają wiele wspólnego. Liczy się człowiek, jego dobre i dostatnie życie takie na jakie zasługuje będąc mieszkańcem i współwłaścicielem wszystkich zasobów naturalnych tej planety.

Chciałbym Cię zachęcić do przyłączenia się do projektu "COLONY 2009". Niewątpliwie Twoja spostrzegawczość oraz chęć zrozumienia i trafnej krytyki była by bardzo owocna dla naszej pracy. Zapraszam wszystkich zainteresowanych.

#80 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Może to taka sama utopijna idea jak projekt "COLONY 2009", może to się nigdy nie ziści a może warto próbować. Fakt jest faktem, że chyba we wszystkich państwach na świecie są ludzie inteligentni, mający szerokie horyzonty, nieszablonowy tok myślenia i wizję celu do jakiego ludzkość jako gatunek homo sapiens musi zmierzać. Inaczej się nie da. Czeka nas tylko samounicestwienie w imię zysku garstki ludzi eksploatujących nas i nasz dom - planetę Ziemia.

Warto się zapoznać z tym projektem http://www.thevenusproject.com/ oraz obejrzeć film Zeitgeist - Addendum http://video.google....l&a... pl&src=3

#81 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Dla Wszystkich obecnych już członków grupy "COLONY 2009" oraz wszystkich, którzy byliby lub są zainteresowani tym projektem proszę o kontakt na podane w temacie jak i w moim profilu e-mail lub GG osoby skłonne do założenia wspólnymi siłami Fundacji na Rzecz Rozwoju "COLONY 2009".

Proces ten jest czasochłonny i wymaga osobistego zaangażowania osób - założycieli takiej fundacji w przygotowanie i organizację formalną.

~Diego.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja jestem tym bardzo zainteresowany ale trzeba to pośpieszyć, zebrać ludzi z całego świata, zbierać fundusze i w jakimś miejscu na świecie zacząć tworzyć to od podstaw, kupić ziemie i testować w praktyce bo gadać i gdybać można w nieskończoność. Zbieram fundusze dla siebie od paru lat ale mógłbym na taki projekt to wszystko wyłożyć, do 100tys zł.Ale nie mam zamiaru czekać nie wiadomo ile, powiedzmy za rok już zacząć.Zainteresowani ? Około jesieni będe na Florydzie, mógłbym się skontaktować w tej sprawie z Jacque'iem Fresco.

#83 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

100 000?! Pogło cię?? :D Jakby każdy wsadził 5 000 to ho ho Reszta twoich pieniędzy bardziej przydałyby się jako inwestycja. Załóżmy, że 200 włożyłoby to już jest 1 000 000. 200 osób na kilometr kwadratowy to dobre zagęszczenie z dużymi rezerwami na przyrost naturalny. Pod warunkiem, że są to tropiki :P .

P.S. To jak z tym forum??

~Diego.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Można zacząć od takiej małej kolonii, eksperymentalnej, grupa np. 50 osób w jakimś zakątku świata. np. na jakiejś wyspie zakupić ziemie i wprowadzać w życie takie pomysły na społeczeństwo.

#85 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Ja jestem tym bardzo zainteresowany ale trzeba to pośpieszyć, zebrać ludzi z całego świata, zbierać fundusze i w jakimś miejscu na świecie zacząć tworzyć to od podstaw, kupić ziemie i testować w praktyce bo gadać i gdybać można w nieskończoność. Zbieram fundusze dla siebie od paru lat ale mógłbym na taki projekt to wszystko wyłożyć, do 100tys zł.Ale nie mam zamiaru czekać nie wiadomo ile, powiedzmy za rok już zacząć.Zainteresowani ? Około jesieni będe na Florydzie, mógłbym się skontaktować w tej sprawie z Jacque'iem Fresco.

Bardzo dobry pomysł. Skontaktuje się z projektem Venus, ja swoja droga też w tym miesiącu zrobię to droga mailową. Mam nadzieję, że będą jakieś pozytywne efekty tego kontaktu.

Co do miejsca ulokowania takiej koloni jest to rzecz realna, podejrzewam jednak, że zakup na własność wyspy o odpowiedniej powierzchni raczej będzie przekraczał w tej chwili możliwości finansowe. Jest to sprawa do rozpatrzenia i ustalenia.

Masz rację samym gadaniem nic się nie zrobi. Ale żeby móc coś robić już teraz to musimy wziąć się za sprawy organizacyjne, prawne i formalnie to sklasyfikować i ukonstytuować. Mimo wszystko nadal jesteśmy obywatelami państwa (wszystko jedno jakiego) i prawo nas obowiązuje. Stąd mój pomysł na założenie fundacji. Obecnie jestem w trakcie szkicowania statutu. Na dniach powinienem go skończyć i zamieszczę na stronie grupy dyskusyjnej "COLONY 2009".

Co do kwot zdecydowanie jestem w tej chwili przeciwny jakimkolwiek deklaracja czy wpłatą. Cel jest postawiony. Ile to będzie kosztować nikt na razie nie wie. Poza tym sama faza przygotowania i początkowej realizacji będzie wymagać funduszy na opracowanie studium wykonalności.

Na razie jedynymi kosztami powinny pozostać podzielone po równo koszty rejestracji i formalno - prawnej organizacji fundacji pomiędzy członków - założycieli fundacji.

Ponadto bądźmy realistami nie każdy będzie dysponować kwotą 100 tyś zł. Ważna jest także osobiste zaangażowanie, praca i umiejętności. Kasa oczywiście będzie potrzebna.

...
P.S. To jak z tym forum??

Sprawa do uruchomienia od zaraz. Czekam na propozycję od osób zainteresowanych założeniem takiego forum na darmowym serwerze oraz chcących podjąć się administracji i moderowanie tego forum. Miło będzie jeżeli także znajdzie się osoba chętna do opracowania oprawy graficznej forum.

Ponadto czekam na grupach dyskusyjnych lub na maila [email protected] na propozycję logo graficznego lub graficzno - tekstowego dla projektu "COLONY". Wersja robocza projektu to "COLONY 2009", jednak biorąc pod uwagę, że projekt jest przyszłościowy i na celu ma rozwój społeczny proponuję nazwę projektu

"COLONY A.D. 3000"

Zapraszam do angażowania się w projekt wszystkich zainteresowanych.

#86 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Co do kwot zdecydowanie jestem w tej chwili przeciwny jakimkolwiek deklaracja czy wpłatą. Cel jest postawiony. Ile to będzie kosztować nikt na razie nie wie.

Według mnie możnaby kupić centymetr kwadratowy na centymetr byleby tylko nadać państewku postać prawną. Potem poleci z górki.

Ponadto bądźmy realistami nie każdy będzie dysponować kwotą 100 tyś zł. Ważna jest także osobiste zaangażowanie, praca i umiejętności. Kasa oczywiście będzie potrzebna.

Ja się najbardziej obawiam tego, że będziesz chcial nas wyruchać na kasę :P

#87 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Co do kwot zdecydowanie jestem w tej chwili przeciwny jakimkolwiek deklaracja czy wpłatą. Cel jest postawiony. Ile to będzie kosztować nikt na razie nie wie.

Według mnie możnaby kupić centymetr kwadratowy na centymetr byleby tylko nadać państewku postać prawną. Potem poleci z górki.

Ja się najbardziej obawiam tego, że będziesz chcial nas wyruchać na kasę :P

Rozumiem Wasze obawy. Nie znamy się osobiście więc to zrozumiałe. Ja też mam swoje.

Dlatego:

1. Na razie żadnej kasy dopóki nie zakończy się etap organizacyjny fundacji i przyjdzie do jej rejestracji prawnej.
2. Fundacja jest organizacją non-profit, nie może przynosić zysku a wszystkie środki pozyskiwane z datków, dofinansowań i składek członkowskich są przeznaczane na realizację celów statutowych
3. Decyzje strategiczne podejmowane są przez Walne Zgromadzenie wykluczając możliwość niezgodnego z prawem czy statutem działania
4. Obowiązuje zasad iż każdy ma głos
5. Prowadzona jest pełna rachunkowość
6. Możliwość pozyskiwania środków finansowych z różnych źródeł
7. Kasa jest tylko w tym projekcie do pewnego etapu potem po zrealizowaniu celu głównego pieniądze będą stanowić środek do pozyskiwania niezbędnych rzeczy czy surowców od dostawców zewnętrznych
8. Zanim powstanie fundacja koniecznie należy poznać siebie na wzajem.
9. Od pomysłu do realizacji droga jest długa, kręta oraz wymaga dużo pracy od każdego z nas, przede wszystkim zaś zaangażowania.
10. W tym projekcie nie można za kasę kupić sobie spokoju i wygodnego miejsca do życia gdzieś w świecie. Tu każdy będzie pełnił jakąś rolę i ciężko pracował na rzecz powodzenia projektu.

Obawy przejdą same w miarę rozwoju projektu oraz wzajemnego poznawania się.

FORUM

Co do forum jestem już w trakcie zakładania. Po założeniu osoby chętne do jego prowadzenia i oprawy graficznej mile widziane. Ja nie mam czasu dodatkowo zajmować się administracją i moderowaniem forum.

#88 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Bardzo długo nic nie działo się w temacie projektu. Nie dlatego, że pomysł umarł czy uległ zapomnieniu z mojej strony. Wręcz przeciwnie dosyć intensywnie nad nim pracowałem zastanawiając się nad formą oraz szczegółowymi celami projektu. Doszedłem do wniosku, że w dobie obecnego rozwoju cywilizacyjnego należało by skupić się nad poszukiwaniem racjonalnych rozwiązań w celach szczątkowych projektu by móc starać się doprowadzić do realizacji cel główny.

Dziś i jutro nie mam już czasu na pisanie tego o czym mowa wyżej jednak pojutrze zamieszczę tu zarówno cel główny jak i według mnie najważniejsze zadania priorytetowe. Uważam, że nie należy nastawiać się na projekt który zostanie zrealizowany w ciągu jednej dekady. Zależy mi na tym, by ten projekt stał się wielopokoleniowym dziełem zainteresowanych ludzi dla dobra potomnych. Wraz z priorytetami przedstawię proponowaną formę realizacji etapu startowego oraz listę poszukiwanych współpracowników do tego przedsięwzięcia.

Liczę na odzew osób niekonwencjonalnych w myśleniu, o szerokich horyzontach światopoglądowych i wielu interdyscyplinarnych umiejętnościach.

Jednocześnie informuję, że od dziś oficjalna nazwa projektu brzmi

"SUPERNOVA COLONY AD 3000"

Wszystkich zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z tematem, jak również do kontaktu ze mną na e-mail: [email protected] w celu dodania zainteresowanych do grona grupy dyskusyjnej.

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rozumiem, że każdy kto chciałby w tym uczestniczyć musiałby pracować dla dobra tego projektu. Przy takim przedsięwzięciu wszystko trzeba stworzyć od podstaw. Jeśli coś takiego miałoby powstać na wspólnej działce/wyspie, należy zbudować domy mieszkalne, drogi, kanalizację, ogrodzenie, budynki gospodarcze, elektrownie, szkoły, itp. Poza tym trzeba przecież coś jeść, tak więc dochodzą grunty pod uprawę zbóż, ziemniaków, warzyw, owoców oraz hodowla zwierząt. By to powstało, konieczne są nakłady finansowe oraz ludzka praca, dużo pracy. No i są chętni. Kasę jakoś się załatwiło, projekt rusza. Przez pierwsze lata każdy ostro pracuje. A to przy budowie domu, a to na polu, przy świniach, itp. Wszystko zmierza w dobrym kierunku. Mija 20 lat. Aż tu nagle projekt padł. Ktoś zrobił przekręt lub okazało się, że dalsze kontynuowanie jest nieopłacalne i nie ma szans na przetrwanie. Ludzie po 20 latach odizolowani powracają do społeczeństwa. Bez stażu pracy, bez ubezpieczenia, bez emerytury na starość... I co dalej? Czy przewidujesz jakiś plan B na wypadek niepowodzenia? Tak by nie zostawić tych osób na lodzie.

#90 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Będzie korekta założeń projektu. To o czym piszesz nie będzie mogło mieć miejsca. Źródła finansowania projektu będą całkowicie zewnętrzne a cel naukowo-badawczy mający w przyszłości pozwolić na zrealizowanie celu głównego. Zakładam, iż uda się ten projekt wpisać w pewne projekty już realizowane przez osoby prywatne i organizacje na całym świecie. żeby było jasne członkowie-uczestnicy projektu poniosą tylko niewielkie koszty organizacyjne i administracyjne związane z założeniem i ukonstytuowaniem formalnym przedsięwzięcia. Reszta będzie zależała od zaangażowania w prace projektowe tych osób tak by przygotować spójny projekt (projekty etapowe realizujące założenia celów szczątkowych) by pozyskać źródła finansowania.

Więc w chwili obecnej nie wchodzi w rachubę żadne wykupywanie gruntów, tworzenie infrastruktury itp. a skupienie się na pracy umysłowej i tworzeniu realnych podwalin organizacyjnych pod przedsięwzięcie. Od tego trzeba zacząć. Nie zamierzam porywać się z motyka na księżyc.

Jeżeli chodzi o uczciwość uczestników projektu dołożę wszelkich starań by pozyskane źródła finansowe były przeznaczane na realizację celów projektu a nie na zaspokajanie potrzeb i ambicji finansowych członków. Ponadto dobór członków chętnych do pracy na projektem będzie opierał się na uczciwych zasadach i ma na celu wyłonienie osób w tej chwili ponadprzeciętnych, interdyscyplinarnych potrafiących myśleć abstrakcyjnie a jednocześnie widzących realny cel projektu.
Nie oznacza to oczywiście pracy za darmo, bo "z niewolnika nie ma pracownika". Będą to jednak pieniążki wpisane w koszty projektu zgodnie z wymaganiami jakie będzie stawiał finansujący i tylko w określonych granicach. Nie daje nikomu gwarancji, że uda się od razu zrealizować początkową fazę i od razu uzyskać kasę na projekt. Jednak porażki uczą i sądzę (widzę), kilka źródeł finansowania takiego projektu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych