"La Tebaide", obraz na którym widzimy Świętego Gerolamo (tak nazywa się w języku włoskim, nie udało mi się ustalić polskiego odpowiednika) i jego kardynalską czapkę z frędzelkami (bez manipulacji z kolorem).
Oto inne wyobrażenie tego samego świętego:
I jeszcze jedno:
Tutaj mamy kolejny obraz i jego powiększenie (tym razem w normalnej rozdzielczości, bez "rozmazywania"
):
Warto przyjrzeć się innym dziełom:
Czy to też UFO? A jeżeli nie, to czemu kolejnemu z tej serii niewyraźnemu obrazkowi przypisuje się nieziemskie pochodzenie? To normalny motyw, często spotykany w malarstwie.
Next one:
Po pierwsze, dziwne wydaje mi się przypisywanie kosmitom w dawnych czasach znajomości wyglądu sputnika. A po drugie...
to również znany motyw:
To chyba też nie jest UFO.
Next
Też nie bardzo UFO...
Ani to mi na UFO nie wygląda...
Ani to...
A takie coś:
To też UFO?
nawet na witrażach to mamy:
To słońce i księżyc, po obu stronach krzyża.
Next one:
W sumie podchodzą pod to samo.
Anioł to raczej nie kosmita
And neeeeext:
Warto zauważyć, że pośrodku okęgu, branego przez niektórych za UFO, jest..... gołębica
Co mnie wcale nie dziwi
:
Next one
:
Spójrzmy na szczegół:
A teraz popatrzmy, jak ten sam motyw pojawia się na innych dziełach:
I jego detal:
Widać podobieństwo? To motyw pasterza patrzącego w niebo, a nie UFO
Jest jeszcze wiele takich obrazów, na których jak ktoś bardzo chce, to się i UFO dopatrzy. Ale wystarczy tylko zabrać się do roboty, żeby zauważyć, że to normalne i niczym szczególnym nie wyróżniające się malowidła.
Jedynym argumentem za UFO jest to, że niektózy
bardzo mocną chcą tam te UFO widzieć. Nic więcej. Po prostu spośród wielu dzieł, na których są takie same motywy ktoś sprytny wybrał te kilka, których widok jest dziwniejszy od innych, takich samych motywów i uznał je z UFO. Prawda jednak jest taka, że to są zwykłe obrazy posiadające przekaz religijny, metaforyczny.
Ale pokazując je jako UFO albo zapomina się o tym, podając je bez stosownego kontekstu, albo nawet celowo zniekształca się jakość obrazu, na korzyść teorii UFO rzecz jasna
Idealnym przykładem jest tutaj obraz nr 1 z czapką kardynalską a i przypomina mi się podobne celowe fałszerstwo z "szarakiem-wazonem" z Egiptu
Czemu tak wielu osobom na siłę zależy na "udowodnieniu" istnienia UFO tam, gdzie tego UFO tak naprawdę nie ma, nawet za cenę manipulacji obrazem?Może to dlatego, że tak wielu bezkrytycznie łapie ściemę...