W 1922 roku w grobowcu Tutankhamona znaleziono dwa małe zmumifikowane ciała, które nie posiadały żadnych szczególnych inskrypcji wskazujące, kim są. Uznano je więc w sposób naturalny za dzieci Faraona. Ostatnio Uniwersytet w Kairze rozpoczął program badawczy mający na celu ustalenie, skąd w tym grobowcu wzięły się te dwa małe ciała. Minister kultury Egiptu Farouk Hosni podpisał zezwolenie dla ekipy naukowej, która ma pobrać próbki DNA obu zmumifikowanych istot. Piszemy „istot”, gdyż ciała obu dzieci naukowcy określili jako „nietypowe”. Sekretarz generalny ośrodka SCA dr Zahi Hawass powiedział ostatnio w wywiadzie dla egipskiej prasy, że obie małe mumie bardzo interesują naukowców i z tego powodu jest pilna potrzeba ustalenia ich rodziców. „Testy DNA” pozwolą ustalić, kto był ich matką” – powiedział Hawass. Wywiad jest dość ogólnikowy, ale najciekawszy fragment jest poświęcony temu, że nie naukowcy nie są w stanie ustalić płci dzieci, gdyż ich budowa anatomiczna „trochę odbiega od normy”. Oficjalne wyjaśnienie jest związane z jakąś rzadką chorobą, na którą chorowały dzieci faraona.
źródło: Nautilus.
Komentarz
moje zdanie jest następujące: jest to hybryda o trzech palcach, nietypowych rysach (wysunięty podbródek, ogromne oczodoły, wielka część mózgowa z wysuniętym czołem, ĸłopoty z ustaleniem płci)
Pisałam o tym w poście Hybryda czy dzieło fałszerza fotografii?, tym razem inscenizacja był film RTL7 pod linkiem hybryda czy tylko lalka. Czy nie za dużo zbieżnosci w tak odległych od siebie przestrzeniach czasu?