Skocz do zawartości

Zdjęcie

Teoria ewolucji Darwina

• Please log in to reply
267 replies to this topic

#166 Gość_inga

Gość_inga.
  • Tematów: 0

Napisano

Tak a biblia to typowo naukowa ksiega pelna prawdy i faktow

Jak się nie wie co powiedzieć, zawsze można przyczepic się do Biblii. Bardzo rzeczowe podejście do tematu. Gratulacje. :...:

Ojej, a co z biblijnym stworzeniem swiata ? Adamem i ewa ? znaleziono odciski butow miliony lat przed tym kiedy pojawili sie wg. biblii pierwsi ludzie ? no i niech ktos mi powie ze wasze poglady nie sa sprzeczne.

I znów to samo...W którym miejscu powołuję się na Biblię? Czy ST podaje konkretną datę pojawienia się Adama i Ewy? Czy jest ona sprzeczna z tym, co mówią znaleziska? :surprised:

niektorzy otwieraja swoj umysl w zla strone uwazajac sie za oswieconych, a naprawde cofaja sie do sredniowiecza z pogladami.

Czy aby na pewno dobrze zrozumiałeś, co napisałam? Bo mam poważne wątpliwości. ;(
  • 0

#167 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Zeby krytykowac teorie ewolucji, najpierw trzeba znac teorie ewolucji, nie gadaj glupot jesli nie masz o czyms pojecia. Kto mial zejsc z drzew ? a to wg. Ciebie czlowiek pochodzi od malpy ? tak twierdzi teoria Darwina ? pokaz mi gdzie ?

a Ty masz?

A masz jakas inna ciekawsza teorie ? bo wg. kreacjonistow to tym bardziej hokus pokus i to w 7 dni.

Miej wiecej szacunku do historii i wiecej pokory. Jakbys nie mial klapek na oczach to nawet ze zwyklej nauki jaka jest historia wiedzialbys czemu mam takie stanowisko a nie inne.

No niezla megalomania przez Ciebie przemawia, pewnie jestes jednym z tych, ktorzy uwazaja ze zwierzeta to istoty nizsze i nie przeszkadza ci ze ludzie wyrzucaja psy na ulice, albo ze ginie pelno zwierzat na futra i buty. Tak, czlowiek to doskonala istota, najgorsze bydle na tej ziemi, wlasnie przez rozwiniety mozg i swiadomosc a nie zadna pieprzona dusze. Troche pokory do przyrody muhadzie, bo nie mamy na tej ziemi najwiekszych praw, wykorzystujemy tylko nasze umysly nic wiecej. I niby czemu zwierzeta nie mialyby miec duzy ? powiedz mi !

Sluchaj kolego. Jestes tu dopiero 19 dni wiec nie wmawiaj mi to jaki jestem bo w ogole mnie nie znasz. Przestan rzucac blotem i uspokoj sie bo chyba sie troche zgrzales. Czytaj wszystkie posty to raz, zanim zaczniesz atak spojz najpierw na siebie.
Nie rozumiesz pojecia doskonala istota! Nie rozumiesz tez chyba pojecia wolnej woli! Doskonale wiem jaki jest czlowiek i doskonale zdaje sobie sprawy na jaka droge zszedl wiec nie ublizaj mi od Megalomanow okiej????? Inna sprawa; wyrazaj sie bez wulgaryzmow. Jesli masz jakiekolwiek problem z wiara w dusze to juz Twoj indywidualny problem. Wspolczuje Ci i mam nadzieje ze wyleczysz sie z plucia Jadem.

Jak mozna uwzglednic cos czego nawet niewiadomo ze istnieje ? no wytlumacz mi, masz jakies dowody na istnienie duszy czlowieka ? albo na jej nieistnienie u zwierzat zakladajac ze istnieje ? wszystko wywodzi sie jak narazie tylko i wylacznie z religii nic wiecej, mozna tylko wierzyc, a tutaj sa potrebne FAKTY przy takich teoriach.

Jakie dowody? Nie mam zadnych dowodow, moge CI jedynie zareczyc dowod istnienia duszy poprzez moje indywidualne przezycia i doswiadczenia. Nie bede sie wnikal w glab tego bo sa to bardzo bolesne przezycia i nie mam ziamiaru ich tu wyjawiac. Jesli Ty szukasz faktow na istnienie duszy to chyba juz bardzo zatraciles sie w tej psychozie jaka sobie sam serwujesz.

przyznam ze tez denerwuja mnie tacy ludzie, hipokryzja troche. na szczescie ja jestem ateista i darwinizm nie kloci sie z moimi pogladami, a co do plytkosci, wybacz, ale mam zdanie inne o 180 stopni :D

a co Ciebie nie denerwuje? Nie jestem zadnym hipokryta. Zobacz sobie w slowniku najpierw co znaczy dane slowo. Jestes Ateista i bardzo Ci wspolczuje z tego powodu. To chyba najgorszy stan bytu.

Jak narazie to wy tylko ujadacie i kryrykujecie, a zadnej swojej teorii, przedstawcie swoja teorie i skonfrontujcie, bo jak narazie to tylko jakies slady stop sprzed milionow lat, gwozdzie i inne pierdólki. Swoja droga to jedno mnie zastanawia u kreacjonistow, pewna sprzecznosc. Z jednej strony wierzycie w boskie stworzenie ze ziemia ma ponad 6000 lat, swiat zostal stworzony w 7 dni a pierwszi ludzie to Adam i Ewa. A z drugiej strony twierdzicie ze sa odciski stop i narzedzia czlowieka obok stopy dinozaura, buehehhe, niech ktos mi wytlumaczy ten paradoks w waszych pogladach. jak to w koncu jest ? Adfam i Ewa przed kilkoma tysiacami lat, czy ludzie sprzed milionow lat ?

ahaha :jump:

ze w co wierzymy? ze ziemia ma 6000tys. lat? ahaha :rotfl: brak mi slow. Ty widzisz czasem co Ty piszesz?

wiesz co? nie bede dalej komentowal Twoich wypowiedzi, kogos kto jest tak bardzo przesiakniety jadem i plecie 3 po 3.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

W takim razie kiedy pojawili sie pierwsi ludzie Adam i Ewa i do jakiego rodu nalezeli ? wyliczono ze wg. Biblii Adam pojawil sie ok. 4000 lat przed Chrystusem, na podstawie wszystkich pokolen Starego Testamentu ! chcesz mi powiedziec ze to co opisuje Biblia dzialo sie na przelomie milionow lat ??
  • 0

Sadhu.
  • Tematów: 2
Reputacja

Napisano

Tiamat-te wyliczenia sa wiążące przede wszystkim dla ortodoksyjnych świadków jehowy i nie słyszałem nigdy katolika lub innego chrześcijanina spoza tego kręgu, który by obstawał przy nich. Może więc zbyt ostro porównujesz wrzucając wszystkich do jednego wora
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tiamat, zrozum, ten wątek to nie klasyczna konfrontacja EWOLUCJONIZM NAUKOWY vs. KREACJONIM RELIGIJNY. Tutaj walczy sie z ewolucją głównie w kontekście pochodzenia człowieka. To newralgiczny punkt dla wszystkich zwolenników pseudoreligijnej i pseudonaukowej koncepcji - kosmicznego interwencjonizmu. Pozostałe miliardy lat raczej nie są tu przedmiotem specjalnej dyskusji.

Tiamat-te wyliczenia sa wiążące przede wszystkim dla ortodoksyjnych świadków jehowy i nie słyszałem nigdy katolika lub innego chrześcijanina spoza tego kręgu, który by obstawał przy nich.

Chyba nie masz racji, większość protestantów (jeśli nie wszyscy, musiałbym dokładnie sprawdzić) to ortodoksyjni kreacjoniści. A papież też powoli sie przymierza w tym kierunku.
  • 0

Sadhu.
  • Tematów: 2
Reputacja

Napisano

Nie jest to wykluczone-ja nie mam po prostu żadnych danych na ten temat a słyszałem to jedynie z ust właśnie świadków jehowy...a jeśli tak, jak mówisz, papież szykuje sie do przyjecia koncepcji ziemi 6000-letniej...to chyba rzeczywiście koniec świata bliski...
  • 0

NDRain.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja mam inna teorie na temat ewolucji. Przyszła mi ona do głowy pewnego wieczoru, gdy pokładałem się w łóżku przed snem ( przed snem zawsze się lepie myśli). Będąc w liceum w klasie biol-chem. Bardzo interesowałem się biologia i wszystkim, co jej dotyczy. Zacząłem się zastanawiać nad kilkoma różnicami miedzy małpami a ludźmi. Posłuchajcie, gdy człowiek się rodzi odraz potrafi pływać później ta zdolność zanika. Teraz ktoś powie. Oczywiście ze potrafi pływać przecież w brzuchu matki dziecko pływa w wodach płodowych, otóż szanowni koledzy i koleżanki małpy nie potrafią pływać ani po urodzeniu ani później. Inny szczegół to, popatrzcie na swoje dłonie i stopy miedzy palcami są widoczne pozostałości po błonach pławnych ( dla jasności musicie rozczapiżyć dłonie i stopy, zdążają się anomalie ze rodzą się dzieci z błonami łączącymi palce u rak i stop (mój kolega jest takim przypadkiem tylko ze on taka "mutacje" ma tylko miedzy palcami stop)) U małp nawet szczątkowe pozostałości błon nie występują. Wiec jak widać mamy gdzieś w naszym DNA wyłączone bądź osłabione części, które odpowiadają za wykształcanie się błon pławnych. Sami wiecie jak delfiny i ssaki wodne potrafiła współpracować z człowiekiem, nie raz delfiny doprowadzały ratowników do tonących ludzi czy same im pomagały. Głodna orka nie zje człowieka ani tez go nie zaatakuje (zdążają się nieliczne przypadki, gdy orka pomyli nurka z foka)
Moim zdaniem nie koniecznie pochodzimy od małp może to tylko zbieżność wyglądu jak np., Kon i Krowa podobne do siebie z wyglądu i budowy, ale są to kompletnie inne gatunki z innego rzędu. Ssaki wodne tez jak wiemy posługują się mowa (ultradźwiękami). Wiec może ludzie zaczęli szukacz korzeni w zupełnie innym kierunku, pomijając ssaki z mórz i oceanów.

Pozdrawiam
  • 0

mimi.
  • Tematów: 27
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego to ludzie zeszli z drzewa a nie wszystkie małpy."

SŁYSZAŁEM O TAKIEJ TEORI:
gdy małp było całkiem sporo a drzewa ulegały zniszczeniom i było ich coraz mniej małpy zaczeły się "pojedynkować" w wyniku którym słabsze małpy musiały zejść z drzew. Słabe małpy odchodziły i żyły w grupach. Było im ciężko ponieważ miały problemy z pożywieniem i ciągle zagrażającym niebezpieczeństwem. Silne małpy żyły schematycznie na drzewach, miały łatwy dostęp do pożywienia żadnych zagrożeń natomiast małpy "na ziemi" zaczeły myśleć aby ułatwić sobie życie. Zbierały pokarm z krzaków albo polowały na drobną zwierzynę. "Na początku zejścia z drzew" były słabe fizycznie i wycięczone. Po pewnym czasie zaczeli wymyślać nowe sposoby zdobywania pokarmu i staly się coraz bardziej silniejsze i mogły powrócić na drzewa ale zaczeło im się lepiej żyć na ziemi.
Słuszałem jeszcz ale to trochę dziwne że jakiś naukowiec jak mówił że na dowodach opracował teorie ażeby małpy na ziemi podzieliły się na grupy sprawnościowe fizycznie które polowały i myślicieli opracowywujących nowe wynalazki
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

• Tematów: 412
  • Artykułów: 20
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Do 2009 r. w internecie znajdą się wszystkie prace Karola Darwina, jednego z największych naukowców w historii.

Już teraz na stronie darwin-online.org.uk umieszczono połowę tych materiałów, w tym prace przyrodnika w zapisie cyfrowym oraz skany jego rękopisów i ilustracji - informuje BBC News. Realizowany na Cambridge University projekt polega na przełożeniu około 50 tys. stron tekstu i 40 tys. zdjęć oryginalnych publikacji na zapis cyfrowy, i umieszczeniu wszystkiego w internecie. Z zasobów tych mogą korzystać nie tylko badacze oraz nauczyciele, ale każdy zainteresowany Darwinem i jego teorią ewolucji życia.

Strona Darwin Online zawiera wiele niedawno przetłumaczonych lub nigdy wcześniej nie publikowanych rękopisów tego wielkiego uczonego.

Z materiałów można korzystać bezpłatnie.

DARWIN-ONLINE

Źródło :
  • 0

bonifacy_krak.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja mam inna teorie na temat ewolucji. Przyszła mi ona do głowy pewnego wieczoru, gdy pokładałem się w łóżku przed snem ( przed snem zawsze się lepie myśli). Będąc w liceum w klasie biol-chem. Bardzo interesowałem się biologia i wszystkim, co jej dotyczy. Zacząłem się zastanawiać nad kilkoma różnicami miedzy małpami a ludźmi. Posłuchajcie, gdy człowiek się rodzi odraz potrafi pływać później ta zdolność zanika. Teraz ktoś powie. Oczywiście ze potrafi pływać przecież w brzuchu matki dziecko pływa w wodach płodowych, otóż szanowni koledzy i koleżanki małpy nie potrafią pływać ani po urodzeniu ani później. Inny szczegół to, popatrzcie na swoje dłonie i stopy miedzy palcami są widoczne pozostałości po błonach pławnych ( dla jasności musicie rozczapiżyć dłonie i stopy, zdążają się anomalie ze rodzą się dzieci z błonami łączącymi palce u rak i stop (mój kolega jest takim przypadkiem tylko ze on taka "mutacje" ma tylko miedzy palcami stop)) U małp nawet szczątkowe pozostałości błon nie występują. Wiec jak widać mamy gdzieś w naszym DNA wyłączone bądź osłabione części, które odpowiadają za wykształcanie się błon pławnych. Sami wiecie jak delfiny i ssaki wodne potrafiła współpracować z człowiekiem, nie raz delfiny doprowadzały ratowników do tonących ludzi czy same im pomagały. Głodna orka nie zje człowieka ani tez go nie zaatakuje (zdążają się nieliczne przypadki, gdy orka pomyli nurka z foka)
Moim zdaniem nie koniecznie pochodzimy od małp może to tylko zbieżność wyglądu jak np., Kon i Krowa podobne do siebie z wyglądu i budowy, ale są to kompletnie inne gatunki z innego rzędu. Ssaki wodne tez jak wiemy posługują się mowa (ultradźwiękami). Wiec może ludzie zaczęli szukacz korzeni w zupełnie innym kierunku, pomijając ssaki z mórz i oceanów.

Pozdrawiam

NDRain tu masz rację. To może być zbieżność wyglądu. Przecież było wiele gatunków współżyjących, które potem ginęły. Równie dobrze człowiek mógł współżyć z homo erectus, z tym, że do dziś dzień przetrwał człowiek. Powiedzmy, że za 1000 lat krowy wyginą bo są wolniejsze, słabsze i mniej sprawne a konie przetrwają. To co naukowcy wtedy powiedzą, że konie wyewoluowały od mniej sprawnych krów. W takim świetle przedstawia się człowieka. Wg mnie to jest dowód na to że Teoria Ewolucji głównie jeśli chodzi o pochodzenie gatunków jest błędna....!!!!
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja

Napisano

Zbyt powierzchowne stwierdzenie, zeby oceniac na podstawie samego wygladu. Tu chodzi o wspolne cechy anatomoczne i genetyczne, szczegolowe. A krowa z koniem niewiele ma wspolnego pod tym wzgledem. Wyglad fizyczny moze zmylic, bo dane zwierze moze miec wiecej wspolnego z czyms, do czego z wygladu w ogole nie jest podobne, niz ze zwierzeciem do zludzenia go przypominajacym z wygladu. Ewolucjonisci nie oceniaja pokrewienstwa na podstawie samego wygladu zewnetrznego.
  • 0

bonifacy_krak.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no właśnie więc australopiteki mogły być zupełnie innymi istotami niż człowiek rozumny bo o ile mi wiadomo nie da się wydobyć łańcucha dna ze skamieniałych kości a resztę porównań zostało dokonanych przez ewolucjonistów na podstawie cech szkieletu czyli ogólnie budowy anatomicznej w skrócie "wyglądu" więc coś mi tu nie pasuje...???
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

australopiteki mogły być zupełnie innymi istotami niż człowiek rozumny

No przecież były. Jakieś wątpliwości??? :o
  • 0

bonifacy_krak.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

źle to sformułowałem. mam namyśli że australopiteki były zupełnie innym różnym gatunkiem od człowieka żyjącym wtedy co człowiek rozumny. bo prawda jest taka że wszyscy ewolucjoniści mają bardzo podobne poglądy to "fanatycznych" kreacjonistów, którzy sądzą że człowiek żyje na ziemi 4 000-5 000 lat. tylko że w przypadku ewolucjonistów jest to 100 000 - 1 000 000 lat tylko z czego od 100 000 lat istnieje człowiek rozumny. więc wcale się tak bardzo EWOLUCJONIZM-KREACJONIZM nie różnią. :P a ja z kolei sądzę że człowiek istnieje od ok 2 miliardów lat. śmiejcie się. ale każdy ma prawo mieć swoje własne poglądy. ja szanuje wasze i już nie będę nic pisać obalającego teorię "D". więc...
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Teoria ewolucji różnie akceptowana w różnych krajach

Spośród 34 krajów przebadanych przez naukowców ze stanowego Uniwersytetu Michigan, tylko w Turcji mniej ludzi wierzy w teorię ewolucji niż w USA. W Polsce teoria Darwina ma dużo więcej zwolenników, ale mniej niż w większości pozostałych krajów.

Badaniami objęto większość krajów Europy oraz Japonię. W Turcji tylko 27% mieszkańców zgadza się, że "ludzie rozwinęli się z wcześniejszych gatunków zwierząt" - jak streszczono główną tezę teorii Darwina. Nieznaczna większość (51%) uważa ją za nieprawdziwą

W USA zaledwie 40% wierzy w teorię ewolucji gatunków, 21% deklaruje, że nie jest pewnych, a 39% się z nią nie zgadza. Ci ostatni to głównie zwolennicy kreacjonizmu, czyli wiary w biblijne wytłumaczenie powstania świata i narodzin człowieka.

W Polsce teorię Darwina akceptuje 58% ludzi, 15% nie ma zdania w tej sprawie, a 27% mówi, że w nią nie wierzy.

Najwięcej zwolenników ma teoria ewolucji w Islandii (85%), a następnie w Danii (83%), Szwecji (82%) i Francji (80%).
http://wiadomosci.wp...mp;ticaid=130ee
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych