Skocz do zawartości

Zdjęcie

Teoria ewolucji Darwina

• Please log in to reply
267 replies to this topic

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Coralus, a nie uważasz, że ktoś mógł nam pomóc w tej ewolucji?? A to by wtedy zaprzeczało teorii Darwina...
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

muhad wybacz ale dopiero teraz zajrzałem do tego tematu.

To nie jest brak sympatii, ani uprzedzenie. Warto pamiętać że ja atakuję poglądy i teorie, a nie ludzi, bo do ludzi mam szacunek. Nie zawsze mi wychodzi, ale intencje zawsze mam czyste.
Nie myśl że uprzedzam się do Ciebie i specjalnie wyszydzam żeby Cię pognębić.

Szanuję Cię jako osobę, ale Twoich argumentów nie podzielam i uważam że są nieprawdziwe. I to wszystko.

Faktem jest, że mit o cudownych genach odpada, ponieważ nie jest wyłącznie domeną ludzi.

Jak słusznie tutaj zauważomo, kośc ogonowa oraz ogólna budowa człowieka świadczy jednak o tym, że ewolucja miała miejsce.
Pytanie, czy została ona tylko wspomożona przez kogoś.

Teoria Darwina jest najprawdopodobniej słuszna, więc nie ma co mówić że coś ją obala.
A wszelkie domysły o pomocy z zewnątrz to tylko spekulacje, na które na dodatek nie ma dowodów.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Aquila, ale w ewolucji Darwina nie ma mowy o jakiejkolwiek boskiej ingerencji więc się zdecyduj, co jest bardziej realne: dzieło boże zgodne z naszą wiarą, którą tak bronisz czy poprostu mieliśmy farta i jako jedyny gatunek mamy prawo poczuć się "właścicielami" otaczającego nas świata??
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

czy ja wiem czy nie ma Boskiej ingerencji...

Wiesz, nie będę się upierał, jestem członkiem KK ale jakoś wolę wierzyć w teorię Darwina niz jakiekolwiek wyjaśnienia oparte na wierze. I nie bronięwiary, ostatnio nawet zarzuciłem znajomych sporą dawką niewygodnych pytań ;)

Więc nie jestem fanatykiem religijnym ;)

Wg mnie po prostu ewolucyjnie mieliśmy farta, trafiliśmy na odpowiednie warunki dzięki którym staliśmy się tacy, jacy jesteśmy. Nie da się wykluczyć zwierzęcych pierwiastków jakie w nas tkwią, i nie da się udowodnić, że dostaliśmy coś w prezencie.

A na wiarę, to ja wolę nie brać żadnej teorii. Jakiś solidny dowód na poparcie teorii "ingerencji" byłby mile widziany.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

A moim zdaniem istnieje zbyt duża przepaść między nami, a innymi istotami humanoidalnymi na tej planecie, a na dodatek występuje zadziwiająco podobne stadium rozwoju pozostałych istot człekokształtnych.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zbyt duża przepaść? A może wszelkie inne podobne nam istoty... wybiliśmy. Jak biednego neandertalczyka.

Poza tym, widziałeś do czego zdolne są szympansy albo goryle?

Tworzą narzędzia, uczą się, mają inteligencję, stosunki społeczne, uczucia, potrafiąz nami rozmawiać, kłamią, śmieją się...

To jest o wiele bliższe człowiekowi niż dotychczas sądziliśmy.
My po prostu jesteśmy jeszcze wyżej od nich.

A człekokształtnych jest cała masa, jedne są bradzo prymitywne, inne dosyć wysoko rozwinięte.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Poza tym, widziałeś do czego zdolne są szympansy albo goryle?

Tworzą narzędzia, uczą się, mają inteligencję, stosunki społeczne, uczucia, potrafiąz nami rozmawiać, kłamią, śmieją się...

Jaknajbardziej, oglądam NG :>
...i właśnie brakuje im tego czegoś co posiadamy my :)
  • 0

Borte Czino.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Aquila z tego co wiem szympansy nie potrafią tworzyć narzędzi, potrafią natomiast wykorzystywać gotowe obiekty jako narzędzia.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

hmmm, w sumie może się zagalopowałem.... choć wydaje mi się, że potrafiły dokonać zmian w narzędziu, aby go lepiej przystosować do wykonywania zadania.

Ale pewny nie jestem.

Ale w sumie, w czym aż tak bardzo się różnimy? Tylko w inteligencji.
  • 0

#130 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Aquila, roznimy sie i to istotnie.

bylo tyle czasu na to zeby inne czlekoksztaltne ewoluowaly przynajmniej do takiego stopnia ze tworzylyby osady itp. Zaden gatunek czleko podobny nie sprostal temu co nam sie udalo.

Wszystkie gatunki mialy takie same warunki...mialy ta sama mozliwosc.

a jednak tylko nam sie udalo.

Dlaczego nie mozesz przyjac jednej mozliwosci? Darwin doskonale wiedzial w czym jest problem.Sa luki. Do pewnego momentu ewolucja przebiegala tak jak darwin to wymyslil( tego nie neguje) ale stalo sie cos co sprawilo ze z bezrozumnej i malointeligentnej malpy powstal homosapiens. Sam darwin nie mial pojecia skad wzial sie czlowiek wspolczesny. To jest ta luka.Tego nie wie nikt. Nikt nie wie kiedy, gdzie dokladnie i kto za tym stoi.

Samej ewolucji nie neguje bo miala ona miejsce na ziemii i to jest oczywiste tylko jest problem; gdyby przebiegala spokojnie bez niczyjej pomocy to raczej dalej bylibysmy na drzewie obok Szympansow.

Za malo czasu uplynelo by nawet goryle sie przystosowaly nba tyle by moc sie rozwinac , lub nawet zblizyc inteligencja do nas.

na koniec trzeba wziasc pod uwage fakt ze jestesmy obdarzeni wolna wola..tego nie maja zadne organizmy na ziemii i to tez byla przeszkoda dla Darwina.
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I tu się mylisz. Możliwości ewolucji zależą ściśle od warunków środowiska, a konkretnie od jego zmienności. Bez zmienności środowiskowej nie ma zmienności gatunkowej. W przypadku linii ewolucyjnej człowieka odpowiednich zmian na samym początku dostarczył Wielki Rów Afrykański.

Do pewnego momentu ewolucja przebiegala tak jak darwin to wymyslil( tego nie neguje) ale stalo sie cos co sprawilo ze z bezrozumnej i malointeligentnej malpy powstal homosapiens.

Po drodze było jeszcze kilka innych gatunków człowiekowatych, każdy coraz bardziej inteligenty.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Wy to jesteście udani :lol : W jednym temacie bronicie KK, a w innym jeszcze zaprzeczacie KK byleby wyjść na swoje. Panowie ochłońcie :thc:
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

a jednak tylko nam sie udalo.

nie tylko, bo jeszcze niedawno konkurowaliśmy z neandertalczykami. To, że ich pokonalismy i wybiliśmy nie oznacza, że nie istnieli.

ale stalo sie cos co sprawilo ze z bezrozumnej i malointeligentnej malpy powstal homosapiens. Sam darwin nie mial pojecia skad wzial sie czlowiek wspolczesny. To jest ta luka.Tego nie wie nikt. Nikt nie wie kiedy, gdzie dokladnie i kto za tym stoi.

Pewności nikt nie ma, ale pewne sugestie są.

A to, że z mało inteligentnej małpki powstał człowiek to jest właśnie ewolucja przy sprzyjających okolicznościach.

Samej ewolucji nie neguje bo miala ona miejsce na ziemii i to jest oczywiste tylko jest problem; gdyby przebiegala spokojnie bez niczyjej pomocy to raczej dalej bylibysmy na drzewie obok Szympansow

Problem w tym, że szympansy i goryle sąuzależnione od swoich terytoriów i klimatu, na jakim żyją. Człowiek w pewnym okresie zmienił środowisko z leśnego na środowisko sawanny i to musiało zaowocować zmianiami (pozycja wyprostowana, uwolnienie rąk itp)

na koniec trzeba wziasc pod uwage fakt ze jestesmy obdarzeni wolna wola..tego nie maja zadne organizmy na ziemii i to tez byla przeszkoda dla Darwina.

Wolna wola? Małpa może robić co chce, jej woląjest jeść - je, wolą jest spać - śpi.

Chyba chodzi Ci o duszę?

Wiem, że jako ludzie uważamy się za wyższych od zwierząt i bardziej uduchowionych, ale to zasługa naszej inteligencji. Nie oznacza, że w istocie mamy coś takiego jak dusza.

Wy to jesteście udani  W jednym temacie bronicie KK, a w innym jeszcze zaprzeczacie KK byleby wyjść na swoje.

Udani?
hehe, uważam że KK to doba organizacja, wskazująca ludziom jak żyć i pomagająca im.
Wierzę, że Chrystus był taki jak go opisano w Ewangeliach. Wierzęw Boga, ale nie znaczy że stojązawsze murem za KK. Wiecej, nie zgadzam się z nim w bardzo wielu sprawach, ale uważam siebie za wierzącego.

Nie próbuj zagłębiać się w moją religijność bo to moja prywatna sprawa.
  • 0

#134 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Lynx, rowem afrykanskim wyjasniasz wszystko tak?

Widze ze wiesz lepiej od samego Darwina co go gryzlo.Brawo:)

"Po drodze było jeszcze kilka innych gatunków człowiekowatych, każdy coraz bardziej inteligenty."

to kiedy pojawil sie czlowiek? bo wedlug oficjalnej nauki pojawil sie z nikad. sa tylko domysly i nikt nie umie racjonalnie tego wytlumaczyc.

Aquila,

"nie tylko, bo jeszcze niedawno konkurowaliśmy z neandertalczykami. To, że ich pokonalismy i wybiliśmy nie oznacza, że nie istnieli. "

No jacy neandertalczycy byli biedni. Zyli sobie spokojnie a tu nagle z trawki wyskoczyl super inteligenty homoS. i wytlukl cale pokolenie neandertalow.

Oficjalnie mowi sie ze zyli obok siebie wiec mieli identyczne warunki do przetrwania..co sie stalo? nie umieli porozumiec sie z nowo nabytym gatunkiem homoS. i wygineli?

a skad ten homoS. ?

"Pewności nikt nie ma, ale pewne sugestie są. "

wlasnie, sa tylko sugestie i na tym opiera sie wspolczesna nauka i sugestie czytaja dzieci w podrecznikach.

"A to, że z mało inteligentnej małpki powstał człowiek to jest właśnie ewolucja przy sprzyjających okolicznościach. "

te same sprzyjajace warunki mial neandertalczyk, byl sielniejszy fizycznie wiec spokojnie mogl sobie poradzic z agresja HomoS.

ponawiam pytanie? skad wzial sie homoS. tak szybko i nagle obok Neandertalczyka?

"Problem w tym, że szympansy i goryle sąuzależnione od swoich terytoriów i klimatu, na jakim żyją. Człowiek w pewnym okresie zmienił środowisko z leśnego na środowisko sawanny i to musiało zaowocować zmianiami (pozycja wyprostowana, uwolnienie rąk itp) "

przeciez przez miliony lat przodkowie goryli rowniez mogli wyjsc na sawanne, malo przestrzeni mieli? przeciez w tamtych czasach czlekoksztaltnych byla zaledwie garstka.

"Wolna wola? Małpa może robić co chce, jej woląjest jeść - je, wolą jest spać - śpi.

Chyba chodzi Ci o duszę? "

wolna wola to jest cos co my mamy i to nie jest tylko kwestia - mam ochote to napije sie wody. To jest tez kwestia daru od Boga, wyjatkowosci nadanej na przez samego Boga,Bogow....Jestes wierzacy wiec powinienes wiedziec co mam na mysli.

Bez niej nie roznilibysmy sie od zwierzat....one nie maja wolnej woli, maja intuicje a to roznica.

dusze maja wszystkie organizmy, tylko na roznym poziomie. Starozytne zrodla mowia ze Ziemia ma swoja wlasna dusze. Rosliny maja, zwierzeta, czlekoksztaltne tylko ze one nie maja mozliwosci rozwoju duchowego i inkarnacji.Posiadaja zbiorowsc dusz ktore sa niezmienne.Czlowiek ma ta mozliwosc doskonalenia sie i ma mozliwosc skakania ze szczebla na szczebel w gore. Czlowiek dazy do Źródła, ktorym jest sam Bóg i ktore samo doswiadzcza siebie poprzez nasze wcielenia. To nas odroznia od zwierzat i to jest prawdziwe i nic tego nie zmieni.

"hehe, uważam że KK to doba organizacja, wskazująca ludziom jak żyć i pomagająca im. "

szczegolnie wtedy pomaga gdy sasiadka mojej dziewczyny chciala ochrzcic dziecko a ksiadz kazal dac 500zl. Powiedziala ze to za duzo. On co powiedzial? To nie bedzie chrztu.

Bardzo dobra organizacja.

No dobra , zrobil sie off top.
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Lynx, rowem afrykanskim wyjasniasz wszystko tak?

Rowem afrykańskim wyjaśnia się rozdzielenie linii ewolucyjnych człekokształtnych i człowiekowatych. Potrafisz wskazać słabe punkty tego poglądu?

to kiedy pojawil sie czlowiek? bo wedlug oficjalnej nauki pojawil sie z nikad.

Zdecyduj się o co pytasz ;-> Najstarsze szczątki Homo mają ok. 2 mln. lat. Według oficjalnej nauki człowiek nie pojawił się znikąd, tylko wyewoluował z form bardziej prymitywnych. O pojawieniu się znikąd mówią raczej zwolennicy teorii ingerencji genetycznej.

wlasnie, sa tylko sugestie i na tym opiera sie wspolczesna nauka i sugestie czytaja dzieci w podrecznikach.

A czy jest coś innego na czym można się opierać w tym przypadku? Coś weryfikowalnego metodami naukowymi?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych