Skocz do zawartości

Zdjęcie

Te złe prezerwatywy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

Ringëril.
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Metoda Przy skrupulatnym przestrzeganiu wszystkich zaleceń Przy niepełnym stosowaniu wszystkich zaleceń Tabletki antykoncepcyjne jednoskładnikowe (P) 0,5 ---- 1,0
Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowa E+P[2] 0,1 - 1,25 ---- 6,0 - 8,0
Prezerwatywa męska[2] 3,0 ---- 14,0
Stosunek przerywany[2] 4,0 ---- 19,0
Współżycie bez zabezpieczenia[2] 85,0 ---- 85,0
wikipedia.pl

Jest to Wskaźnik Pearla, czyli ilość kobiet stosujących daną metodę zachodzących w ciąże na 100 kobiet.
W sumie dużej róźnicy między prezerwatywą, a stosunkiem przerywanym nie ma.
Ale...

Napięcie, które powodowane jest przez stosunek przerywany, może prowadzić niektóre osoby do neurotycznego niepokoju, impotencji, oziębłości seksualnej i zaniku orgazmu u kobiet, paradoksalnie do przedwczesnej ejakulacji. Istnieje uświadomiony związek między praktykowaniem stosunku seksualnego a drażliwością, znerwicowaniem, wrogim nastawieniem małżonków do siebie.

http://www.biomedical.pl/antykoncepcja/stosunek-przerywany-111.html

;)
  • 0

Jeden_z_Wielu.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja nie czuje się jakoś źle ;pp czy coś ;p poza tym każdy powinien robic tak jak uważa, jak ktoś chce uprawiac sex po ślubie i to tylko parę razy, bo nabawi się kupę dzieci, to ok, tylko potem niech nie biadolą, że nie mają kasy na utrzymanie itp. a wiemy dobrze, że sex to zakazany owoc który świetnie smakuje więc mówienie ludziom, że antykoncepcja jest zła, jest po prostu nieodpowiedzialne ;] ( wiem, że zaraz ktoś napisze, że sam jestem nieodpowiedzialny, ale spordex, moja dziewczyna już zaczyna brac tabletki ;pp).
  • 0

liwia.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jasne bez seksu można żyć, tak jak uprawiać seks bez prezerwatyw i antykoncepcji w ogóle. Można przy tym nie zarazić się chorobami i nie zajść w ciążę, ale wszystko to wymaga świadomego działania i wiedzy. Kościół KK w Polsce jednak bardzo utrudnia edukacje młodzieży w tej kwestii robiąc młodym ludziom wodę z mózgów. Wiem jedno, że owoc zakazany najlepiej smakuje i tą mądrością powinniśmy się kierować w edukacji.
Jednak wierność i naturalna metoda czasem zawodzą, bo każdy może ulec słabościom, nie ma ludzi którzy nie popełniają błędów.

Na pewno masz sporo racji, ale nie wiem, czy obarczanie całą winą za stan rzeczy akurat Kościoła jest uzasadnione. 90% moich znajomych to katolicy, a spośród nich może 5% bierze pod uwagę to, co im nakazuje ich Kościół. Połowa z tych 5% próbuje dyrektywy Kościoła wcielać w życie. Kler klerem, ale przecież rozmaite badania opinii wykazywały wielokrotnie, że polscy katolicy nie słuchają księży, ani nawet papieża. Właściwie znam tylko jedną osobę, która nie stosuje antykoncepcji ze względów religijnych. Większość takich przypadków to jednak głupota ludzka i wrodzona nieodpowiedzialność.

Co do cen tabletek antykoncepcyjnych to może z pozoru kilkadziesiąt złotych na kwartał to niewiele, ale jak ma się dzieci i nie za wiele zarabia to każdy grosz się liczy, a jak dzieci chorują no to sobie sama pomyśl Liwio...

Oczywiście rozumiem. Zawsze jednak pozostaje to kwestią wyboru, nie koniecznością. Kiedy ma się dzieci i rozmaite zobowiązania, nie można być hedonistą - mam ochotę na seks 3 razy dziennie, ale mnie na to nie stać, to rezygnuję z tego, bo nie jest to najważniejsze. Trzeba mieć pewne priorytety. Nie stać mnie na permanentną antykoncepcję, to kupuję paczkę prezerwatyw za kilka złotych i uprawiam seks raz w miesiącu. Kiedy człowiek jest dorosły, musi umieć wprowadzić w życie jakąś gradację potrzeb, a akurat potrzebę seksu można ograniczyć, gdy ma się na względzie dobro rodziny.

Mnie też było ciężko, gdy studiowałam dwa kierunki równolegle w najdroższym mieście w Polsce, z braku czasu pracując tylko dorywczo i utrzymując się ze stypendiów. Wiem z doświadczenia, że jeżeli komuś bardzo zależy na seksie, to można oszczędzić na antykoncepcję i jeść chleb z serem, zamiast szynki. Albo chleb ze smalcem zamiast sera. Zrezygnować z kawy albo papierosów. Jeżeli kogoś nie stać na bezpieczny seks na zawołanie, to się z nim ogranicza. Gdy jest się w trudnej sytuacji, po prostu rezygnuje się z luksusów i trzeba zdecydować, czy woli się zrezygnować z seksu czy z szynki.

Stosunek kościoła do tabletek po jest nam dobrze znany i wielu lekarzy nadal nie chce wypisywać na nie recept ze względu na swoje poglądy,pomimo że tabletki te są w Polsce dopuszczone do sprzedaży

Na szczęście lekarzy jest jeszcze dość wielu, by móc takiego sobie zmienić. Tak samo jak laryngologa, gdy uparcie leczy Cię nieskutecznie, albo pediatrę homeopatę, jeśli nie masz ochoty leczyć dziecka homeopatią.

Ringëril:

Stosunek przerywany[2] 4,0 ---- 19,0

Przy założeniu, że u mężczyzny nie pojawia się podczas stosunku przed wytryskiem płyn ejakulacyjny lub pojawia się on lecz zawiera szczątkową ilość plemników bądź też nie zawiera ich wcale. Oczywiście nikt nie daje gwarancji, że plemniki nagle i niespodziewanie nie pojawią się w płynie ejakulacyjnym. Nie znacie dnia, ani godziny :mrgreen:

Domal:

wiem, że zaraz ktoś napisze, że sam jestem nieodpowiedzialny, ale spordex, moja dziewczyna już zaczyna brac tabletki

Oczywiście dopilnowałeś, by tabletki były odpowiednio dobrane, dziewczyna przeszła badanie wątroby, cytologie, badanie piersi, jajników i szyjki macicy oraz dokładne badanie poziomu hormonów pod okiem ginekologa endokrynologa. I oczywiście współfinansujesz zakup tabletek. Jeśli coś zaniedbałeś to jesteś nieodpowiedzialny :P
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kiedyś do kościoła chodziło 80% ludzi. Ilu z nich, tak naprawdę świadomie ?

Teraz chodzi powiedzmy 20%. Ilu wie dlaczego ?

Problem jest wtedy kiedy KK tworzy przepisy, prawa i całe społeczeństwo chodzące oraz to nie związane z KK ma respektować te prawa.
Przecież KK zmienia swoje postanowienia i dogmaty... Przecież nie jesteśmy państwem wyznaniowym...
Jeśli wyznawcy KK maja ochotę respektować zmieniające się przepisy i prawa w zależności od epoki, czy politycznej w tym czasie wewnętrznej wizji KK, to ich sprawa.
Skandalem jest kiedy ta grupa - polityczno - finansowa ma przyzwolenie na takie oddziaływanie na całe społeczeństwo.
  • 0

Jeden_z_Wielu.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oczywiście dopilnowałeś, by tabletki były odpowiednio dobrane, dziewczyna przeszła badanie wątroby, cytologie, badanie piersi, jajników i szyjki macicy oraz dokładne badanie poziomu hormonów pod okiem ginekologa endokrynologa. I oczywiście współfinansujesz zakup tabletek. Jeśli coś zaniedbałeś to jesteś nieodpowiedzialny tongue1.gif

Liwia :D To jest tak, że we dwójkę tego chcieliśmy, więc ona poszła do ginekologa, przepisał jej leki i wszystko jest ok, ona kupuje sobie tabletki bo pracuje, a ja ją wspieram ;p ;> Dodatkowo wynagradzam jej te wszystkie cierpienia, które przeszła przez tabletki na różne sposoby.... Nie chodzi tylko o sprawy łóżkowe ;p ale także o miłych prezentach/niespodziankach czyt. kupno bluzki, sukienki itp. ;p więc to chyba jest ok? ;> I coś jeszcze tak przy okazji nie wiem o co chodzi z tym płynem przed erekcyjnym albo jakimś :| Czy jakiś facet jak się masturbuje to zauważył jakieś dziwne płyny przed erekcją? Oczywiście można powiedziec, że te płyny występują tylko przy stosunku z kobietą, ale czy na pewno? dla mnie jak uważasz i dbasz o higienę to stosunek przerywany jest ok na 100% ale nie na dłuższą metę bo w końcu chcesz dojśc w kobiecie ;pp;>
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Hehe, Domal widzę nie miałeś przygotowania do życia w rodzinie w gimnazjum. Przed erekcją wydziela się jakiś płyn i w nim mogą być plemniki, dlatego stosunek przerywany jest ryzykowny.
  • 0

Jeden_z_Wielu.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Romczyn ;> a nie pomyślałeś kiedyś o tym, że mówią nam o tym, żebyśmy po prostu tego nie robili? W sumie, byłoby to manipulowanie i niby jaki byłby tego cel? Może taki, że jakby ludzie wiedzieli, że jeśli nie dojdziesz w kobiecie to wszystko będzie ok, to prawdopodobnie nie kupowali by prezerwatyw bo są bardziej ryzykowne niż opanowany samiec ;p tabletki schodziłyby tak samo jak teraz, bo jak ktoś chce mieć pełną przyjemność to wiadomo. Ale wtedy więcej osób miałoby HIV i w ogóle choroby weneryczne byłyby o wiele częstsze... Ja wam piszę, że w moim przypadku nawet podczas owulacji u mojej kobiety, nic się nie stało i na to są 3 proste wyjaśnienia: jestem bezpłodny, ona jest bezpłodna, przed erekcją nie wydzielają się żadne płyny ;> Co do seksu analnego, plemniki i tak są zabijane i nie wiem, to takie mało higieniczne jest ;p a sex oralny dla dziewczyny ok ale dla faceta = zabijanie plemników ;p
  • 0

liwia.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja wam piszę, że w moim przypadku nawet podczas owulacji u mojej kobiety, nic się nie stało i na to są 3 proste wyjaśnienia: jestem bezpłodny, ona jest bezpłodna, przed erekcją nie wydzielają się żadne płyny ;>

I czwarte możliwe wyjaśnienie - przesunięcie owulacji w cyklu lub cykl bezowulacyjny.

A tak już na poważnie, to zdaje się, że nie dowiedziono na pewno, że preejakulat umożliwia zapłodnienie bez właściwego wytrysku.

Ha, wyrastam na forumową edukatorkę seksualną. Szerzę bezeceństwa <demoniczny śmiech>

Hehe, Domal widzę nie miałeś przygotowania do życia w rodzinie w gimnazjum.

A Ty takowe miałeś, Romczyn? OMG, żeby takie rzeczy w naszym kraju? I katolicy nie spalili tej szkoły, biskupi nie zorganizowali zamachu stanu na szybko? Skandal!*

---
*Wypowiedź ironiczna.
  • 0

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Właśnie przez takich księży, co to środki antykoncepcyjne za największe zło uważają, na wsiach szerzy się patologia. Podczas gdy w mieście ten poziom uświadomienia jest imho większy, to na wsiach kościół i ksiądz jest nadal największym autorytetem. Czarny zabroni prezerwatyw, a potem dziwić się iż wielodzietne rodziny nie mają pieniędzy na utrzymanie. Połowa z tych dzieci była najprawdopodobniej w ogóle nie planowana, lecz chęć skonsumowania związku była większa. Przecież pożycie seksualne ważną jego częścią jest, a bez zabezpieczenia kończy się to jak się kończy.
  • 0

frosti.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

skittles tu chodzi o ka$e. Bachory i tak 'jakoś' przeżyją, a im więcej jest ludzi wpisanych w księgę chrztów tym prestiż KK większy i więcej ka$y od rządu.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

He he he a co ? pękają ^^
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja

Napisano

"Nie zabijaj" to bardzo wybiórcze przykazanie. Mogę się założyć o wszystko, że na świecie nie ma człowieka który nigdy by nie zabił. Nie licząc noworodków które jeszcze nie miały okazji. Ktoś musi ustalać jakie są granice tego przykazania i chyba jedynie fair jest by te granice ustalała organizacja która je wymyśliła.

Co by było gdyby w każdej rodzinie było po 5-10 dzieci? Bieda panowała by wszędzie, bo kto by potrafił potomstwo wyżywić.

I takie rodziny nie byłoby stać na edukację co jest dla kościoła (i nie tylko) ogromnym plusem, bo głupich i nie do edukowanych łatwiej kontrolować, łatwiej im wmówić nawet największe bzdury.

Znasz Stary Testament? Genesis 38,10. Onan tryskał nasieniem w miejsca inne niż pochwa, co wzbudziło gniew Boga, który w gniewie owym sprzątnął z powierzchni ziemi Onana. Proste?

I oto jest przed wami kolejny dowód na to, że Bóg to mściwy, gniewny socjopata :)

Kalendarzyk jest cacy, bo w związku z tym, że według kalendarzyka odbywa się stosunek w dni (teoretycznie) niepłodne, jest to stosunek pełen - tj. z wytryskiem w pochwie. A to z punktu widzenia Biblii jest przecież OK.

A dlaczemu to jest OK skoro wtedy plemniki tak czy inaczej giną?

Swoją drogą czy to nie jest tak, że z setek tysięcy czy iluś tam plemników tylko jeden dociera do jajka a reszta umiera? Ale to jak i kalendarzyk to już nie jest morderstwo? Jak pisałem - wybiórczość.

Nie mówię przecież, że trzeba słowo po słowie wcielać w życie Stary Testament.

Czyli sama przyznajesz że z Biblii wybiera się tylko to, co na chwilę obecną przypasuje :P

Domal, przedstawiony przez Ciebie sposób to zdaje się to co robił Onan i za co Bóg Onana zamordował.
  • 0

liwia.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

"Nie zabijaj" to bardzo wybiórcze przykazanie.

Wydaje mi się, że to nie to przykazanie działa za uzasadnienie w przypadku odrzucenia prezerwatyw, o czym wspomnę poniżej.

Znasz Stary Testament? Genesis 38,10. Onan tryskał nasieniem w miejsca inne niż pochwa, co wzbudziło gniew Boga, który w gniewie owym sprzątnął z powierzchni ziemi Onana. Proste?

I oto jest przed wami kolejny dowód na to, że Bóg to mściwy, gniewny socjopata :)

Dla mnie to li tylko dowód na to, że tak widzieli Boga starożytni.

Kalendarzyk jest cacy, bo w związku z tym, że według kalendarzyka odbywa się stosunek w dni (teoretycznie) niepłodne, jest to stosunek pełen - tj. z wytryskiem w pochwie. A to z punktu widzenia Biblii jest przecież OK.

A dlaczemu to jest OK skoro wtedy plemniki tak czy inaczej giną?

Otóż właśnie "dlatemu", że odbywany stosunek jest pełen. Stosunek przerywany jest próbą "oszukania" Boga, świadomym unikaniem zapłodnienia, stąd boski gniew. Tak to rozumiem. Odbycie pełnego stosunku z wytryskiem w pochwie daje Bogu jeszcze jakieś szanse na realizację boskiego planu związanego z obdarzeniem danej pary potomstwem, dajmy na to przez magiczne przesunięcie owulacji niewiasty (tak, wiem, jak to brzmi). Zapłodnienie bez nasienia uskutecznił Bóg tylko raz i nie sądzę, by to powtórzył :D

Swoją drogą czy to nie jest tak, że z setek tysięcy czy iluś tam plemników tylko jeden dociera do jajka a reszta umiera? Ale to jak i kalendarzyk to już nie jest morderstwo? Jak pisałem - wybiórczość.

Kiedy w stanowisku oficjalnym Kościoła nie chodzi o mordowanie spermy! Panowie, nie uświęcajcie przesadnie własnych fizjologicznych wydzielin :] Chodzi o drwienie z Boga przez planowe uniemożliwianie zapłodnienia.

Nie mówię przecież, że trzeba słowo po słowie wcielać w życie Stary Testament.

Czyli sama przyznajesz że z Biblii wybiera się tylko to, co na chwilę obecną przypasuje :P

Nie wiem, co się z Biblii "wybiera", osobiście traktuję ją jako zmitologizowany, pełen metafor, dość ciekawy starożytny przekaz, który wiele mówi o moralności tamtych czasów. Nie rozumiem, dlaczego pijesz do mnie personalnie, wydaje mi się, że zaznaczyłam, iż moje przekonania nie pokrywają się z lansowanymi przez KK. Przedstawiłam po prostu stanowisko Kościoła, ponieważ prowadzono w tym wątku krytykę owego stanowiska bez jego znajomości, co uznałam za wprowadzanie ludzi w błąd, szkodliwe dla poziomu dyskusji.

Domal, przedstawiony przez Ciebie sposób to zdaje się to co robił Onan i za co Bóg Onana zamordował.

W istocie :lol
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja

Napisano

Przedstawiłam po prostu stanowisko Kościoła, ponieważ prowadzono w tym wątku krytykę owego stanowiska bez jego znajomości, co uznałam za wprowadzanie ludzi w błąd, szkodliwe dla poziomu dyskusji.

Czyli przyznajesz, że kościół wybiera sobie co mu pasuje :3 Skoro kościół wybiera z własnej świętej księgi, to niby czemu katolik nie ma wybierać z tego co wybrał kościół? Kościół jest lepszy od człowieka?
  • 0

liwia.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czyli przyznajesz, że kościół wybiera sobie co mu pasuje :3

Nie wiem, da Ci to pewien rodzaj perwersyjnej satysfakcji, jeśli coś takiego przyznam? :roll: Uczepiłeś się, za przeproszeniem i z całą sympatią, jak rzep psiego i ciągniesz mnie w off top.

Napisałam jedynie, tu cytat: "Nie mówię przecież, że trzeba słowo po słowie wcielać w życie Stary Testament." i odnosiło się to wyłącznie do mojej prywatnej opinii, a w żaden sposób nie było oceną bądź uznawaniem za fakt takich praktyk Kościoła.

Kościół dokonuje interpretacji Pisma - ok, jest to fakt - wyciągając z niego pewien rdzeń, schemat moralny i ma do tego, uważam, pełne prawo. Co więcej, odbywa się to chyba z korzyścią dla wszystkich, bo dzięki temu nie pojawiają się pomysły karania śmiercią za antykoncepcję, dzięki czemu i ja, i Domal możemy czuć się bezpiecznie :D
Gdyby nie podejmowano prób obierania Pisma z jego starożytnej specyfiki i jego metafor, chrześcijaństwo byłoby dziś tam gdzie aktualnie jest islam, w którym interpretacja słowa bożego jest najgorszym możliwym bluźnierstwem, a co za tym idzie pozwala uzasadnić okrucieństwa na poziomie, jaki chrześcijaństwo, wydaje mi się, zostawiło za sobą.

Skoro kościół wybiera z własnej świętej księgi, to niby czemu katolik nie ma wybierać z tego co wybrał kościół? Kościół jest lepszy od człowieka?

Bo wtedy katolik nie będzie już katolikiem... Ostatnie zdanie to na mój umysł zbyt pokrętna retoryka. Kto twierdzi, że Kościół jest lepszy? Każdy człowiek ma własny rozum i może brać z każdej filozofii, co mu pasuje, także z katolickiej, tylko niech wtedy wymyśli sobie inne miano i nie nazywa siebie katolikiem.

Nie bardzo wiem, jak kwestia "wybierania co pasuje" ma się akurat do prezerwatyw, o których w tym temacie rozmawiamy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych