Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sfinks na Marsie!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
148 odpowiedzi w tym temacie

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cała ta okolica pokryta jest odłamkami skał. Niestety, "sfinksa" tam nie widać.

Dołączona grafika
  • 2

real.
  • Tematów: 3
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

A co tam wogóle widac ???? ( kamyki skały, piach !! jakość zdjec opłakana w21 wieku !!! ) od xxxxxxx laty zawsze to samo !!!!! jestesmy wodzeni za nos i tańczymy tak jak nam zagrają !!!!!! chyba ze jestem niespełna rozumu !=== i udaje ze nie rozumie bo tak przeciez ma niby byc :o itd........... .................................. ...........

Użytkownik real edytował ten post 11.09.2013 - 02:20

• -1

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zechciej zrozumieć, że wkleiłem jedynie mały fragment panoramy, która jest fragmentem większej całości!
  • 0

real.
  • Tematów: 3
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Chodzi o to ze ciagle pokazują lub udostępniają nam zdjecia jałowych terenów ( kolor piasku i skał prawie ze zlewa sie z kolorem nieba ) , a z drugiej strony chca tam wysyłać ludzi w jedną strone bez powrotu, czyli co będą tam tachać wode i tlen z ziemi. Chyba ze pod powierzchnia marsa mogą sie znajdować.
Jak w takim tempie bedziemy explorowac kosmos to zabraknie paliwa na słońcu, a wczesniej surowców na ziemi :)

Użytkownik real edytował ten post 11.09.2013 - 09:12

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co mają pokazywać? Czerwoną dżunglę z dwugłowymi małpami?

A zobaczcie taki filmik:

Moim zdaniem klasyczny przypadek pareidolii (doszukiwanie się twarzy i postaci w przypadkowych plamkach)
  • 0

FCrimson.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Będąc grafikiem nauczyłem się bardzo ciekawych rzeczy. Między innymi tego, jak zwodniczy bywa wzrok ludzki. Nasze spektrum postrzegania kształtowane jest przez nasze przyzwyczajenia, uwarunkowania fizyczne oraz samą budowę oka. Niebagatelny wpływ ma też rozdzielczość oraz paleta kolorów w której robimy zdjęcie. Coś co w niskiej rozdzielczości może przypominać twarz, w wysokiej będzie już tylko formacją skalną. Działa to oczywiście w obie strony.

To niezwiązane z tematem, ale chciałem tylko przedstawić prosty przykład zaczerpnięty z sieci:

Dołączona grafika

Dla wyjaśnienia: kolor A jest taki sam jak B.

Pozdrawiam

Użytkownik FCrimson edytował ten post 27.09.2013 - 10:52

• 3

bullik.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

..
Przykład jest niezwiązany z tematem, ale chciałem tylko przedstawić prosty przykład zaczerpnięty z sieci:

Dołączona grafika

Dla wyjaśnienia: kolor A jest taki sam jak B.

Pozdrawiam

i dziwic sie ludziom ze majac przyklady na to ze swiat, rzady i farmakoncerny sa inne niz nam sie za dziecka wydawalo - nie widza tego..
powiekszylem pole B prawie na maksa i tylko przez moment skupienia i wmawiania sobie "to jest takie samo takie samo.." udalo mi sie widziec to pole ciemniejszym, prawie ale nie jednakowym.. slowami znanego "dresa z kabaretu" MIAZGA!
  • 0

DM13.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Na moje oko to chodzi tu o kolor literek A i B a nie pola na których są umieszczone. Te pola mają za zadanie kontrastować nam literki w taki sposób, a by oszukać nasze oczy co do właściwego koloru liter.
  • 0

FrytQ.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na moje oko to chodzi tu o kolor literek A i B a nie pola na których są umieszczone. Te pola mają za zadanie kontrastować nam literki w taki sposób, a by oszukać nasze oczy co do właściwego koloru liter.

Wiem, że trochę odchodzimy od tematu, ale mylisz się.
Chodzi dokładnie o to, że pole A ma taki sam kolor jak pole B. Ciężko w to uwierzyć, ale wystarczy zapisać obrazek, otworzyć go np. paincie, wziąć "Selektor Kolorów" (to narzędzie służące do pobierania kolorów), pobrać kolor z pola A - narysować linię/nabazgrać gdzieś obok na białym tle, pobrać kolor z pola B - i zrobić to samo. Kolory będą takie same.
Albo prościej, zaznaczyć pole A/B (ale nie dokładnie całe, starczy mały kwadrat w środku pola), skopiować i dopasować do drugiego pola.

Co do tematu, to tak jak niektórzy mówią, czasami jakieś różne kształty mogą nam przypominać coś innego co znamy, gdy tak naprawdę są to np. zwykłe skały, które akurat przypominają nam to, a nie co innego. Nie wykluczam całkowicie możliwości, że może naprawdę jest tam coś dziwnego, ale bez porządnych zdjęć, ciężko powiedzieć coś więcej.
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wypada sobie uzmysłowić skalę obrazu i możliwości niewielkich kamer tej misji.

1. Porównanie maksymalnego wykadrowania grupy skał, uznanych za "swinksa" na tle pełnej panoramy okolicy.

Dołączona grafika

2. link do pełnej panoramy w duzej rozdzielczości: http://photojournal....eg/PIA01466.jpg
  • 1

pdjakow.
  • Tematów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie. Tło pól A i B jest tego samego koloru. Dowód? Narzędzie pobrania koloru z GIMP-a i kreska przez interesujący obszar:

Dołączona grafika

Edit:

Dla dociekliwych:

Zasłońcie sobie obrazek ręcyma tak, by widzieć tylko skrawki obszaru obok narysowanej przeze mnie linii. Nagle się okaże, że faktycznie to ten sam kolor, a iluzja bierze się nie tylko z cienia walca, ale i z jaśniejszych kwadratów.

Edit2:

Używając swoich niezwykłych mocy graficznych zasłoniłem "ręcyma" sztucznie:

Dołączona grafika

Użytkownik pdjakow edytował ten post 26.09.2013 - 19:07

• 2

FCrimson.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wracając do tematu przewodniego, wokół domniemanego "sfinksa" widać inne formacje skalne (mowa o "kamieniach"), które są położone poniżej poziomu "sfinksa". Jeśli założymy, że rzeczywiście jest on tym co domniemamy to w jaki sposób nie stał się jeszcze częścią krajobrazu. Te kamienie i inne skały leżące luzem na powierzchni w jakiś sposób się tam znalazły. Cały krajobraz usłany jest kamieniami, co nasuwałoby przypuszczenie, że ta formacja skalna również powinna wpasowywać się w ten schemat. Oczywiście ktoś powie, że właśnie nie wpasowuje się on w krajobraz. Ustalmy zatem jakiej wielkości są te formacje oraz "sfinks" (prośba do kogoś kto potrafiłby to wyliczyć).

Logicznie rozumując, widząc tego "sfinksa", nie mając żadnych innych przesłanek, powinniśmy wziąć go za zwykłe formy skalne. A przypominam, że tak na prawdę nie mamy innych przesłanek. To, że wieża radiowa na Śląsku jest podobna do Eiffla nie oznacza wcale, że za rokiem możemy zjeść Żabnice po Burgundzku rodem z Paryża :D

Moim zdaniem są to zwykłe formacje skalne, przypadkowo przypominające z tej perspektywy Egipskiego Sfinksa.
  • 0

DM13.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Z prawej strony panoramy (w drugim linku) wstawionej przez Dagera, mniej więcej nad połową wysokości zdjęcia, tuż nad 3 szczebelkiem anteny, widać coś mnie osobiście przypomina kałużę :) No ale inni widzą sfinksy więc ja mam prawo do widzenia wody ;)
  • 0

Mastiff.
  • Tematów: 25
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Znaleziono egipski posąg na Marsie ! Zwracam się od razu do niektórych tu zebranych - przyjmij to z przymrużeniem oka.

Scott Waring - UFO blogger dopatrzył się na zdjęciu opublikowanym przez NASA egipskiego posągu.

Uva9TbQ.jpg

fot. NASA. Po prawej stronie urwiska Scott Waring zauważył coś czego być nie powinno.

Iyvr4XZ.jpg

fot. NASA. Posąg w przybliżeniu.

Djy0Fui.jpg

fot. NASA. 

n0HnZ4g.jpg

A to posągi z Egiptu. Tego na Ziemi.

Związek marsjańskiego posągu z egipskimi trudno wyjaśnić. Marsjanie bywali w starożytnym Egipcie czy na odwrót ?

Często nachodzi mnie myśl, że Marsjanie po zagładzie swojej planety mogli "przenieść się" na Ziemię.

Strasznie pobudza to moją wyobraźnię. Egipcjanie mogli wiedzieć coś czego My nie wiemy...

I tak przy okazji. 

Zdjęcia z 14 sierpnia wykonane kamerą na wysięgniku łazika "Curiosity". 

Voe4OlF.jpg

fot. NASA

3Hw42ZG.jpg

fot. NASA

Prawda, że wygląda to na kości ? Ciekawe czyje...

• 1

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co do tego sfinksa to zobaczyłem go dopiero na pokolorowanej fotce, raczej to po prostu przypadek(znów ta pareidolia). Zdjęcia niby kości już dużo ciekawsze...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych