Jeżeli chcesz rozwinięcia myśli to proszę
.
Objawienia maryjne można traktować jako moment graniczny ? chwilę zetknięcia sacrum (świętości) z profanum (światem świeckim). Sacrum nie może objawiać się w dowolny sposób i dowolnym miejscu. Istnieją stałe toposy, w ramach których te zjawiska cudowne się wydarzają.
Często miejscem cudownych objawień jest drzewo czy grota, wzgórze, bądź kamień (można odwołać się tu do historii objawień w Lourdes, La Sallette, czy Gierzwałdzie). Towarzyszą temu nadprzyrodzone zjawiska atmosferyczne (jak na przykład wirujące słońce w Fatimie w 1917 roku). Niekiedy obrazy ? wizerunki Matki Boskiej płaczą prawdziwymi łzami lub krwią. (Syrakuzy, 1953) Zależnie od swego ikonograficznego wcielenia Maryja może być powiązana z symboliką przemiany, wegetacji, płodności, itd.
Matka Boska w podobny sposób w całym świecie chrześcijańskim ukazuje się ludziom prostym, ubogim, dzieciom. Oni okazują się szczególnie wrażliwi na zjawiska cudowne. Antropologia teologiczna mówi o wizji wewnętrznej, która nie jest jedynie wytworem ich wyobraźni, lecz prawdziwym sposobem postrzegania rzeczywistości.
Ikonografia związana z kultem maryjnym oraz objawieniami jest niezwykle bogata, a jednym z jej manifestacji są przedstawione na fotografiach figurki z mojej kolekcji przywożone z różnych miejsc na świecie. Użyte wizerunki Matki Boskiej, zwykle stawiane w ważnych miejscach w domu, mają stanowić dla ludzi przypomnienie o zetknięciu z sacrum pod-czas objawienia, jego przedłużenie. Dlatego im więcej posiadają cudownych atrybutów tym są dla mnie bardziej interesujące. Niektóre z nich są fosforyzujące, niektóre zmieniają kolor pod wpływem wilgotności powietrza, jeszcze inne zrobione są z lawy wulkanicznej.
W moich pracach umieszczane są w dość naiwnie odtworzonym kontekście objawienia. Owa banalność inscenizacji nawiązuje do estetyki figurek. Być może ich kiczowata postać ma na celu oswajanie sacrum, które ze swej natury jest ambiwalentne ? groźne, ale i pociągające.
Tekst napisany przez:
Anne Bińczyk studentkę wyższego studium fotografii w łódzkiej szkole filmowej.
Mniej więcej to miałem na myśli a ciebie zachęcam do przedstawienia kilku z objawień maryjnych bądź też innych przypadków tego zjawiska poszukaj trochę w google w końcu to twój temat.