Przejdę od razu do tematu. Otóż nowa wersja googleEarth udostępnia obraz planety Mars. Premiera była na początku lutego 2009. Widoki powierzchni są tylko w kilku procentach w najwyższej rozdzielczości ale firma google obiecuje uaktualnienia.
Badałem i przyglądałem się tej planecie. Tak jak to robiła i robi sonda. Moje wnioski są następujące:
Cała planeta pokryta jest kraterami. Dosłownie krater na kraterze, ciągle bombardowana meteorytami, dlatego nie widzę tam możliwości ani życia na powierzchni, ani pozostawionych budowli na powierzchni. Niemniej znalazłem na tej stercie piachu i kamieni kilka ciekawych miejsc, które poniżej prezentuje...
sprawa NR.1.
Ciekawy ślad na wydmie na Marsie, sam odnalazłem to miejsce i nie sadze żeby było prezentowane gdzieś indziej w internecie. Widok z ok. 200m. Wygląda na to, że światło słoneczne pada od strony półn. na tym zdjęciu. Czy to możliwe? Proszę o info, jeśli ktoś ma jakąś wiedze na ten temat.
Tutaj zbliżenie... a dla bardziej zainteresowanych podaje współrzędne tego miejsca: 44° 1'39.61"Płd. 34°29'43.08"E
Mi osobiście kojarzy się taki ślad ze śladem pozostawionym przez węża na piasku, oto przykład: (fotka z netu pokazująca ślad węża na piachu)
Teraz sprawa NR.2.
Ciekawa formacja, widok z wys. ok. 1,9km współrzędne: 43°59'57.42"Płd. 34°29'35.58"E
Nie będę sugerował moich teorii na ten temat w tym momencie. Wiem, że podobne zdjęcia już były pokazywane w necie. Na koniec zapraszam do badania Marsa. Jak ktoś nie zna programu googleearth/mars, można go darmowo ściągnąć i zainstalować w minutę pod linkiem: http://earth.google....load-earth.html
Pozdrawiam,
Ps. czy tylko jedno zdjęcie może być widoczne?
Użytkownik Snajper88 edytował ten post 12.02.2009 - 16:00
Poprawiłem drobne błędy i wstawiłem zdjęcia ;)