Napisano 18.04.2009 - 20:34
Napisano 22.11.2009 - 00:40
Napisano 21.06.2010 - 00:16
Dopiero Platon w swoich dziełach filozoficznych zmienia stanowczo wizerunek zaświatów. Promuje tezę, że dusze przybywające do zaświatów są osądzane i w zależności od swych czynów za życia albo wędrują do miejsca cierpienia i zapomnienia, albo po odbyciu tysięcy lat oczekiwania mają szanse na ponowne życie na ziemi – warto na razie zapamiętać jedynie, że ważną rolę u Greków spełniało tutaj Jezioro Acheruzyjskie, którego wody miały oczyszczającą moc. Filozofia ta zatem mówi nam, że za to, jak żyjemy, zostaniemy bądź nagrodzeni, bądź ukarani. „Demokratyczny” Hades, który karał jedynie wyjątki (jak np Syzyfa) a zwykłych ludzi traktował jednakowo, stał się nagle bliższy naszym wyobrażeniom o piekle.
Napisano 10.07.2010 - 18:25
Napisano 10.07.2010 - 19:51
Z góry podkreślam że jestem nie wierzący , ale ok jest tylko jeden problem bo bóg stworzył świat fizyczny no nie , stworzył sobie ziemie , i stworzył pierwszych ludzi Adama i Ewe no ale stworzył ich jako osoby jak najbardziej fizyczne odnosząc się do biblii hehe ,wiec czemu niby po śmierci mamy być istotami duchowymi lub jakąś formą energii ,coś tu mi nie gra , bo to co stworzył bóg na początku to jest ziemie i zwierzęta i pierwszych ludzi którzy byli na początku bez skazy ,to sam wszechmogący stwierdził ze to jest idealne i dobre . Wnioski moje są takie że cała ta biblia jak i wszystkie religie to tylko ludzkie wyobrażenia jak powstał świat , i takie pocieszenie że nie jesteśmy tylko kupą mięsa i że coś nas czeka po śmierci
ludzi którzy byli na początku bez skazy ,to sam wszechmogący stwierdził ze to jest idealne i dobre
i takie pocieszenie że nie jesteśmy tylko kupą mięsa i że coś nas czeka po śmierci
Napisano 11.07.2010 - 14:35
Napisano 11.07.2010 - 15:40
Odpowiedź jest prosta. Bóg fizycznie stworzył "figurkę" Adama z gliny. Ale figurka jak to figurka - chodzić nie chciała. I wtedy Bóg tchnął życie w Adama dając mu duszę. Początkowo nie planowano śmierci dla ludzi, ale chyba każdy wie, jak to potem się potoczyło. I kiedy już nasze ciało pójdzie spać, zostaje niezniszczalna ponoć dusza. I tak to ma wyglądać.Zwracałem się do ludzi wierzących w biblię i do tych którzy wierzą w życie pozagrobowe i że jesteśmy istotami duchowymi , otoż nie nie jesteśmy kto twierdzi inaczej ze poza naszym fizycznym ciałem posiadamy duszę nie myśli logiczne, człowiek tak jak inne zwierze rodzi się po to żeby dać życie kolejnym ludziom i to jest cały sens życia.
Nie ma dobra i zła ,te pojęcia wymyślił człowiek nic nie jest wieczne i wszytko przeminie.
Ludzie nie potrafią zaakceptować swojej śmiertelności i tworzą sobie zaświaty.
Użytkownik Zevuv edytował ten post 11.07.2010 - 15:48
Napisano 11.07.2010 - 19:30
Użytkownik ANTI HUMAN ANTI GOD edytował ten post 11.07.2010 - 19:47
Napisano 11.07.2010 - 21:11
Ludzie nie potrafią zaakceptować swojej śmiertelności i tworzą sobie zaświaty.
Napisano 12.07.2010 - 08:34
Otóż to... Bóg karcący , to Bóg mściwy...
Odłożyc chore dogmaty... od tego trzeba zacząc.
Co do artykułu wręcz idealny. Rozpisane jest pojęcie zaświatów w wielu religiach jak wyglądało u Sumerów jak u Egipcjan jak u Greków jak u Żydów i także jak u Chrześcijan. Dla mnie jedyną ważną rzeczą jest to, dlaczego ludzie dają sobie tak mydlić oczy religiami, które de facto chcą ogłupić człowieka oraz zrobić z ludzi swoich niewolników posłusznych jak baranki (przykładem do tego mogą być krucjaty).
Użytkownik mariuszm edytował ten post 12.07.2010 - 07:51
Napisano 07.11.2010 - 14:01
Napisano 07.11.2010 - 14:17
Napisano 07.11.2010 - 20:52
Sam Szatan próbuje nas zwieść i wmówić, że go nie ma. Bardzo prosty przykład: podejdź do grupki młodzieży i powiedz, że zło istnieje, a jego królem jest właśnie Szatan. Co zrobią? Albo cię wyśmieją na głos, albo pomyślą sobie "co za debil o czym on pieprzy?"
Użytkownik miXUE edytował ten post 07.11.2010 - 20:53
Napisano 08.11.2010 - 14:09
Krzewiciel, jak dobro może istnieć bez zła i odwrotnie? Jak można w ogóle wyeliminować jedną z dwóch przeciwnych/antagonistycznych właściwości, bez niszczenia drugiej?
Napisano 08.11.2010 - 17:01
Jak temu upadłemu aniołowi mogło w - ogóle przyjść na myśl zło? Jak zło mogło się narodzić w tak nieskazitelnej czystości i miłości?
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych