Napisano 11.04.2012 - 18:43
Napisano 11.04.2012 - 20:40
Przyznam, że dopiero niedawno dowiedzialem, się, że wedlug KK, jednak będziemy mieli swoje ciala po smierci. No, ale czy na pewno będziemy odczuwać bodźce ziemskie? Pamiętaj, że to swiat duchowy. Zresztą, kurczę po co się czepiać tego piekla - kiedys mialem na to fazę, ale teraz sądzę, że powinno raczej skupiać się na zbawieniu. Jezus raczej nie mówil, nie grzeszcie, bo będziecie się palić w piekle i Was będą demony torturować, lecz raczej, aby dążyć do doskonalosci.
Napisano 11.04.2012 - 20:48
Zaraz, zaraz. To przemowy Jezusa uznajesz na podstawie Biblii ale piekło to już wymysł kościoła? No przecież w Biblii niejednokrotnie jest o nim wspominane.WT bo właśnie tu jest pies pogrzebany, piekło to wymysł kościoła do kontroli mas, kościół strachem wymusza u ludzi posłuszeństwo. Jezus mówił, tak jak już wspominałeś, że mamy stale się doskonalić, oczywiście nie mówię że ludzie nie odpłacą za swoje czyny jeśli mają ich świadomość, ale piekło wydaje mi się elementem wymuszania strachu i tyle.
Użytkownik Ratohnhaké:ton edytował ten post 11.04.2012 - 20:48
Napisano 11.04.2012 - 20:49
Napisano 11.04.2012 - 20:56
Zaraz, zaraz. To przemowy Jezusa uznajesz na podstawie Biblii ale piekło to już wymysł kościoła? No przecież w Biblii niejednokrotnie jest o nim wspominane.
Napisano 11.04.2012 - 20:58
"A Ja wam powiadam, że każdy, kto się gniewa na brata swego, pójdzie pod sąd, a kto by rzekł bratu swemu: Racha, stanie przed Radą Najwyższą, a kto by rzekł: Głupcze, pójdzie w ogień piekielny." Mat. 5,22w bibli nigdzie nic nie ma o piekle w sensie ze tam są dusze ludzi torturowane przez demony.
Użytkownik Ratohnhaké:ton edytował ten post 11.04.2012 - 20:59
Napisano 11.04.2012 - 21:04
Napisano 11.04.2012 - 21:05
Napisano 11.04.2012 - 21:11
Napisano 11.04.2012 - 21:17
Dowodzą, że się smażysz w ogniu, gdzie będzie płacz i zgrzytanie zębów. Czyli ból przez wieczność tak czy tak będzie. Jeśli interpretujesz piekło jako śmierć i że się nic nie czuje no to życzę wszystkiego najlepszego, ale jest tam ogień, w którym ponoć się smaży złych ludzi a zatem jest cierpienie i czy chcesz czy nie, torturowanie przez demony i smażenie się w ogniu przyprawiają pewnie o wielki ból.
Z resztą, mi nigdy chyba ksiądz nie mówił, że mnie demony torturować będą...
Napisano 11.04.2012 - 21:19
Napisano 11.04.2012 - 21:32
Jaką masz pewność, że Jezus, Bóg i Niebo (do którego idzie się po śmierci) istnieje? Co do Twojego zdania: taką pewność, że apostołowie kierowali się głosem Boga, pisząc swoje ewangelie.jaką mam pewność, że św. Mateusz nie sugerował się Starym Testamentem?
Ja nie wierzę w piekło ale kieruję się cytatami według których żyją chrześcijanie. A zatem: "tam będzie płacz i zgrzytanie zębów". Z radości? No nie sądzę. Ludzie i teraz boją się i ognia i wody mimo, że je "opanowali". A piekło z ogniem ma być dlatego, że tak powiedział Bóg. Chyba dlatego.Napisałeś to dziwnym tonem, poza tym ból to uczucie fizyczne, skąd masz pewność że fizyki doświadczać będziemy po śmierci? Kolejna rzecz, dlaczego akurat miało by to być piekło? A no bo ludzie boją się ognia, gdy jeszcze nie opanowali tego żywiołu był on potężnie straszny, ja na przykład bardziej bałbym się wody, może brzmi śmiesznie ale nie będę teraz tłumaczył.
"I wrzucą ich w piec ognisty; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów." Czyż nie oznacza to bólu? Wrzucą ich przy końcu świata, okej, ale nie jest napisane nigdzie, że się spalą od razu i ich nie będzie. Może wrzucą ich w momencie końca świata a potem oni dalej się będą smażyć. Dajmy głupi przykład: gotujesz wodę na herbatę. Załóżmy, że torebka herbaty w opakowaniu to człowiek żyjący na świecie. Wyjmujesz torebkę z pudełka (metaforycznie to koniec świata) i wrzucasz do szklanki, zalewasz wodą (ogień piekielny). I teraz ona może sobie w tej wodzie wiecznie pływać.jesze raz powtórze nie ma nic o wiecznym bólu tylko o spaleniu niegodziwców, a zreszta to co zacytowałes:
''Tak będzie przy końcu świata; wyjdą aniołowie i wyłączą złych spośród sprawiedliwych, i wrzucą ich w piec ognisty; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów." Mat
wyraznie widac ze pisze przy koncu swiata a nie przez całą wiecznosc.
Użytkownik Ratohnhaké:ton edytował ten post 11.04.2012 - 21:34
Napisano 11.04.2012 - 21:35
Użytkownik leviatan edytował ten post 11.04.2012 - 21:36
Napisano 11.04.2012 - 21:39
Napisano 11.04.2012 - 21:45
Odsyłam do słownika pod hasłem: metafora.no jezeli wedlug ciebie czlowiek w ogniu pali sie całą wiecznosc to gratuluje. przyklad jest nie celny bo torebka herbatyu sie w tej wodzie nie spali tylko zaparzy a woda potem ostygnie.
Ale ja chcę pomówić o tym, że wybierasz z Pisma Świętego tylko te optymistyczne dla siebie kawałki, a reszty nie uznajesz bo ponoć to kościół wymyślił a nie o tym, w którym miejscu w swojej religii jesteś.Jeżeli byś chciał poznać moje zdanie na temat wiary poczytaj inne tematy w dziale chrześcijaństwo.
Nie czuję się przynależny do żadnej religii, choć jestem członkiem kościoła katolickiego. Moja wiara mówi mi że Bóg istnieje, a to że każda religia zabrała sobie tego jedynego Boga na własność to inna sprawa.
Użytkownik Ratohnhaké:ton edytował ten post 11.04.2012 - 21:49
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych