Skocz do zawartości

Zdjęcie

Historia piekła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@WT

więc jesli nie wiarą, to choć próbujmy udowodnić Bogu (nawet jesli w Niego nie wierzymy), że jestesmy naprawdę prawymi ludźmi, przestrzegającymi moralnych zasad.

Skoro Bóg dla mnie nie istnieje, to jak coś mogę mu udowodnić?

Mamy wpływ na swoje przeznaczenie,

Nie wiadomo. Jednak nie będę komentował, bo nie mam odpowiedniej wiedzy.
@leviatan

jestem chrzescijaninem,

Jesteś pseudokatolikiem, jak i cała większość. Chrześcijanizm w dużej mierze opiera się na "naukach" Chrystusa - twoje poglądy są z nimi sprzeczne.

a ty sie juz nie kompromituj bo ten temat juz wałkowaliśmy, ty nie jestes tez katolikiem bo według towjej definicji tego słowa bo uważasz ze odpusty za kase były złe a kosciół je ustanowił, a według ciebie jest on nie omylny.

Czyli będąc katolikiem ma się być bezmózgim idiotą?

uzytkownicy nie maja podstaw do oceny

Mamy podstawy do oceny. Ty raczej o tym nie decydujesz.

bo są zaslepieni ufoludkami i piszą przeciw religi i Bogu,

Ufoludkami? Myślałem, że kosmitami. Zresztą czemu pisanie przeciw religii i Bogu, na dodatek słusznie ma być czymś złym?
I mam do ciebie pytanie. Czemu uważasz działania USA za złe?

zreszta wiekszosc podaje sie tu za ateistów itp. wiec nie beda obiektywni, ciekawe tylko ile % z nich było do komuni, bierzmowania ślubu koscilnego spowiedzi,

Zapewne dużo, gdyż niewiele jest rodzin niereligijnych. Chyba musieli dostąpić tych sakramentów, bo wtedy nie mieli własnych przemyśleń.

a ilu jeszcze bedzie błagać o namaszczenie, szkoda ze tacy przmądrzali są tylko w pisaniu a nie w całkowitym odrzuceniu kościoła

Ja nie będę, bo pewnie nie umrę śmiercią naturalną.
  • 0

luk1407.
  • Tematów: 11
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Kościół powinien moim zdaniem częściej mówić o piekle, nie każdy zostanie zbawiony, a ludzie za zbrodnie które popełniają trafiają do piekła

a tam jest już tylko cierpienie przez wieczność

po śmierci przechodzi się do innego świata, równie dobrze może to być świat podobny do tego w którym żyjemy

ci co zadawali ból innym za życia dlaczego mają bo śmierci go nie czuć /?
  • 0

erebeuzet.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ci co zadawali ból innym za życia dlaczego mają bo śmierci go nie czuć /?

Zastanów się. Każdy w jakiś sposób sprawił kiedyś komuś ból. Nie tylko fizyczny przynosi cierpienie. W takim wypadku do piekła nie trafi tylko garstka ludzi. Choć zaraz mi pewnie ktoś powie, że dla tych mniej szkodliwych jest czyściec.
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Skoro Bóg dla mnie nie istnieje, to jak coś mogę mu udowodnić?

Inaczej, udowodnij sobie, że jestes takim czlowiekiem; Bóg to doceni ;)

Nie wiadomo. Jednak nie będę komentował, bo nie mam odpowiedniej wiedzy.

Mamy wolną wolę, która pozwala nam podejmować decyzje - możemy wybierać dobro czy zlo. To jak będzie wyglądać Twe życie na Ziemi oraz po smierci, zależy tylko od Ciebie.

Zastanów się. Każdy w jakiś sposób sprawił kiedyś komuś ból. Nie tylko fizyczny przynosi cierpienie. W takim wypadku do piekła nie trafi tylko garstka ludzi. Choć zaraz mi pewnie ktoś powie, że dla tych mniej szkodliwych jest czyściec.

Pieklo jest dla wyjątkowo zatwardzialych ludzi w swym grzechu, którym nie zależy na niczym innym tylko na sobie.
  • -1

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mamy wolną wolę, która pozwala nam podejmować decyzje - możemy wybierać dobro czy zlo. To jak będzie wyglądać Twe życie na Ziemi oraz po smierci, zależy tylko od Ciebie.

Nie do końca. Powinieneś wiedzieć jakie jest nauczanie kościoła w sprawie dzieci które nie zostały ochrzczone a zmarły. Prze wieki obowiązującą wykładnią była ta mówiąca że takie dzieci czeka piekło. Potem to zamieniono na limbus.
Ludzie ciężko upośledzeni albo chorzy psychicznie też nie mają wielkiego wpływu na swoje życie.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 12.04.2012 - 16:33

• 0

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

że znam "moją" Sharon na wylot, lecz tak naprawdę nigdy jej nie poznam

No, no, no nie przywłaszczaj sobie naszej Sharon co? :P O ile dobrze pamiętam w październiku zeszłego roku był w Krakowie, zbierałem kasę ale ostatecznie coś tak się pomieszało że rady nie dałem, mam nadzieję że kiedyś usłyszę ją na żywo. :)

Nie do końca. Powinieneś wiedzieć jakie jest nauczanie kościoła w sprawie dzieci które nie zostały ochrzczone a zmarły. Prze wieki obowiązującą wykładnią była ta mówiąca że takie dzieci czeka piekło. Potem to zamieniono na limbus.

Kościół na przestrzeni lat tyle razy zmieniał swoje zdanie że przez takie coś nazbierałem wystarczająco wątpliwości co do jego funkcjonowania.

Użytkownik Aequitas edytował ten post 12.04.2012 - 16:34

• 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ludzie ciężko upośledzeni albo chorzy psychicznie też nie mają wielkiego wpływu na swoje życie.

Tyle, że ludzie w tamtym czasie nie byli zbyt swiatli (chodzi mi o większosć), więc takie bezsensowne rzeczy stwierdzano. Jasne jest, że ktos kto nie może decydować o swoim życiu, nie może być odpowiedzialny za swoje życie. Tak jakby kobieta zgwalcona powinna zostać potępiona za cudzolostwo - pozdrawiam islam! Jak czlowiek mysli, zależy mu to ma wątpliwosci. Samego odpycha mnie brud dawnych lat KK.

No, no, no nie przywłaszczaj sobie naszej Sharon co?

Raz, że nie wiedzialem, że Ty też ją czcisz, dwa, że to tylko moja królowa ukochana, nikt jej bardziej nie kocha niż ja :D W październiku się nie wybieralem, bo akurat nie mialem z kim, ale festiwal w Jarocinie, a nawet aranżacja spotkania z Nimi jest bardzo realna ;)

@down - Tak, tak nie spamujmy, bo tym razem tak jak leviatan to ja wylecę na 180 dni za fanatyzm ;)

Użytkownik WithinTemptation edytował ten post 12.04.2012 - 16:51

• -1

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Raz, że nie wiedzialem, że Ty też ją czcisz, dwa, że to tylko moja królowa ukochana, nikt jej bardziej nie kocha niż ja :D W październiku się nie wybieralem, bo akurat nie mialem z kim, ale festiwal w Jarocinie, a nawet aranżacja spotkania z Nimi jest bardzo realna ;)

Z bratem miałem jechać, no ale mniejsza, nie teraz czas na dyskusję o WT, chyba że się mylę ;)
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tyle, że ludzie w tamtym czasie nie byli zbyt swiatli (chodzi mi o większosć), więc takie bezsensowne rzeczy stwierdzano.

No dobrze ale przecież tu nie chodzi wyłącznie o światłość czyli poziom rozwoju wiedzy. Dzisiaj mimo dużo bardziej rozwiniętej wiedzy kościół nadal ma swoje dogmaty, rytuały, a wiele z nich jest tak samo głupia jak była kiedyś. Dla chcącego nic trudnego. Wystarczy popatrzeć na Koreę tam władza od dziesiątek lat terroryzuje ludzi każąc im czcić wodza narodu przy okazji twierdząc że nawet ptaki oddają cześć zmarłemu wodzowi. Wiadome jest że oni w głowach nie wierzą w to co mówią, więc wiedza ma tu nie wiele do rzeczy. liczy się indoktrynacja za wszelką cenę.
Tak samo jak w przypadku piekła dla nieochrzczonych dzieci. Chciało by się zapytać dlaczego zmieniono to na limbus (czyli otchłań) czyżby jakaś instrukcja z nieba przyszła? bo biblia od wieków jest raczej taka sama. Naiwnie by było twierdzić że jest to coś więcej niż czysty oportunizm. Czyli w 21 pierwszym wieku nie opłaci się tak mocno pociskać bajek o piekle bo średniowiecze się skończyło i mało kto to kupi.
  • 0

rafal777.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam ,
wszystko fajnie ale jedno o Bogu pierwsze i ostatnie "sędzia sprawiedliwy", ten aspekt wiedzą wszyscy i pomijają . Wszelkie rozważania dotyczące Boga opierają się na jego miłosierdziu, ale to mylna teoria , tak samo jak jakaś dziwna spowiedź [człowiek odpuszczający grzechy w imieniu Boga- komercja kościoła ] .następne -sakramenty tą bzdurę niech mi ktoś wytłumaczy albo lepiej nie. W ogóle nie neguje modlitwy ale to rzecz osobista, własna, wewnętrzna (co do formy jej to bym polemizował, bo tą samą piosenkę to nikt nie słuch , a prowadzić zasadę rozmowy z istotą wyższą na tych warunkach, to jakie znaczenie w życiu odgrywa Bóg ?)
Piekło jest- niema ,co to za sprawiedliwość takie same warunki życia wiecznego czy wędrówki duszy dla wszystkich ,pije zdrowie naiwnych.
Doczesność to prosty wybór wolnej duszy, tak naprawdę nie uwarunkowanej niczym ,sami dokonujemy wyboru czym się w życiu kierujemy i jakie zasady mamy nie ujmując własnemu spłaszczaniu własnych win , faworyzując własne cierpienie .
No to do bram śmierci ,wszyscy ja zobaczymy ,nie będzie to dreptanie z chwilą ,doświadczenie śmierci klinicznej (byłam, widziałem,doznałem, ruscy na księżycu). W życiu jest prosta opcja, albo się na śmierć czeka. albo jej boi to już wiesz gdzie trafisz.
  • 0

luk1407.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

piekło istnieje

każdy człowiek ma nieśmiertelną duszę

a po to jest Kościół i sakramenty święte żeby jak najwięcej ludzi miało szanse na zbawienie

... komu grzechy odpuścicie będą mu odpuszczone, komu zatrzymacie - będą zatrzymane"

m. in. dlatego Jezus Chrystus oddał życie na krzyżu,

żeby powstał KK a jego nauki były rozpowszechnione na całym świecie

każdy człowiek po śmierci staje na Sądzie Bożym i jest rozliczany z całego swojego życia

i idzie albo do nieba, czyścca

lub piekła, gdzie cierpi przez wieczność męki
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

m. in. dlatego Jezus Chrystus oddał życie na krzyżu

Jezus Chrystus oddał życie na krzyżu bo jakiś czas wcześniej Bóg nałożył na nas grzech. I zamiast go zdjąć machnięciem palca, poświęcił syna pozwalając mu cierpieć.
  • 0

luk1407.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

to co piszesz to jest nie prawda

między innymi dzięki tej śmierci masz dostęp,

oraz wszyscy na świcie (chrześcijaństwo jest znane w każdym zakątku świata)

oraz setki milionów ludzi którzy są wierzący

do religii która pokazuje drogę do zbawienia

jakie owocę zrodziła ta śmierć? Zastanów się nad tym za nim będziesz następnym razem pisał na jej temat

gdyby nie śmierć Jezusa Chrystusa na krzyżu, albo już dawno by był koniec świata, albo żyli byśmy, jak większość ludzi w pokańskim świecie

wcześniej wiara w Boga dotyczyła tylko jednego narodu, żydów

dzięki Jezusowi Chrystusowi o Bogu dowiedział sie cały świat
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po pierwsze naucz się normalnie pisać bo ciężko się czyta takie posty. Po drugie:

gdyby nie śmierć Jezusa Chrystusa na krzyżu, albo już dawno by był koniec świata, albo żyli byśmy, jak większość ludzi w pokańskim świecie

Samej śmierci nie musiało być gdyby Bóg nie nakładał na nas grzechu.

wcześniej wiara w Boga dotyczyła tylko jednego narodu, żydów
dzięki Jezusowi Chrystusowi o Bogu dowiedział sie cały świat

Nie cały.
  • 0

luk1407.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

nie Bóg nałożył na nas grzechu, tylko ludzie sami grzeszyli, i robią to do tej pory, to za to jak żyją ida do piekła, za morderstwa, wszystkie zbrodnie jakich się człowiek dopuszcza

Tutaj nie chodzi o grzech pierworodny, tylko o upadek całej ludzkości
właśnie dzięki temu co się wydarzyło 2000 lat temu światu została pokazana droga, jak mają ludzie postępować żeby zostać zbawionym

nie każdy wierzy, ale religia chrześcijańska znana jest na całym świecie
wcześniej ludzie byli zdani sami na siebie
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych