Skocz do zawartości

Zdjęcie

LD - Wszystko na ten temat - Wasze doświadczenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
411 odpowiedzi w tym temacie

SapereAude.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gratulacje! Wygrałeś zamknięcie tego tematu i szydercze uśmiechy innych użytkowników! Bezcenne!
  • 0

#197 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.
  • Tematów: 0

Napisano

skoro masz wątek o LD to po jakiego zakładasz kolejny ?!
  • 0

KwusheR.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Super, koledzy, ale:

Nie posiadacie uprawnień by zwracać mi uwagę
Widziałem już kilka wątków poza tematem o LD gdzie rozwinęła się dyskusja i nikt nie miał pretensji. Jeżeli temat łamie w jakikolwiek sposób zasady panujące na forum, proszę moderatora o niezamykanie tego tematu, a jego całkowite skasowanie :)

EDIT by Bomaw
Podpiąłem Twój wątek pod właściwy temat. Następnym razem umieszczaj wątki w odpowiednich tematach.

• 0

Camillo.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

co do tej płaczącej dziewczynki to czytalem ze w taki sposób ludzie interpretowali postać zmory. czytalem o tym w artkule o paralizu sennym. wiec mysle ze to byl paraliz. teraz nie mam czasu, ale pozniej wrzuce tu ten kawalek tekstu.

Prosze bardzo.
[NIE JESTEM AUTOREM PONIŻSZEGO TEKSTU]

Genezę i historię tego zjawiska zachodzącego podczas paraliżu sennego opisałem w pierwszych akapitach artykułu, lecz chciałbym również bardziej niż ogólnie przybliżyć cały ten fenomen. Old Hag, tłumacząc na język polski – Stara Wiedźma (u nas fenomen przyjęty jako ‘nocna zmora’) to ogół halucynacji humanoidalno-podobnych pojawiających się ludziom w stanie paraliżu sennego. Najczęściej są to postacie ukazane jako niewyraźne istoty ubrane w czerń, z długimi włosami, czasami w kapeluszu lub też w kapturze. Istnieją również przypadki, w których motywem przewodnim jest pojawienie się płaczącej małej dziewczynki, ewentualnie chłopca.

Wszystkie te istoty pojawiają się podczas paraliżu sennego wywołanego spontanicznie (w 98% przypadków) i wywołanego indukcyjnie (tutaj już jedynie 40 % przypadków pojawienia się zmory).
  • 0

Ringëril.
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

To co opisałeś występuje podczas paraliżu sennego, a on pisze, że to był sen.
Sen i półświadome lunatykowanie?? xD Nie jestem pewien czy jest coś takiego, ale tak bym to określił ;)
  • 0

Camillo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

jak napisal o tej dziewczynce to mi sie z paralizem skojarzylo no i wrzucilem kawalek artykulu o tym
  • 0

Detektyw.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Doświadczyłem LD przypadkiem, kilka razy. Wiedziałem, że to jest sen, wiedziełem, że mogę robić w tym śnie, co chcę, że mogę go sam wykreować, wyreżyserować, czułem, że mogę w każdej chwili się obudzić, kiedy tylko zechcę. Przyjemne uczucie. :rotfl:
  • 0

.King.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zainteresowałem się tym, ponieważ często przed obudzeniem miałem coś takiego że jestem prze komputerze i jakbym normalnie myślał. Ostatnio oczekiwałem jakiejś ważnej wiadomości prywatnej na forum i mi to się śniło. Że włączam komputer, wszystko robie jak trzeba, myślę trzeźwo i od kogoś innego dostaje wiadomość. I w trakcie wczytywania wiadomości obudziłem się. Sny jakoś inaczej odczuwam niż to. Przed tym jak bardzo dobrze pamiętam, było jak szedłem do szkoły z kolegami. Normalną drogą, przez te same pasy jak zwykle, jak zwykle przechodziliśmy przez Tesco itp. :) I przed wejściem jakoś do szkoły obudziłem się.
Założyłem już swój pierwszy dziennik ze snami. Dzisiaj dopiero po obudzeniu się godzinę później na sprawdzanie z Religi przypomniałem sobie pierwszy sen.

Czy można już to uważać za jakieś tam lekkie Lucid Dream ?

A co do świadomego śnienia, jestem w trakcie czytania i analizy tekstu i mam takie pytanie. Kiedy wchodzimy w świadome śnienie jesteśmy w pokoju czy jesteśmy w trakcie jakiegoś snu ?? Jeżeli jesteśmy w trakcie jakiegoś snu, możemy go przerwać i gdzieś się przenieść ? Słyszałem że przenoszenie tak się robi:
Trzeba myśleć o tej osobie gdzie chcemy się przenieść i mamy kręcić się w koło. Tylko w jaką stronę mamy się kręcić i jak bardzo ?

Pozdrawiam, mam nadzieję że pomożecie mi :D
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie. Jeżeli nie ma świadomości ,że "TO JEST SEN" (lub chociażby "to nie jest rzeczywistość") to takiego snu nie można nazwać LD chociażby myślenie było zupełnie jasne tak jak w rzeczywistości.

Kiedy wchodzimy w świadome śnienie jesteśmy w pokoju czy jesteśmy w trakcie jakiegoś snu ?? Jeżeli jesteśmy w trakcie jakiegoś snu, możemy go przerwać i gdzieś się przenieść ?

W trakcie LD jesteśmy w trakcie jakiegoś snu (to w OOBE jesteśmy w pokoju) chociaż oczywiście może akurat nam się śnić ,że jesteśmy w pokoju - ale nie będzie to znaczyło ,że w pokoju jesteśmy tylko ,że śnimy o byciu w pokoju.

Sen w którym mamy świadomość snu przy odrobinie szczęścia i koncentracji możemy dowolnie zmieniać a więc niewykluczone jest również przerwanie go i rozpoczęcie zupełnie nowego snu (ja to robię "teleportując się" do innej rzeczywistości ale nie jestem w stanie wytłumaczyć jak się teleportuję - po prostu w normalnych snach nauczyłam się teleportować i jest to dla mnie w rzeczywistości snu tak naturalne jak chodzenie w naszym świecie. Chce się teleportować, widzę jak otoczenie znika a w jego miejscu stopniowo pojawia się inne, przez moment widzę dwa otoczenia na raz jakby dwa filmy nałożone na siebie, ten w którym najpierw byłam staje się coraz mniej wyraźny jakby ktoś zwiększał jego przeźroczystość aż w kocu pozostaję w nowym otoczeniu).
Przeniesienie się z LD do snu innej osoby lub do astrala (osiągnięcie OOBE) to już wyższa szkoła jazdy ale również teoretycznie jest to możliwe oczywiście o ile ktoś wierzy w zjawisko dreamwalkingu (odwiedzanie snów innych ludzi) i OOBE. Jeśli chodzi o dreamwalking słyszałam o metodzie lustra i metodzie drzwi (przechodzisz przez stworzone przez ciebie lustro lub drzwi wierząc ,że po drugiej stronie spotkasz daną osobę w jej śnie) oraz metodzie mostu (wyobrażasz sobie drugą osobę po 2 stronie stworzonego przez ciebie mostu i idziesz do niej) trzeba się jednak liczyć z tym ,że najpewniej zamiast prawdziwej osoby napotkamy kukłę (obraz osoby stworzony przez naszą podświadomość) a i tego co dana osoba w danym momencie śni również nie zobaczymy - rzeczywistość senna do której trafimy będzie tylko i wyłącznie naszym snem. Żeby dreamwalking zadziałał trzeba być naprawdę mocno związanym z daną osobą lub mieć bardzo rozwinięte zdolności telepatyczne.
Przejść do OOBE można na podobnej zasadzie (lustro/drzwi) ale ja wymyśliłam inny sposób (niestety nie miałam okazji sprawdzić czy działa) - przeniesienie się do sennego obrazu pokoju w którym śpimy (innymi słowy: wytworzenie snu o naszym pokoju) zadbawszy o to aby na łóżku zobaczyć swoje śpiące ciało. Przy odrobinie szczęścia przeskoczymy do OOBE. (metoda podobna do metody lustra przy osiąganiu OOBE będąc w rzeczywistości - wpatrywanie się w lustro tak długo aż nie będzie się pewnym czy patrzy się w lustro czy z lustra)
  • 0

MałoLat.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja nie testuje żadnych testów rzeczywistości. Ostatnimi czasy poprostu sam się "uświadamiam". Zazwyczaj to są słowa typu :"zaraz, przecież to nie możliwe, to musi być sen", a potem ew robie coś w rodzaju testu i ciesze się LD :)

Nie wiem skąd się u Was rodzi tyle pytań. Macie przecież wszystko ładnie opisane ;p
  • 0

.King.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może i dlatego. Ale nadal się zastanawiam jak sobie uświadomić to w trakcie snu żeby sprawdzić że to sen :P
Ja w snach nigdy nie myślałem przynajmniej tego nie pamiętam że chcę skręcić w prawo czy w lewo.
  • 0

MałoLat.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po prostu często w snach mają miejsce absurdalne zdarzenia. Czasem dochodzę do takich absurdów, że dochodzę do wniosku, że to sen i cieszę się LD :)
  • 0

Jachondo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po prostu często w snach mają miejsce absurdalne zdarzenia. Czasem dochodzę do takich absurdów, że dochodzę do wniosku, że to sen i cieszę się LD :)

Tak, ja jedno LD rozpoznałem po tym że pewien mój znajomy zapakował sporego pickupa na lawetę. Żeby było śmiesznie zrobił t o nogą xD

Ja z LD nie miałem problemów. Ale ostatnio nie mogę osiągnąć tego stanu, muszę się chyba bardziej skupić ;<
  • 0

nico17.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A moje LD wygląda tak:

1.myślę przez sen.(myślę tak jak za dnia czyli rozmyślam nad wieloma sprawami po prostu nie liczy się to, że śnię tylko funkcjonuję jak w dzień, tyle, że jestem w jakimś innym stanie :mrgreen: )

2.kontroluję swoje ciało, czyli jak chcę, żeby zasnąć i obudzić się w tej samej pozycji po prostu jakbym sobie normalnie leżała-kontroluję czy chcę się przekręcić na ten czy drugi bok.

3.rzadko uczestniczę we śnie tylko zajmuje się myśleniem.

4.jak już uczestniczę we śnie to robię to tak jak na realu, czyli jak śni mi się jakaś grupka ludzi to kontroluję tylko sobą.

Korzyści jakie z tego wyciągam:

1.Uważam, że nie tracę żadnego czasu, nawet tego kiedy śpię :D

2.przyjemnie jest mieć taki LD. :mrgreen:
  • 0

Ban.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wszystko dokładnie pamiętasz, jak w dzień? Wierzyć mi się nie chce. :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych