Nie. Jeżeli nie ma świadomości ,że "TO JEST SEN" (lub chociażby "to nie jest rzeczywistość") to takiego snu nie można nazwać LD chociażby myślenie było zupełnie jasne tak jak w rzeczywistości.
Kiedy wchodzimy w świadome śnienie jesteśmy w pokoju czy jesteśmy w trakcie jakiegoś snu ?? Jeżeli jesteśmy w trakcie jakiegoś snu, możemy go przerwać i gdzieś się przenieść ?
W trakcie LD jesteśmy w trakcie jakiegoś snu (to w OOBE jesteśmy w pokoju) chociaż oczywiście może akurat nam się śnić ,że jesteśmy w pokoju - ale nie będzie to znaczyło ,że w pokoju jesteśmy tylko ,że śnimy o byciu w pokoju.
Sen w którym mamy świadomość snu przy odrobinie szczęścia i koncentracji możemy dowolnie zmieniać a więc niewykluczone jest również przerwanie go i rozpoczęcie zupełnie nowego snu (ja to robię "teleportując się" do innej rzeczywistości ale nie jestem w stanie wytłumaczyć jak się teleportuję - po prostu w normalnych snach nauczyłam się teleportować i jest to dla mnie w rzeczywistości snu tak naturalne jak chodzenie w naszym świecie. Chce się teleportować, widzę jak otoczenie znika a w jego miejscu stopniowo pojawia się inne, przez moment widzę dwa otoczenia na raz jakby dwa filmy nałożone na siebie, ten w którym najpierw byłam staje się coraz mniej wyraźny jakby ktoś zwiększał jego przeźroczystość aż w kocu pozostaję w nowym otoczeniu).
Przeniesienie się z LD do snu innej osoby lub do astrala (osiągnięcie OOBE) to już wyższa szkoła jazdy ale również teoretycznie jest to możliwe oczywiście o ile ktoś wierzy w zjawisko dreamwalkingu (odwiedzanie snów innych ludzi) i OOBE. Jeśli chodzi o dreamwalking słyszałam o metodzie lustra i metodzie drzwi (przechodzisz przez stworzone przez ciebie lustro lub drzwi wierząc ,że po drugiej stronie spotkasz daną osobę w jej śnie) oraz metodzie mostu (wyobrażasz sobie drugą osobę po 2 stronie stworzonego przez ciebie mostu i idziesz do niej) trzeba się jednak liczyć z tym ,że najpewniej zamiast prawdziwej osoby napotkamy kukłę (obraz osoby stworzony przez naszą podświadomość) a i tego co dana osoba w danym momencie śni również nie zobaczymy - rzeczywistość senna do której trafimy będzie tylko i wyłącznie naszym snem. Żeby dreamwalking zadziałał trzeba być naprawdę mocno związanym z daną osobą lub mieć bardzo rozwinięte zdolności telepatyczne.
Przejść do OOBE można na podobnej zasadzie (lustro/drzwi) ale ja wymyśliłam inny sposób (niestety nie miałam okazji sprawdzić czy działa) - przeniesienie się do sennego obrazu pokoju w którym śpimy (innymi słowy: wytworzenie snu o naszym pokoju) zadbawszy o to aby na łóżku zobaczyć swoje śpiące ciało. Przy odrobinie szczęścia przeskoczymy do OOBE. (metoda podobna do metody lustra przy osiąganiu OOBE będąc w rzeczywistości - wpatrywanie się w lustro tak długo aż nie będzie się pewnym czy patrzy się w lustro czy z lustra)