Skocz do zawartości

Tajemnice roku 2012

• Please log in to reply
189 replies to this topic

Lenticularis.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

>Atlantyda, a koniec świata

Mieszkańcy Atlantydy i ich potomkowie Majowie i Starożytni Egipcjanie znali teorię dotyczącą pól magnetycznych słońca, o których nie wiedzą nawet i współcześni astronomowie. Zgodnie z tą teorią mogli przewiedzieć ogólnoświatową powódź w 9792 roku przed Chrystusem i tą nadchodzącą w roku 2012.

Atlantyda tak naprawdę nie istniała. Platon historie o jej istnieniu zmyślił w celu ostrzeżenia starożytnej ludności, by uchowała się przed próżnością. Choć spory trwają nadal i wciąż powstają nowe teorie. O pozostałych "tajemnicach roku 2012" można sobie pogdybać, ale większość to podobne bajki :]. Oczywiście to tylko moje zdanie, nie oceniam, jeśli ktoś w to wierzy
  • 1

efreet.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

>Atlantyda, a koniec świata

Mieszkańcy Atlantydy i ich potomkowie Majowie i Starożytni Egipcjanie znali teorię dotyczącą pól magnetycznych słońca, o których nie wiedzą nawet i współcześni astronomowie. Zgodnie z tą teorią mogli przewiedzieć ogólnoświatową powódź w 9792 roku przed Chrystusem i tą nadchodzącą w roku 2012.

Atlantyda tak naprawdę nie istniała. Platon historie o jej istnieniu zmyślił w celu ostrzeżenia starożytnej ludności, by uchowała się przed próżnością. Choć spory trwają nadal i wciąż powstają nowe teorie. O pozostałych "tajemnicach roku 2012" można sobie pogdybać, ale większość to podobne bajki :]. Oczywiście to tylko moje zdanie, nie oceniam, jeśli ktoś w to wierzy

Atlantyda to prawdopodobnie dzisiejsza Antarktyda. Na forum jest trochę info na ten temat. Poszukaj sobie.
  • 0

Herme5.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Up

Jasne. Atlantyda, to dzisiejsza Antarktyda, bo jest taki temat i kilku entuzjastow. Zobacz sobie co odkrywamy satelitami w piaskach pustyni i odpowiedz sobie, czy gdyby cos pod plaszczem lodowym bylo, to bysmy tego nie widzieli ??. Atlantyda taka jaka sobie wyobrazamy nigdy nie istniala. Mozemy natomiast uznawac za 'Atlantyda' kazda cywilizacje/kulture zniszczona przez zywiol/y i bardziej rozwieta od prymitywnych naplywowych plemion greckich, a kilka takich sie znajdzie.
  • 0

efreet.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Właśnie dlatego napisałem "prawdopodobnie". Nie przyjmuję tego za pewnik. Jednak osobiście uważam tą teorię za najsensowniejszą i popartą wieloma ciekawymi dowodami.
  • 0

Herme5.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

efreet to napisz jakie to dowody, bo oprocz wizji "natchnionych" lub przypuszczen nic nie ma.
  • 0

DicoPL.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie ma co wierzyć majom to jest zwykła fikcja wymyślona dla kasy i tyle. Cała prawda jest zawarta w biblii ,,Nie znacie dnia ani godziny kiedy Syn Człowieczy przyjdzie''! temu trzeba wierzyć. Tyle na ten temat.
  • 0

kei_kurono.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie ma co wierzyć majom to jest zwykła fikcja wymyślona dla kasy i tyle. Cała prawda jest zawarta w biblii ,,Nie znacie dnia ani godziny kiedy Syn Człowieczy przyjdzie''! temu trzeba wierzyć. Tyle na ten temat.

Idąc tym tokiem myślenia równie dobrze o biblii można powiedzieć, że została spisana przez ludzi ze schizofrenią w dość zaawansowanym stadium. Nie jestem katolikiem, nie uważam też, że biblia to łgarstwo, jednakże fanatyzm łatwo rozpoznać i imho czyni on więcej szkody niż pożytku. Nie wiemy kim jesteśmy ani jaki to wszystko ma cel. Jeżeli ślepo wierzysz w cały system, który wpajała ci rodzina od dziecka, nie racząc ani przez chwilę oddać się refleksji i przestudiowaniu jakichkolwiek materiałów (chociażby samej biblii), nie porównasz sobie faktów historycznych, podobieństw, zapożyczeń, nie dostrzeżesz wielu prób manipulacji to w rzeczywistości jesteś tylko zaprogramowaną owieczką z klapką na oczach i ściśle wyznaczoną trasą. Nie, nie jestem też oświecony, ale lubię badać, dociekać bo chyba po to "coś" dało mi taki materialny komputerek z kilkoma fałdami, który być może współpracuje z czymś dodatkowym, czymś czego nie widać (a raczej czego jeszcze człowiek nie poznał, bóg jeden wie ile jeszcze poziomów abstrakcji istnieje :) ) abym stawał się coraz bardziej świadom tego co mnie otacza. Oczywiście po takiej drodze popełnia się wiele błędów i być może niejeden raz trzeba wszystko zaczynać od nowa, ale jeżeli mam wybór to wybieram właśnie taką drogę, stanie w miejscu zwyczajnie mi nie odpowiada. Chociaż z drugiej strony być może wszystko jest zaprogramowane a my jesteśmy tylko rozszczepioną świadomością jednego aktora odgrywającą nieskończoną liczbę ról na scenie. Dla jednych zabrzmi to jak new age'owski bełkot, ale wydaje mi się, że powoli stajemy u progu czegoś wielkiego a i sama nauka powoli zbliża się do wielu elementów różnych religii.
  • 2

lotnikk2.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem biblię przede wszystkim trzeba umieć zinterpretować, chociażby do siebie, naszych czasów, sytuacji.
  • 0

DicoPL.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak się składa że biblie przeczytałem całą. Rozumiem ją. Jestem klerykiem i mnie dobrze wyuczyli zakresu Pisma Świętego. Kei jeżeli nie wierzysz to czemu się wypowiadasz że ,,Bóg jeden wie''. Ty w głębi siebie wierzysz tylko nie przyznajesz się do tego. Sorry to jest tylko moja opinia na twój temat,
  • 1

lotnikk2.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak się składa że biblie przeczytałem całą. Rozumiem ją. Jestem klerykiem i mnie dobrze wyuczyli zakresu Pisma Świętego. Kei jeżeli nie wierzysz to czemu się wypowiadasz że ,,Bóg jeden wie''. Ty w głębi siebie wierzysz tylko nie przyznajesz się do tego. Sorry to jest tylko moja opinia na twój temat,

Mam pytanko jeżeli jesteś klerykiem to jak możesz powiedz czy apokalipsa św.Jana według ciebie pasuje do dzisiejszych czasów???
  • 0

DicoPL.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Św. Jan poprzez apokalipsę okazuje nam jego objawienia dotyczące losów kościoła aż do powtórnego przyjścia Chrystusa na końcu czasów.
  • 0

xyz8472.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Bardzo dyplomatyczna odpowiedź.
  • -1

DicoPL.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

w końcu mam być mgr. teologi
  • 0

xyz8472.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Czyli walenie ściemy na wyższym od plebsu poziomie
  • 1

DicoPL.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czyli z tego co piszesz... jesteś niewierzącym tak?

Użytkownik DicoPL edytował ten post 19.07.2011 - 17:55

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych