Po "petardzie", która byłaby w stanie rozrzucić ląd (...)
Dobra, to weź sobie mniejszą petardę. Chodzi o motyw.
A Noe to arke by musiał chyba mieć z kilkunastowarstwowym pancerzem ceramitowotytanowocholerawiejakim. A i tak by go w środku rozsmarowało na fototapete na najbliższej grodzi.
No wiesz, jeśli ktoś myśli, że arka była drewnianym statkiem pełnym żywych zwierzaków z całej Ziemi, no to faktycznie, przy takiej opcji nic by z niego i z nich nie zostało...
Problem polega na tym, że epoka lodowcowa nastąpiła już po BUM, które zabiło dinozaury. Wiem, że żadne datowanie i tak Cię nie przekona, ale między tymi dwoma okresami, według oficjalnej nauki, jest pewien odstęp czasu.
No i czy ja temu zaprzeczam? Najprawdopodobniej właśnie zlodowacenie było następstwem kataklizmu, jakimiś skutkami ubocznymi w klimacie.
Jak wyjaśnisz fakt, że szkielety dinozaurów uległy fosylizacji, natomiast szczątki mamutów czy praludzi jakimś cudem nie?
Dawaj więcej o tym.
Niestety, są duże luki w tym toku myślenia. Taka fala szybko by się cofnęła, nie stworzyłaby warunków niezbędnych do wytworzenia się pokładów węgla.
Chyba nie myślisz, że tak ogromna fala (fale? dużo fal?) cofnie się ot tak i już nie powróci, Przy takiej rozwałce te fale mogły niszczyć co napotkają przez bardzo długi czas...
A to, z czego miał powstać węgiel, już w tym czasie leżało pogrzebane w ziemi.
Pozwól, że zapytam. Czy to jest Twoja teoria, czy sobie ją skądś przyswoiłeś?
Po części jedno i drugie (bardziej na drugie), ale to na razie jedyna jaka ma sens.
Wśród autorów "prac" które czytasz zapewne dużo.
Nie, w wikipedii jest napisane, że węgiel brunatny jest SKAŁĄ pochodzenia organicznego, dlatego można ją badać metodą radiowęglową. A ty napisałeś:
Co za kretyn bada skały z wykorzystaniem metody radiowęglowej? A jednak, skały można badać metodą radiowęglową i nie trzeba być do tego kretynem.
Do datowania wieku skał liczonego w milionach lat używa się metod: K-Ar (potasowo-argonowej) lub U-Pa (uranowo-protaktynowej). Dla większej precyzji pomiaru stosuje się zwykle równocześnie kilka różnych metod, nie tylko izotopowych.
Zobacz, ja też mam dostęp do wikipedii:
http://pl.wikipedia....datowania_skaĹJesteś w stanie podać szacunkową energię (a więc i pośrednio parametry - rozmiar, prędkość - przyczyny tego BUM), która jest konieczna do rozjechania się wszystkich kontynentów?
Nie mam pojęcia jaką to miało energię, ale *urewsko dużą . Przyczyna - całkowicie sztuczna.