Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tsunami na Bałtyku już w kwietniu?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
126 odpowiedzi w tym temacie

Anaheim.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Denerwują mnie ludzie którzy gdy tylko mowa o jakimś zdarzeniu , katastrofie czy czymś takim zaraz opowiadają że mieli sen, przekaz channelingowy czy coś podobnego, opanujcie sie troche. Wiem że fanie by było miec w sobie cos z jasnowidza albo jakąś telekineze albo coś podobnego ale bez przesady :hm:

haha dokladnie otym samym chciałem napisac , naczytają się takie łebki o jakiś katastrofach i potem sie podniecają ze im sie cos podobnego przysniło...Podswiadomosc jest naszym wrogiem ,a sen jest jego prawą reką!!:)

Co do samej przepowiedni to niema co tu gdybac :) stanie sie lub nie :)

A ja mialem kilka razy tego tupy sny, ze bylem na plazy i byly dosc duze fale ale dalo sie uciec ;) hehe ^^
  • 0

Korynt.
  • Tematów: 66
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zauważyliście że ostatnio dość dużo wstrząsów na ziemi. Włochy i inne miejsca. Może to będzie powodem tego tsunami
  • 0

whitepatriot.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a ja w sierpniu jadę do Mielna hehe będę mieszkał 200 m od plaży hehe
  • 0

Nath.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

hehe a co to wnosi do tematu hehe? oO
No i zaraz właśnie będzie w związku z tymi wstrząsami we Włoszech, że źle zobaczyły w wizji...
Na szczęście sprawa się chyba już rozwiązała kilka stron wcześniej xD
  • 0

tybysh.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chciałbym zaznaczyć,że przyśniło mi się to bez czytania o tym a nazywanie mnie "łebkiem" świadczy tylko o kulturze osobistej...Nie podniecam się niewiadomo czym,napisałem tylko,że to ciekawy zbieg okoliczności.Na przyszłość polecam uważne czytanie postów a nie robienie syfu.
  • 0

Profundis.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://przewodnik.on...,1,artykul.html

Kolejne suche fakty na temat historii trzęsień ziemi na terenie Polski i naszego regionu. Nie wygląda to najgorzej. Jesteśmy w dośc komfortowej sytuacji jeżeli chodzi o geografie naszego państwa, wszelkie zło trzyma sie nas z daleka. Trzeba byc optymistą , miejmy nadzieje że to się nie wydarzy. Pamiętajcie o tym że myśli i słowa mają wielką siłę wiec proszę Was nie sapcie tak i nie oczekujcie z wypiekami na twarzy tej katastrofy tylko i wyłącznie po to żeby doznac trochę adrenaliny i satysfakcji ŻE SIĘ SPEŁNIŁO.
  • 0

mycroft.
  • Tematów: 10
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No będzie albo nie. Kto to może wiedzieć na pewno? Gdyby się jednak spełniło, chciałbym widzieć minę tych idiotów z tefauen24 co tak obśmiewają wszystko i wszystkich... Koleś który robił ten reportaż z ustki z ramienia tefauenu - jak to okreslił mój kumpel - wzorzec krawaciarza z warszawki :). A wracając do samej przepowiedni. Może i prawda? Do 11go zostało w końcu ze dwa dni...
  • 0

mortyr.
  • Tematów: 46
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wróżka Bożena Pazik i jasnowidz Anna Bator – to one rozpętały na całą Polskę burzę medialną wokół „Tsunami na Bałtyku”. Mamy więcej informacji w tej sprawie.

Pisaliśmy niedawno, że staramy się ustalić nazwiska obu pań, które wysłały listy do władz nadmorskich miast o tsunami, które zniszczy polskie wybrzeże w połowie kwietnia. Już wiemy, że chodzi o wróżkę Bożenę Pazik i jasnowidzącą Annę Bator. To one napisały specjalne pismo skierowane do władz trzech miast

„Za kilka tygodni tsunami zniszczy Ustkę i Kołobrzeg. Woda zagrozi nadmorskim miejscowościom.” - ostrzegały w nim obie panie. Napisały nawet bardziej precyzyjnie, że w połowie kwietnia pod dnem Bałtyku będzie trzęsienie ziemi, które wywoła falę tsunami. Listy o tej złowieszczej treści wróżka i jasnowidzka wysłały do ratusza w Ustce, Kołobrzegu i Świnoujściu.

"To, co było pod koniec roku 2008, było lekkie (chodzi o odczuwalne w Polsce trzesienie ziemi z epicentrum w Szwecji - przyp. red). Teraz będzie silniejsze, również w skutkach. Należy się zatem dobrze przygotować, poinformować o tym miejscową ludność, jak również żeglugę morską, aby wstrzymać rejsy statków pasażerskich i wycieczkowych na ten czas. Epicentrum trzęsienia będzie między Danią a Szwecją. To ono spowoduje tsunami. Oczywiście nie będzie tak silne jak to w 2004 r. na Oceanie Indyjskim, ale mogą być ofiary“

- napisały w liście do nadmorskich kurortów Bożena Pazik, wróżka, oraz Anna Bator, jasnowidz i wizjonerka.

Impuls dotarł do niej w Kościele!

- Gdy byłam w kościele dotarł do mnie impuls, który powiedział mi, że nad naszym morzem będzie niebezpieczna fala - mówi Bożena Pazik.

Trwały spekulacje, skąd wzięła się ta dziwaczna data – 15 kwietnia. Teraz już wszystko jest jasne, co dość obrazowo opisała pani Pazik. Chodzi o... Byka i Barana, którego ujrzała w swojej „kościelnej wizji”.

- W swoim umyśle zobaczyłam byka i barana, po czym domyśliłam się, że do tego wydarzenia dojdzie na przełomie tych dwóch znaków zodiaku, czyli w połowie kwietnia. Moje informacje potwierdziła koleżanka zajmująca się wizjonerstwem.

Łeba będzie bezpieczna

Obie panie napisały odręcznie list do władz Świnoujścia, Kołobrzegu i Ustki - miast, które ich zdaniem ucierpią w kataklizmie.

- Wahadełko nad mapą wskazało mi, że działanie tsunami zakończy się na Ustce, a już Łeba będzie zupełnie bezpieczna - zaznacza Pazik.

Co ciekawe, adresaci nie potraktowali listów jako żartu. Kołobrzeg i Świnoujście przekazały go wojewódzkim sztabom antykryzysowym.

- O możliwym zagrożeniu poinformowaliśmy kapitanat portu i starostwo powiatowe - mówi Jacek Cegła, rzecznik prasowy Urzędu Miasta w Ustce.

Czujność wykazało także słupskie starostwo. - Informację z Ustki wysłaliśmy dalej do policji, straży pożarnej i władz województwa - tłumaczy Leszek Kreft, rzecznik prasowy starostwa powiatowego w Słupsku.

Większość naukowców twierdzi, że tsunami na naszym morzu jest niemożliwe. Jednak nie wszyscy.

- Tsunami na Bałtyku jest możliwe - uważa dr Andrzej Piotrowski, kierownik szczecińskiego Zakładu Państwowego Instytutu Geologicznego. - W ciągu ostatnich kilkuset lat na Morzu Bałtyckim nastąpiło kilkanaście udokumentowanych geologicznie trzęsień ziemi o stosunkowo niewielkiej sile. Co najmniej kilka z nich wywołało tsunami, które pociągnęły za sobą śmiertelne ofiary.

Dr Piotrowski jest koordynatorem międzynarodowego projektu MELA (Mapa Morfotektoniczna Niziny Europejskiej), w którym uczestniczy kilka placówek naukowych z Polski, Niemiec i Danii. W jego ramach prowadzone są analizy trzęsień ziemi dla naszego obszaru, uważanego za asejsmiczny.

Według prof. Mornera z Uniwersytetu Sztokholmskiego trzęsienia ziemi wielkości od 6,0 do 8,5 st. w skali Richtera na terenie Skandynawii były odczuwalne również w północnej Polsce. Zapisu tych wydarzeń można dopatrywać się w osadach w północnej części Niemiec i Polski. Wykazano, że spośród kilkudziesięciu trzęsień ziemi - udokumentowanych na terenie Skandynawii w ciągu ostatnich 12 000 lat - 15 wywołało falę tsunami o wysokości spiętrzenia przy brzegu do 20 m.

"Trzeba podkreślić, że mówimy jedynie o liczbie faktów udokumentowanych geologicznie. W ciągu ostatnich kilkuset lat na Bałtyku oraz w strefie polskiego i niemieckiego wybrzeża wystąpiło kilkanaście trzęsień ziemi, z których przynajmniej kilka wywołało falę tsunami" - mówi dr Piotrowski.

Największe z nich miało miejsce w okolicy Darłowa w 1497 roku.

"Darłówko, położone na brzegu morza, zostało rozmyte. W Darłowie i jego okolicy zostały uszkodzone budowle i zginęli ludzie. Fala wdarła się daleko w głąb lądu, wynosząc 4 statki morskie. Wysokość fali, spiętrzonej na skłonie wysoczyzny po wschodniej stronie Darłowa, osiągnęła 20 m. Możemy to stwierdzić, gdyż na takiej
wysokości został osadzony jeden ze statków. Przyczyną tsunami w Darłowie było oddalone 500 km na północ trzęsienie ziemi w rejonie jeziora Wener w Szwecji" - przypomina dr Piotrowski.

Ustka jest zachwycona

Zapowiadane przez wróżki z Łodzi tsunami, które 15 kwietnia ma nawiedzić Ustkę może być świetną promocją kurortu. Samorządowcy już planują na ten dzień specjalne imprezy.

- O wizji wróżek pisały wszystkie serwisy internetowe oraz większość gazet - mówi Jacek Cegła, rzecznik prasowy Urzędu Miasta w Ustce. - Zastanawiamy się nad zorganizowaniem 15 kwietnia jakiejś specjalnej imprezy. Chcemy na przykład zaprosić meteorologów, aby przez cały dzień nadawali prognozy pogody prosto z ustceckiej plaży.

Podobnie do pomysłu podchodzi ustecki radny Przemysław Nycz. - Powinniśmy zaprosić na cały dzień do Ustki telewizje, aby na żywo nadawały prognozy pogody - wyjaśnia Nycz.

źródło:
http://www.nautilus.org.pl/?i=1755
  • 0

Ban.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Został niecały tydzień. Pewnie jak zwykle nic się nie wydarzy, a jeśli się wydarzy.... to będzie o czym rozmawiać. :)
  • 0

Damek_90.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja mieszkam w Gdańsku, z balkonu widzę Bałtyk i jak na razie żadnej niszczycielskiej fali tsunami nie zauważyłem. Moim zdaniem nic nie będzie, a potem ci pieprzeni fanatycy, co chodzą z transparentami i mówią o końcu świata będą się tłumaczyć jakimiś złymi kalkulacjami albo że kalendarz mamy zły i to i tak kiedyś nastąpi.
"BEWARE!" :D :D :D
  • 0

Ckrefdt.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Eee...super! Mieszkam w Gdyni. Do morza mam 100 metrów...strach się bac. Póki co niczego złego nie zauważyłem, a wzmianka o tym całym syfie na dnie Bałtyku...OMG! WTF? Skąd jakiekolwiek informacje, że na dnie naszego morza są jakieś radioaktywne odpady?
  • 0

martius.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Radioaktywne, to raczej nie, ale chemiczne, to z pewnością, wiele broni chemicznych jest dużo gorszych od "promieniotwórczych". Oby nie było tsunami ... Skąd te wróżbiarki wiedzą o tsunami ? Wróżenie jest niezgodne z nauką :D
  • 0

krzlew.
  • Tematów: 8
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nic się nie wydarzy. Jeszcze 1-2 dni :)
  • 0

#59 Gość_Murky

Gość_Murky.
  • Tematów: 0

Napisano

A mnie zastanawia, czy gdyby nie było tsunami w Indonezji, to czy te wróżki również przewidziałyby na kwiecień tsunami na Bałtyku ;) No i czy w ogóle byłoby tak wiele różnych przepowiedni o tsunami.
  • 0

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

miejmy nadzieje ze sie jednak nie pojawi Tsunami .. w Rzyme dalej sie ziemia trzesie ..
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych