Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tsunami na Bałtyku już w kwietniu?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
126 odpowiedzi w tym temacie

BioHazard.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja mieszkam w Ustce jakieś 400metrów od morza i na plaży jestem codziennie. Jak na razie nic nadzwyczajnego nie zauważyłem. Moim zdaniem to fałszywy alarm :P

powiem tyle fale są duże dziś na bałtyku

Właśnie jak nadchodzi Tsunami to morze jest spokojne :P
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tsunami nie było, ale wróżka obstaje przy swoim. Miała kolejną wizję potwierdzającą pierwszą.

Wczoraj minął wskazany przez dwie wróżki z Łodzi orientacyjny termin, w którym na polskim wybrzeżu miałoby pojawić się tsunami. Według wróżki Bożeny wywołać je miało trzęsienie ziemi pod Bałtykiem.

Jednak wczoraj morze było spokojne, jego stan wahał się między 1 a 2 w skali Beauforta, a niewielkie fale tylko uatrakcyjniały spacer po plaży. Spacerowicze przechadzali się plażą w najlepsze, kwitując przepowiednię rozbawieniem (ich wypowiedzi można wysłuchać w naszej relacji na stronie www.gk24.pl). Około południa jeszcze raz skontaktowaliśmy się z wróżką, autorką zamieszania. Oto co nam powiedziała:

- Dziś 15 kwietnia, czyli data przed którą przestrzegała pani samorządy nadmorskich miast. Tymczasem nic nie wskazuje na to, żeby miało je dotknąć tsunami.

Bożena P.: - Moja wizja dotyczyła daty około 15 kwietnia. Niestety dalej jest aktualna. Przestrzegam więc wszystkich spacerowiczów: lepiej trzymać się z daleka od wody! Najpierw będzie trzęsienie ziemi między Skandynawią a Danią. Ono wywoła tsunami.

To nie będzie bardzo wysoka fala. Może sięgnąć czterech czy pięciu metrów. Jednak na pewno może zagrozić osobom spacerującym plażą. Wielkich szkód materialnych jednak nie uczyni. Znam Kołobrzeg. Mieszkający za parkiem nadmorskim nie muszą się obawiać, że woda dotrze do ich domów.

- Szczerze mówiąc mieliśmy nadzieję, że wobec środy bez tsunami, odwoła pani swoją wizję.

- No nie. Nie mogę. Tym bardziej, że w Wielką Sobotę miałam kolejną. Potwierdziła tę wcześniejszą.

- Nie żałuje pani tego rozesłania listów do samorządów? Większość samorządowców i naszych Czytelników potraktowała pani wizję z przymrużeniem oka. Trudno się zresztą temu dziwić.

- Wysłanie ostrzeżenia było moim obowiązkiem. Nie mogłabym nie zrobić nic z wiedzą o tym, że komuś może grozić niebezpieczeństwo. Żałuję, że nie mogę zrobić nic więcej. Jakoś przeżyłam nieustanne telefony dziennikarzy i to, że jeden z brukowców zrobił ze mnie i z koleżanki oszustki.

A ja wróżę od 30 lat. Nie przeczułam wprawdzie trzęsienia ziemi we Włoszech, ale czuję zagrożenie podobnym kataklizmem dla Francji. No i przestrzegam Polskę południową i Pomorze, przed silnymi ulewami, które będą skutkować powodzią. Ten rok może być niestety obfity w żywiołowe klęski.
http://www.gk24.pl/a...RSKIE/756728360
  • 0

apo5.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Takie naciągaczki, że się w pale nie mieści. T_T
  • 0

wizzfx.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Daremne kobiety, zaraz bedą ta date tak przesuwac ze powiedza ze to ta data co Filipek przewidział, albo ze ta fala bedzie miec 1m xD Nieoszukujmy sie , takich oszołomów są dziesiatki jak nie wiecej. " zagorzenie dla przechodniów" kpina ! :|
  • 0

Mystic.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Daremne kobiety, zaraz bedą ta date tak przesuwac ze powiedza ze to ta data co Filipek przewidział(...)

Filipek przewidział powódź na rok 1999 :)) czyli kiedy "spotkają się trzy 9!" nie mogą się spotkać w dacie 09.09.2009!

takie jest moje zdanie.

A co do tematu to Tsunami na Bałtyku jest niemożliwe, ponieważ Bałtyk jest stosunkowo płytkim morzem, tsunami jak już występuje to na oceanach, więc panią się coś pomyliło lub dla rozrywki chcą z ludzi robić debili..
  • 0

hunter22.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Daremne kobiety, zaraz bedą ta date tak przesuwac ze powiedza ze to ta data co Filipek przewidział(...)

Filipek przewidział powódź na rok 1999 :)) czyli kiedy "spotkają się trzy 9!" nie mogą się spotkać w dacie 09.09.2009!

takie jest moje zdanie.

A co do tematu to Tsunami na Bałtyku jest niemożliwe, ponieważ Bałtyk jest stosunkowo płytkim morzem, tsunami jak już występuje to na oceanach, więc panią się coś pomyliło lub dla rozrywki chcą z ludzi robić debili..

Tu wstawiam artykuł że tsunami na Bałtyku jest możliwe.

Fakty i mity o falach tsunami na Bałtyku

(15.04/07:10) - Dzisiaj, w dniu w którym w polskie plaże miało uderzyć tsunami, warto dokładniej przyglądnąć się temu potężnemu i niezwykle niszczycielskiemu zjawisku. Większość z nas wciąż ma o nim mylne wyobrażenie. Popularny obraz tsunami przedstawia powiększoną wersję zwykłych fal sztormowych, jakie uderzają o wybrzeża na całym świecie. Wyobrażane są jako gigantyczne ściany wody, pędzące w głąb lądu i wznoszące się groźnie nad drzewami i budynkami, a następnie z hukiem walące się na nie niczym gigantyczne grzywacze. Jednak fale tsunami to nie biegnące "ściany wody", lecz nagły wzrost poziomu oceanu. Na pełnym morzu przejście tsunami często jest nierozpoznawalne, ponieważ obszar unoszącego się akwenu może mieć długość nawet kilkuset kilometrów. Spiętrzenie to pędzi ku lądowi z prędkością nawet 800 km/h. Pierwszą oznaką zbliżania się tsunami jest cofanie się morza. Woda w morzu po prostu nagle znika. Wówczas jest już niewiele czasu, aby się ukryć w bezpiecznym miejscu. Wkrótce zza horyzontu nadciąga tsunami, które wdziera się w głąb lądu niszcząc wszystko, co stanie mu na drodze. Mylimy się, jeśli myślimy, że tsunami to fale powstające podczas potężnego sztormu, gdyż zjawisko to nie ma nic wspólnego z pogodą. Wywołać je może jedynie trzęsienie ziemi, wybuch wulkanu lub upadek meteorytu. Tsunami występuje w każdej części świata, nie tylko w krajach tropikalnych. Największe zmierzone fale tsunami wystąpiły w 1958 roku na Alasce w Zatoce Lituya i miały wysokość 524 metrów. Na Bałtyku mieliśmy już tsunami, które w 1497 roku zniszczyły znaczną część Darłowa i Darłówka, a w 1779 roku nawiedziły Łebę i Trzebiatów. Po osiemnastym wieku jeśli tsunami się pojawiały to były bardzo niewielkie i nie powodowały spustoszeń. Dodajmy, że z naukowego punktu widzenia tsunami na Bałtyku jest możliwe, tak samo jak miało to miejsce w piętnastym i osiemnastym wieku. Przyczyną przede wszystkim mogą być trzęsienia ziemi na południu Szwecji, które są efektem ustępowania lodowca i podnoszenia się Skandynawii. Wówczas wstrząsy pod dnem morza mogą wywoływać tsunami. Trzęsienia te muszą być jednak silne i mieć co najmniej 6 stopni w skali Richtera. W przystępny sposób wyjaśniamy powstawanie tsunami w encyklopedii, którą publikujemy poniżej. www.twojapogoda.pl
  • 0

miXUE.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

takie jest moje zdanie.

Idąc twoim tokiem myślenia to w 07.07.1997 też nie powinno być powodzi, ponieważ trzy siódemki się nie spotkały, bo spotkaly się w 1777 roku...

Wracając do tematu, to też tę "przepowiednie" traktowałem z przyprużeniem oka, bo Bałtyk i Wielkie Sztormy...Zresztą inni już powiedzieli, czemu to tak mało prawdopodbne :)

Tak w ogóle to witam :)
Mój pierwszy post, choć forum przeglądam od około roku, ale do tej pory jakiegoś czynnego udziału nie brałem :)
  • 0

Profundis.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I co z Waszymi snami ? Na Nautilusie pod tematem dotyczącym wróżek z 20 letnim stażem co drugi post to od osoby która ma prorocze sny. Ja nie neguje żadnych zdolności "ponadnormalnych" , samo stwierdzenie co jest normalne a co nie to już nie lada wyczyn. Wszystko w toku i dużo do odkrycia ale wkurzają mnie ludzie którzy jak owce na Podhalu gdy tylko o czymś mowa to bleeee bleee i za tłumem a co dlaczego i po co to już oni sami nie wiedzą. Ludzie po co Wam to ? Żeby się podbudowac ? Są niewątpliwie osoby na świecie które mają różne zdolności których my na dzisiaj nie potrafimy wytłumaczyc ale po kiego grzyba sobie wmawiac. OOOOO super telekineza, biolokacja , regresja hipnotyczna, ooo jakie to super. Nie jestem żadnym sceptykiem ani człowiekiem ślepo wierzącym w to iż że to możliwe bądź nie. To przez takich ludzi badania i wogóle zajmowanie się owymi zjawiskami powoduje jedynie uśmiech u wielu osób które mogły by się tym zając. Zal.pl
  • 0

Mystic.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Idąc twoim tokiem myślenia to w 07.07.1997 też nie powinno być powodzi, ponieważ trzy siódemki się nie spotkały, bo spotkaly się w 1777 roku...

Sorki za OT ale musze wyjaśnić, przepowiednia brzmi: „KIEDY SPOTKAJĄ SIĘ TRZY SIÓDEMKI KATAKLIZM PRZYJDZIE - WÓWCZAS I WILK SIĘ WODY W KłODZKU NAPIJE. ALE OSTATECZNY POTOP NADEJDZIE GDY TRZY DZIEWIĄTKI STANĄ OBOK SIEBIE, bo I LEW KłODZKI PYSK W WODZIE UMOCZY...”

rzeczywiscie 07.07.1997 trzy 7 spotkały się, jednak nie wierze, że data 09.09.2009 zawiera w sobie trzy 9 stojące obok siebie.

Podsumowując: Filipek, jak i większość propków, przepowiedział biblijną apokalipsę na rok 1999. - co raczej nie dziwi u schyłku wieku i początku nowego takie "apokalipsy" nie są rzeczą dziwną.
  • 0

martius.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Za fałszywe informacje powinni dać do więzienia te "wróżki" złodziejki, co żerują na ludzkich odczuciach.

Dobrze kościół robi, że tępi te głupoty ! (chociaż raz się zgodzę z księdzami :P)

czasem lepiej dokładniej przyjrzeć się sprawie, nawet jeśli większość uważa je za brednie:

http://www.dziennik....ie_wierzyl.html

(sorry, ale html nie jest moją mocną stroną ;))

ooo, i nawet samo się linkiem stało ;)

Naukowiec, to co innego, a wróżka co innego. Lepiej dmuchać na zimne, ale te wróżki po prostu okłamały ludzi i powinny za to odpowiedzieć :rotfl:
  • 0

Mond73.
  • Tematów: 48
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W wymienionej dacie 15 kwietnia na portalu Nutilus nic sie nie stalo. Miejmy nadzieje ,ze juz nic sie nie stanie.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tsunami chyba stwierdziło, że Polakom jedna żałoba narodowa w tym tygodniu wystarczy i dało sobie spokój. 8)
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Tsunami stwierdziło, że Polacy nie są warci zachodu ;p
  • 0

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

i dobrze .. ze nic sie nie stalo ... bo ida tokiem myslenia jesli by nastapilo .. to kolejne przepowiednie .. nie wiem czy akurat tych pan ale ludzie traktowali by powaznie i z panika, moglo by dojsc do pewnego rodzaju manipulacji spoleczenstwem.

szkoda, ze ludzie majacy zdolnosci widzace dalej, nie zobaczyli pozaru tego hotelu ;( w Kamieniu Pomorskim
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

szkoda, ze ludzie majacy zdolnosci widzace dalej, nie zobaczyli pozaru tego hotelu cry1.gif w Kamieniu Pomorskim

Nie zobaczyli bo jasnowidzenie to kolejna bzdura.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych