Skocz do zawartości

Zdjęcie

Korea Płn. dokonała nuklearnego przełomu

• Please log in to reply
196 replies to this topic

Grzesiek85.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Obyś miał rację.
Oby Korea Pn nie miała jakiegoś układu z innym potężnym krajem typu Chiny.
Oby to nie była tylko prowokacja do rozpętania globalnego konfliktu.
  • 0

Drunken Reaper.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Korea ma układ i z Rosją i z Chinami, ale to nic, a nawet lepiej , bo żeby zachować te atuty, nie może zaatakować pierwsza, w przypadku ewidentnej prowokacji ze strony Kima, Chiny i Rosja >Raczej< mu nie pomogą, bo niepoczytalny sojusznik to żaden sojusznik. Poza tym zarówno Rosja jak i Chiny dawały wyraz swojej postawie wobec Phenianu (Wspierają go, ale nie będą tolerować głupich wybryków).
  • 0

#138 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

W związku z tym, iż ten temat w sposób bezpośredni wiąże się z tematem Korea dokonała nuklearnego przełomu oraz postami tam zawartymi wnoszę do moderatora o połączenie tematów w celu uniknięcia dublowania postów i bałaganu w dyskusji na ten temat

cisz: połączone. Bardzo dziękuję :)

• 0

mevq.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nawet gdyby ... chcociaz to nierealne... wybuchła wojna...

to analizując wypowiedzi medialne i ogólny układ geopolityczny ...

Chiny pozostaną neutralnę, ewentualne zjednoczenie KOrei pod berłem ONZ nie będzie im na ręke, bo wyrośnie azjatycki tygrys... ale korea zjednocznona komunistycnzie jest im tak samo nie na ręke... bo świat nie pozostawi jej samej sobie i będziemy mieli powtórkę z lat 50 stych...

Rosja juz dała jasno do zrozumeinia Korei że ejst przeciwna takim działaniom... pozostanie neutralna...

Inwazja na południe zakończy się tak jak w latach 50 tych ...

żadna powtarzam, żadna bomba nie ma praktycznie szans na dolecenie do celu ...

mogliby jej użyć tylko amerykanie... ale po co? tylko podgrzali by atmosferę a OBAMA mi na drugiego Busha nie wygląda :P

także ... God blees ONZ :D znowu dadzą im jeść... i będzie spokój ... bo jedyne co pozostało korei to bleff... albo wygra ... albo nic nie zyska i załamie się tak bardzo gospodarczo... że nie będzie w stanie nawet utrzymać tego co posiada (nawe wojsko głodne odmówi posłuszeństwa)

tak czy inaczej na zwycięstwo Korei Pln. się nie zanosi :) przynajmniej te militarne :)
  • 0

butibu.
  • Tematów: 20
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Chiny pozostaną neutralnę, ewentualne zjednoczenie KOrei pod berłem ONZ nie będzie im na ręke, bo wyrośnie azjatycki tygrys...

Gdy oba kraje się połączą, to komunistyczna część znajdzie się na utrzymaniu południa. To oznaczało by, dla Korei Południowej długotrwałą zapaść gospodarczą. Jakoś nie widzę tego tygrysa. Chyba, że Korea to takie podzielone murem berlińskim Niemcy. ;)

tak czy inaczej na zwycięstwo Korei Pln. się nie zanosi :) przynajmniej te militarne :)

Korea północna już wygrała - ściągnęła nasze zainteresowanie. Cały świat już patrzy, czas na drugi akt tego przedstawienia.
  • 0

mevq.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdy oba kraje się połączą, to komunistyczna część znajdzie się na utrzymaniu południa. To oznaczało by, dla Korei Południowej długotrwałą zapaść gospodarczą. Jakoś nie widzę tego tygrysa. Chyba, że Korea to takie podzielone murem berlińskim Niemcy. ;)

Tak, to są prawie podzielone Niemcy, do dziś widać różnicę pomiędzy byłym RFN a NRD, a o pozycji Niemiec w regionie nie ma co dyskutować. Również mogłaby liczyć na ogromną pomoc miedzynardową, nieporównywalną do tej udzilonej swego czasu niemcom. Przecież caly cywilizowany świat nie mógłby patrzeć na te ,,chudzinki" z KRLD i to tam właśnie by się skupiła większość pomocy humanitarnej. A USA swoje też by ,,odpaliło" byle tylko uzyskac wpływy w tak strategicznie położonym regionie świata.
Tu nie chodzi o to co by było za rok, dwa, pięć... poważne władze państwowe myślą w szerszej perspektywie, nie to co w Polsce, że wystarczy wygrać wybory ... i modlić sie by przez 4 lata tak nie podpaść opinii publicznej by nie oddać władzy...

Chiny są mocarstwem, nie zaangażuja się w cos co im będzie nie na rękę... a status quo jest na rękę wszystkim :)

drugiego aktu nie będzie :)
  • 0

#142 Gość_Miłosz

Gość_Miłosz.

Napisano

W związku z tym, iż ten temat w sposób bezpośredni wiąże się z tematem Korea dokonała nuklearnego przełomu oraz postami tam zawartymi wnoszę do moderatora o połączenie tematów w celu uniknięcia dublowania postów i bałaganu w dyskusji na ten temat

W związku z tym, że ty Kukhuri Sirupate i ty Cisz nie informujecie mnie o swoich poczynaniach z moim tematem (przeniesiony tutaj) dostajecie po mniusie, napisałem wam przy nich obszerne wyjaśnienia, bardzo mi podpadliście, traktujecie ludzi jak powietrze.

Przykro mi że tak się zachowujecie.
  • 0

butibu.
  • Tematów: 20
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Tak, to są prawie podzielone Niemcy, do dziś widać różnicę pomiędzy byłym RFN a NRD, a o pozycji Niemiec w regionie nie ma co dyskutować.

'Prawie', może robić w tym przypadku dużą różnicę. Po pierwsze, w NRD nie zjedzono z głodu wszystkich gołębi. Tereny byłego NRD stanowią mniej niż 1/3 powierzchni Niemiec. Pomiędzy NRD i RFN nie doszło do wojny. Poza tym, mur berliński był sprawką ZSRR. Natomiast 'mur' koreański jest, w dużej mierze, zasługą samych Koreańczyków. Korea nie ma wspierających ją, zamożnych, południowo amerykańskich farmerów, o nie południowo amerykańskich korzeniach. Dlatego myślę, że nawet z pomocą międzynarodową, łączenie Korei będzie w najlepszym wypadku bardzo, bardzo długie. Może jakieś 10 lat pompowania pieniędzy przed zniesieniem granicy (a to dopiero przyczółek). Przede wszystkim, to byłby cios w gospodarkę południa i trwała blizna po nim. Może Chiny chcą się pozbyć tego kleszcza. I właśnie z tego powodu mamy obecne zamieszanie. :roll:
Zgadzam się z tym, że to jednak kwestia dalszej perspektywy. Nie rok albo dwa, raczej dziesięciolecia.

drugiego aktu nie będzie :)

Będzie/nie będzie - mnie już nic nie zdziwi. Poczekamy zobaczymy. :)
  • 0

#144 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

W związku z tym, że ty Kukhuri Sirupate i ty Cisz nie informujecie mnie o swoich poczynaniach z moim tematem (przeniesiony tutaj) dostajecie po mniusie, napisałem wam przy nich obszerne wyjaśnienia, bardzo mi podpadliście, traktujecie ludzi jak powietrze.

Przykro mi że tak się zachowujecie.

Szanowny kolego, a mi jest przykro że wykazałeś się patrz poniżej.

gdybyś nie zauważył, to na forum w Twoim temacie napisałem o co mi chodzi. Poza tym nie przenosiłem Twojego tematu, i do tego nie do swojego tematu. Mi chodziło o uporządkowanie kolego informacji w dosyć ciekawej kwestii. Jeżeli za to uważasz że należy odjąć mi pkt to Twoja sprawa. Reputacja ma dla mnie znaczenie ŻADNE.

Dla mnie wykazałeś się całkowitym, dziecinnym, jestestwem i podejściem do sprawy. I masz ode mnie minusa za to właśnie dziecinne podejście do sprawy.
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dobra Kochani utnijmy te niesmaczne przepychanki. Już napisałam PW do Miłosza, że nie jestem każdego w stanie informować specjalnymi listami o każdej swojej akcji. Ja tylko robiłam porządek na forum. I dziękuję Kukhuri i innym, że mi w tym pomagają. Wątków o Korei namnaża się ostatnimi czasy znaczna ilość i stale trzeba je przyłączać do już istniejących wątków głównych. Żeby nie było bałaganu ;] Skoro kolega Miłosz uznaje, że za to należy nam się minus, to niech będzie. Uważam sytuację i dywagacje na jej temat za zamknięte.
  • 0

#146 Gość_Miłosz

Gość_Miłosz.

Napisano

gdybyś nie zauważył, to na forum w Twoim temacie napisałem o co mi chodzi. Poza tym nie przenosiłem Twojego tematu, i do tego nie do swojego tematu. Mi chodziło o uporządkowanie kolego informacji w dosyć ciekawej kwestii. Jeżeli za to uważasz że należy odjąć mi pkt to Twoja sprawa. Reputacja ma dla mnie znaczenie ŻADNE.

Dla mnie wykazałeś się całkowitym, dziecinnym, jestestwem i podejściem do sprawy. I masz ode mnie minusa za to właśnie dziecinne podejście do sprawy.

Za to, że mój temat nie jest twoim a to oznacza, że jeśli masz zamiar prosić kogokolwiek o dodanie, przeniesienie czyjegoś tematu, to powinieneś najpierw skontaktować się z jego założycielem celem uzyskania jego opinii na ten temat, a nie załatwiać tę sprawę bez jego wiedzy! Za plecami jak to się mówi!

Wiesz co to jest KULTURA?

Ej. droga Cisz koleś robi ze mnie idiote, powiedz mu coś :/

edycja cisz: Nic nikomu nie będę mówić. Takie są u nas obyczaje, że moderowanie jest poniekąd społeczne. Jeśli ktoś widzi bałagan, to zgłasza go moderatorowi, a ten dalej porządkuje sprawę. I temat nie jest jedynie Twój, a wszystkich użytkowników. Rozumiem gdybyś napisał wartościowy tekst swojego autorstwa i nie chciał, by ten utonął w wielkim ogólnym wątku...

I bardzo proszę o zaprzestanie offtopu
  • 0

Wojak.
  • Tematów: 21
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Za to, że mój temat nie jest twoim a to oznacza, że jeśli masz zamiar prosić kogokolwiek o dodanie, przeniesienie czyjegoś tematu, to powinieneś najpierw skontaktować się z jego założycielem celem uzyskania jego opinii na ten temat, a nie załatwiać tę sprawę bez jego wiedzy! Za plecami jak to się mówi!

Wiesz co to jest KULTURA?

Ej. droga Cisz koleś robi ze mnie idiote, powiedz mu coś :/

edycja cisz: Nic nikomu nie będę mówić. Takie są u nas obyczaje, że moderowanie jest poniekąd społeczne. Jeśli ktoś widzi bałagan, to zgłasza go moderatorowi, a ten dalej porządkuje sprawę. I temat nie jest jedynie Twój, a wszystkich użytkowników. Rozumiem gdybyś napisał wartościowy tekst swojego autorstwa i nie chciał, by ten utonął w wielkim ogólnym wątku...

I bardzo proszę o zaprzestanie offtopu

Czyli mną ale jak coś to się zgadzam na wszystko żeby nie było.

Dołączona grafika
  • 0

#148 Gość_Miłosz

Gość_Miłosz.

Napisano

Wybaczcie wszyscy (Cisz) ale Kukhuri Sirupate wysłał mi wnerwiające PW po czym zablokował kontakt, musze mu odpowiedzieć bo się nie da.

Idź kolego do psychiatry bo masz poważny problem. Załatwię Ci bana to się obudzisz.

Tym właśnie wpisem udowadniasz kto tu ma problem. Boli cię, że trafną uwagę zwróciłem prawda? Lepiej się tej uwagi naucz na pamięć bo w dorosłym życiu będziesz mieć wielkie problemy.

Kończę z offtopem, proszę nie dawać mi warna <prosi>
  • 0

#149 Gość_Miłosz

Gość_Miłosz.

Napisano

Dostałem kolejną wiadomość od Kukhuri Sirupate i nie mogę odpowiedzieć bo mnie zablokował, jesteś dziwny :/

zajrzyj na mój profil synku
Blokuję Cię bo szkoda mi czasu na tcze gadaniny o bezsenownym temacie z Tobą. Jesteś bezwartościowym (cenzura). To Twoja sprawa. Nie mam czasu dla takich ludzi jak Ty.

Chcesz to się ustawimy i nazwiesz mnie jeszcze raz bezwartościowym (cenzura), mieszkasz w Krakowie?

Mam 22 lata, bardzo chętnie się z tobą spotkam i pogadamy, cwaniakujesz bo za ekranem siedzisz, ja dobrze wiem, że prawdę pisze.
Jak się coś robi z czyjąś rzeczą to się najpierw pyta (informuje) właściciela o zdanie, podobnie tutaj, wchodzę na forum a tu jakiś nie znany człowiek się moimi rzeczami (tematem) rządzi, swoimi gaciami się rządź, a jak czyjąś rzeczą to się PYTAJ!. Tak jak mówię, kultura tego wymaga.

A synem to swojego szkraba tak nazywaj ja nim nie jestem. :]

Dołączona grafika
  • 0

#150 Gość_Armstrong2009

Gość_Armstrong2009.

Napisano

O rany, co się tam dzieje na górze, Miłosz ma rację a koleś dalej go jedzie i jakiegoś głupiego minusa mu władował. Poza tym witam wszystkich :D (koniec offtopu)

Aresztują dziennikarzy w Iranie

REPORTERZY BEZ GRANIC ALARMUJĄ
Od rozpoczęcia powyborczych protestów irańskie władze aresztowały 23 dziennikarzy i blogerów - doniosła Organizacja Reporterzy bez Granic (fr. RSF). W niedzielę władze w teheranie aresztowały dziennikarza amerykańskiego "Newsweeka".
Według działaczy organizacji dziennikarze są "priorytetowym celem" dla irańskich władz. Wśród aresztowanych ma być szef irańskiego stowarzyszenia dziennikarzy.

Lista RSF

RSF opublikowała listę 23 nazwisk dziennikarzy, redaktorów i bloggerów, aresztowanych od 14 czerwca, i powiadomiła, że z kilkoma z nich straciła kontakt. Osoby te prawdopodobnie też zostały aresztowane lub ukrywają się. Na liście nie ma żadnego zagranicznego dziennikarza.

Tu jest więcej http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

Straszne, rzeczy tam się dzieją, mam nadzieję, że nie będzie wojny bo osłabione państwo łatwiej najechać!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych