Skocz do zawartości

Zdjęcie

Korea Płn. dokonała nuklearnego przełomu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
196 odpowiedzi w tym temacie

zulugula.
  • Tematów: 86
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

USA podjęły środki mające chronić Hawaje przed ewentualnym atakiem rakietowym Korei Płn. - powiedział w czwartek na konferencji prasowej amerykański sekretarz obrony Robert Gates.

Waszyngton niepokoi możliwość ataku rakietowego wymierzonego w ten amerykański stan leżący pośrodku Pacyfiku - informuje agencja AFP.

- Naprawdę niepokoimy się, że (Korea Płn.) wystrzeli (...) rakietę w kierunku Hawajów - powiedział dziennikarzom szef Pentagonu. Gates dodał, że zaaprobował rozmieszczenie na wyspie instalacji i radarów antyrakietowych, by "dostarczyć wsparcia" wojskowego na wypadek północnokoreańskiego ataku.

Na początku czerwca amerykański sekretarz obrony oświadczył, że Phenian może przygotowywać się do odpalenia kolejnej rakiety balistycznej dalekiego zasięgu; podkreślił jednak, że intencje Korei Płn. "nie są jasne".

Według raportu ministerstwa obrony Japonii, cytowanego w czwartek przez japoński dziennik Yomiuri Shimbun, Phenian mógłby wystrzelić rakietę typu Taepondong-2 w kierunku wyspy Okinawa, Guam lub Hawajów.

Korea Płn. wystrzeliła już trzy rakiety dalekiego zasięgu: w 1998, 2006 i 2009 roku.

Prasa południowokoreańska poinformowała w czwartek, że Północ zakończyła już prace przygotowawcze nad nową lokalizacją wyrzutni rakietowej na północno-zachodnim wybrzeżu kraju.

Według japońskiego ministra obrony Yasukazu Hamady odpalenie kolejnej północnokoreańskiej rakiety mogłoby nastąpić między 3 a 8 lipca. W roku 2006 Phenian wystrzelił rakietę 4 lipca - w dniu amerykańskiego święta narodowego - przypomina AFP.

Według mediów amerykańskich, Stany Zjednoczone śledzą północnokoreański okręt, który wypłynął w środę z kraju, kierując się najprawdopodobniej do Singapuru. Statek może transportować broń, czego zakazuje rezolucja Rady Bezpieczeństwa ONZ; po próbie nuklearnej przeprowadzonej przez Phenian 25 maja, Rada Bezpieczeństwa przyjęła rezolucję 1874, która zabrania transportu broni z lub do Korei Płn.

Przegłosowane przez RB ONZ sankcje wobec Phenianu nie zezwalają jednak na przeprowadzanie inspekcji północnokoreańskich statków przy użyciu siły.

- Mamy zamiar twardo wprowadzać w życie rezolucję 1874 - zapewnił jednak w czwartek Szef Kolegium Sztabów Połączonych Armii USA, admirał Mike Mullen - podkreśla agencja AFP.

http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html
  • 0

Cro Master.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A żółtki znów kombinują.. Jedno porządne bum w Korei Płn z pozdrowieniami z Usa i byłby spokój..
  • 0

#123 Gość_Miłosz

Gość_Miłosz.
  • Tematów: 0

Napisano

Amerykański niszczyciel USS John McCain przygotowuje się do przejęcia północnokoreańskiego statku podejrzewanego o przewożenie materiałów nuklearnych. USA czekają tylko, aż statek opuści wody w pobliżu chińskiego wybrzeża - donosi Fox News.

Rozkaz przejęcia okrętu nie został jeszcze podjęty, ale amerykański niszczyciel zajmuje już dogodną pozycję. Stany Zjednoczone mają prawo do takich działań na mocy przegłosowanych w zeszły piątek sankcji Rady Bezpieczeństwa ONZ wymierzonych w Phenian.

Więcej na:

http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

Coraz większa szansa na konflikt zbrojny? Dla mnie nie ciekawie to wygląda........
  • 0

sensyox.
  • Tematów: 11
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

( z zrodla)

Wcześniej Phenian ostrzegł, że każda próba wtargnięcia na któryś z jego statków będzie traktowany jako akt wojny.

No i sie zacznie ...
  • 0

Ghostbuster.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mój Boże jeżeli wojna dojdzie do skutku to będzie to najkrótsza wojna, lecz straty w ludziach będą takie jak we wszystkich wojnach razem wziętych(jeżeli będą użyte jądrówki) :hm:
  • 0

Wojak.
  • Tematów: 21
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ludzie ja już mam serdecznie tego wszystkiego dosyć.Ciągłe spekulacje będzie czy nie będzie już ma powyżej uszu tego wszystkiego,niech się dzieje co chce wojna jest raczej nieunikniona ale my możemy tylko o tym dyskutować bo nikt się nas nie spyta czy chcemy wojny czy nie.
  • 0

sensyox.
  • Tematów: 11
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bedzie to wojna odbijajaca sie na calej europie, skutki beda bardzo zle. Czy swiat nie nauczyl sie dosc ?
  • 0

Hunter.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja mam nadzieję, że sie opamiętają. Sytuacja od dłuższego czasu jest napięta. Najgorsze obawy mam względem władz Korei bo to szaleńcy gotowi na wszystko. Własnych ludzi zabijają a dopiero co znienawidzony zachód.
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Heh, kochane odwracanie kota ogonem. To Korea Płn atakuje cały świat, demokrację, ba! wolność i prawo do życia oraz McDonald'sy (znienacka!), ale to USA jak zwykle jako pierwsze pokażą prawdziwy akt agresji.

I jeszcze niech nic na tym statku nie znajdą, to dopiero będzie.
  • 0

Cthulhu.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ogół społeczeństwa nadal żyje w ignorancji :) Oby było jak w Operacji Blackjack, że ludzie zaczną walczyć z rządem i na koniec wszystkie kłamstwa wyjdą na jaw.
  • 0

RaZielus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

rządzący chyba nie są takimi debilami żeby użyć atomówek? Przecież to jednoznacznie doprowadzi do zmiecenia ich kraju z powierzchni ziemi, czym wtedy będą rządzić? Myślę że to tylko straszak i atak atomowy to rozwiązanie które dla nikogo nie miałoby pozytywnych skutków

@Mr. Mojo Risin' Lepiej bym tego nie ujął
  • 0

Opiart.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Heh, kochane odwracanie kota ogonem. To Korea Płn atakuje cały świat, demokrację, ba! wolność i prawo do życia oraz McDonald'sy (znienacka!), ale to USA jak zwykle jako pierwsze pokażą prawdziwy akt agresji.

I jeszcze niech nic na tym statku nie znajdą, to dopiero będzie.

Tak, tak... Najbardziej to atakują Mc' Nuggets i Pikantne Kurczakburgery. Parszywi Azjaci... Czy ktoś doczepia się do ich Suszi? Nie! Więc nie wiem o co im chodzi... Jeszcze trochę to zaczną potępiać pierogi!

Wątpie aby Korea zaatakowała. Grożą już tak kupę czasu, okaże się jeszcze że nie mają nawet broni...
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nawet my wiemy, że ten statek ma być przeszukany, to Koreańczycy popłyną pustym, żeby afera była :D
  • 0

zak.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dajcie mi giwere to za**bie tego pheniama calego i bedzie kur*a ład i porządek na świecie przynajmniej. Jak ja nienawidzę agresorów >_<
  • 0

Drunken Reaper.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ta... Idzie wojna panie... Phenian wypowie wojnę Yankesom... już to widzę, to jest przykład blefu desperata, jak w pokerze : Koreańczycy przegrali wszystko, zapożyczyli się u kasyna (Rosja i Chiny), mają parę siódemek, Grają z graczem z full housem (ale mocnym , powiedzmy 2x As i 3x Walet) i z karetą ( 4x dziewiątki ) i mają do stracenia wszystko i do wygrania wyjście na zero. Co mogą zrobić? Blefować i liczyć, że gracze przynajmniej na razie spasują.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych