Napisano 30.04.2009 - 12:56
Napisano 30.04.2009 - 13:01
Czy tylko ja mam wrażenie, że schemat troszkę histeryzuje?
Napisano 30.04.2009 - 13:03
Mexico has already closed non-essential sectors of the economy and literally told the population to stay at home. One has to try and evaluate the genuine seriousness if a President orders the shut down of a nation.
Napisano 30.04.2009 - 13:04
Co z tego, że mało ludzi ginie? Tyle, że nosiciele żyją i zarażają, a wirus się rozwija. Nie rozumiem argumentu.Oczywiście, że należy zachować środki ostrożności, ale przecież nie wszystkie przypadki są śmiertelne. Umiera niewielki procent. Założe się, że w przypadku powikłań pogrypowych ginie więcej ludzi. Afera jest teraz, ponieważ choroba rozprzestrzenia się szybko i w wielu miejscach, ale po raz kolejny powtarzam SMIERCIĄ KOŃCZY SIĘ W NIEWIELU WYPADKACH. A czemu nie było głośno o eboli panującej w Ugandzie w 2001 roku? WHO ogłosiła tam epidemie, ale jakoś nie było z tego takiej afery jak teraz. Dlaczego? Być może, dlatego, że na eboli nie da się zarobic, bo nie ma na nią szczepionki ani leków. Odrazu podjęto kroki przeciwdziałające rozprzestrzenianiu się choroby (wojska, skafandry itd...) Czemu nie robią tego z grypą? Dlatego, że nie jest aż tak groźna i można na niej zarobić. Mam nadzieję, że każdy rozumie o co mi chodzi;]
edit
Z tego co mnie pamięć nie myli hiszpanka szalała w 1918-19 roku. Weż pod uwagę warunki higieniczne panujące w tych latach, gruźlica kiedyś była jedną z najgorszych chorób, teraz jest nawet na nią szczepionka... Wnioskując, uważam, że panademia hiszpanki zebrała takie żniwa przedewszystkim z powodu innych warunków higienicznych (i nie twierdze,że ludzie byli wtedy brudasami) i braku leków takich jak mamy dzisiaj.
Napisano 30.04.2009 - 13:04
Zauważyłem i poprawiłem błąd zanim to napisałeśSam jesteś schemat
- guglać nawet nie potrafisz
hint=sekh-met
Napisano 30.04.2009 - 13:09
Napisano 30.04.2009 - 13:09
Meksyk (hiszp. Ciudad de México, nah. Tenochtitlán) – stolica Meksyku, położona na wyżynie leżącej w środkowej części kraju. Zajmuje powierzchnię 1479 km². Populacja miasta wynosi 8 720 916 mieszkańców, natomiast obszar metropolitarny zamieszkuje 19 231 829 osób (2005 r.). Szacuje się, że całe megalopolis liczy ok. 22-25 mln mieszkańców i jest uznawana za trzecią, po Tokio i Seulu aglomerację miejską świata. Region miasta odznacza się także jednym z największych i najszybszych przyrostów liczby ludności.
Napisano 30.04.2009 - 13:11
Officials in Torquay, UK are closing a school after one positive case of swine flu. Tamilflu for all the kids...
Napisano 30.04.2009 - 13:25
Napisano 30.04.2009 - 13:26
Witam, Jurek Suchocki-Meksyk. Pisze specjalnie pod nazwiskiem, zeby
nie bylo watpliwosci co do autorstwa postu. Latwo jest miec
przesmiewcze uwagi, jezeli sie siedzi na tylku w Warszawie. Ja
jestem w epicentrum (nie jako turysta, tylko mieszkajacy w tym kraju
od lat 20-u.). Prosilbym zatem "forumowiczów" o próbe spojrzenia na
epidemie przez pryzmat tych, którzy na prawde sa zagrozeni. Mieszkam
ok. 80 km. od stolicy. W skali rozprzestrzeniania sie wirusa
to "rzut bertetem". Nie wiem, czy ktos widzial folm "Epidemia" z
Dustinem Hoffmanem? Jesli tak, to zblizamy sie do tego klimatu.
Opustoszale ulice kontrolowane przez wojsko i policje. Brak masek,
mimo zapewnien rzadu. Brak mydla antybakteryjnego, mimo zapewnien
rzadu, w supermarketach wykupywanie wszystkiego na gwalt. Atmosfera
strachu. Wzywa sie do nie podawania rak, nie rozmawiania bez masek,
nie mówiac juz o spotkaniach w gronie bliskich. Jak na razie
wzglednie "obok" zmarlo 10 osób. Polecam wiec troche
wstrzemiezliwosci w ocenach. W WHO nie siedza glupcy, a media i tak
dostaja wylacznie okruchy o tym co sie dzieje na prawde. Z
dziennikarskim pozdrowieniem, Tatanka.
Autor "Na szlaku koki".
Napisano 30.04.2009 - 13:33
Napisano 30.04.2009 - 13:39
Napisano 30.04.2009 - 13:39
Napisano 30.04.2009 - 13:47
Napisano 30.04.2009 - 13:47
W jaki sposób zweryfikowałeś, że on to on?Proszę moderatora skasował posta mojego poprzednika, zweryfikowałem osobiście posta - to tatanka napisał na forum gazety
http://forum.gazeta....9...&a=94695750
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych