Skocz do zawartości

Zdjęcie

Epidemia świńskiej grypy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
754 odpowiedzi w tym temacie

Matt'.
  • Tematów: 10
  • Artykułów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Czy tylko ja mam wrażenie, że sechmet troszkę histeryzuje?
  • 0

ViZarDy.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy tylko ja mam wrażenie, że schemat troszkę histeryzuje?

Nie. Nie tylko Ty. Ale ja to mam dopiero z babcią która cały dzień gada o grypie i histeryzuje.
  • 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Sam jesteś schemat :D - guglać nawet nie potrafisz ;) hint=sekh-met

Masz rację, 5% śmiertelność w 1-szej fali to nic. A tutaj zobacz jaka ciekawostka:

Mexico has already closed non-essential sectors of the economy and literally told the population to stay at home. One has to try and evaluate the genuine seriousness if a President orders the shut down of a nation.

No i po co to wszystko, przecież nic się nie dzieje, co?
  • 0

ramedlaw.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oczywiście, że należy zachować środki ostrożności, ale przecież nie wszystkie przypadki są śmiertelne. Umiera niewielki procent. Założe się, że w przypadku powikłań pogrypowych ginie więcej ludzi. Afera jest teraz, ponieważ choroba rozprzestrzenia się szybko i w wielu miejscach, ale po raz kolejny powtarzam SMIERCIĄ KOŃCZY SIĘ W NIEWIELU WYPADKACH. A czemu nie było głośno o eboli panującej w Ugandzie w 2001 roku? WHO ogłosiła tam epidemie, ale jakoś nie było z tego takiej afery jak teraz. Dlaczego? Być może, dlatego, że na eboli nie da się zarobic, bo nie ma na nią szczepionki ani leków. Odrazu podjęto kroki przeciwdziałające rozprzestrzenianiu się choroby (wojska, skafandry itd...) Czemu nie robią tego z grypą? Dlatego, że nie jest aż tak groźna i można na niej zarobić. Mam nadzieję, że każdy rozumie o co mi chodzi;]

edit
Z tego co mnie pamięć nie myli hiszpanka szalała w 1918-19 roku. Weż pod uwagę warunki higieniczne panujące w tych latach, gruźlica kiedyś była jedną z najgorszych chorób, teraz jest nawet na nią szczepionka... Wnioskując, uważam, że panademia hiszpanki zebrała takie żniwa przedewszystkim z powodu innych warunków higienicznych (i nie twierdze,że ludzie byli wtedy brudasami) i braku leków takich jak mamy dzisiaj.

Co z tego, że mało ludzi ginie? Tyle, że nosiciele żyją i zarażają, a wirus się rozwija. Nie rozumiem argumentu.

EDIT: z poziomem higieny oczywiście masz rację
  • 0

Matt'.
Reputacja

Napisano

Sam jesteś schemat :D - guglać nawet nie potrafisz ;) hint=sekh-met

Zauważyłem i poprawiłem błąd zanim to napisałeś ;)

Ja nie mówię, że nic się nie dzieję, mówię że nie ma potrzeby nadmiernego histeryzowania bo jak na razie grypa jest zagrożeniem tylko dla Meksyku. Zaczniemy się powoli martwić jak pojawią się pierwsze zgony obywateli krajów wysoko rozwiniętych a liczba zarażonych w tych krajach będzie dalej rosła. W Europie mamy dopiero 5 krajów z potwierdzonymi przypadkami zarażenia świńską grypą, poza Europą są jeszcze USA, Kanada i Nowa Zelandia i w żadnym z tych 8 krajów nie ma przypadków śmiertelnych, wiele spośród zarażonych nie jest nawet hospitalizowanych. Jeszcze raz, nie mówię iż nie ma zagrożenia, mówię że nie jest ono na razie aż tak ogromne.
  • 0

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Thunderr mnie obchodzi Uganda. A mówiąc prościej ebola przy, której grypa jest taka tyci tyci malutka jak katarek.
Ludzie opanujcie się i przestańcie panikować. Nawet gdyby nie było za późno na szczepienia to i tak bym się nie zaszczepiła. Nie bedę wspierać śmiesznej korporacyjnej machiny, która zarabia na ludziach siejąc zamęt i panike. Na początku sprawa wyglądała poważnie, ale kilka wizyt na forum wystarczyło mi, żeby zobaczyć, że niektórym ludziom się nudzi i próbują sianiem zamętu urozmaicić szarą codzienność. Jak nie 2012 to grypa, której de facto w Polsce jeszcze nie stwierdono. Jeśli bedzię naprawdę źle to schyle pokornie czoło i przyznam, że nie miałam racji. JAkby nie było tych tematów to życie byłoby nudne, ne?

edit @ramedlaw
A czy ptasia grypa zmutowała? A czy sars zmutował? Czy wogóle grypa zmutowała kiedykolwiek tak, że miała śmiertelności wysoką chociażby jak dżuma? Jeżeli śmiertelność świńskiej grypy zacznie wynosić chociaż 20-40% wtedy się zaczne zastanawiać. Jak narazie powiedzmy w zaokrągleniu chorych jest oko 3500 osób (chodzi o cały świat z czego większość jak wiadomo w Meksyku) a zmarłych no dajmy 180 w Meksyku(licząc oszukujące i zaniżąjące liczby media) + dwuletni chłopiec z U.S. Tak świńska grypa ma potencjał panademii, ale nie jest chorobą wysoko śmiertelną!
  • 0

ViZarDy.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy ja mówię , że się nie dzieje?.

Meksyk (hiszp. Ciudad de México, nah. Tenochtitlán) – stolica Meksyku, położona na wyżynie leżącej w środkowej części kraju. Zajmuje powierzchnię 1479 km². Populacja miasta wynosi 8 720 916 mieszkańców, natomiast obszar metropolitarny zamieszkuje 19 231 829 osób (2005 r.). Szacuje się, że całe megalopolis liczy ok. 22-25 mln mieszkańców i jest uznawana za trzecią, po Tokio i Seulu aglomerację miejską świata. Region miasta odznacza się także jednym z największych i najszybszych przyrostów liczby ludności.

Co oznacza , że jest tam bardzo bardzo prawdopodobna możliwość zarażenia. Więc nie dziwi mnie nakazanie pozostania w domach.
  • 0

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli informacja że wszystkie dzieci ze szkoły w UK dostają właśnie Tamiflu nie jest taką informacją - to ja nie wiem, może muszę powtórzyć:

Officials in Torquay, UK are closing a school after one positive case of swine flu. Tamilflu for all the kids...

Może dodam - Tamiflu nie należy podawać dzieciom gdyż ma szereg skutków ubocznych z psychozami łącznie.

Edit2add
--------->> A mówiąc prościej ebola

Ebola, drogi panie, zabija nosiciela zbyt szybko aby groziła epidemią. Proszę o przemyślane wypowiedzi.
  • 0

livin.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ebola he he niestety drogi panie ma potencjał przenoszenia się jak każdy inny wirus z tym, że pojawia się i wygasa kiedy się jej podoba. Nie lubię kiedy ktoś mi zarzuca niedouczenie, dlatego też proszę sprawdzić stronkę z której POBIERAŁAM wiadomości na temat eboli . I wydaje mi się śmierć 224 osób w wyżej wymienionej Ugandzie nie jest dziełem przypadku.

http://www.poczta.tw...bola/ebolas.htm

eedit

Aaa i jeszcze kawałek z wiki ;Lata 2000-2003 to kolejne epidemie w Afryce Środkowej. W Ugandzie, w największej notowanej w historii epidemii, wirus podtypu Sudan spowodował 425 zachorowań, w tym 224 zakończone zgonem. Choroba wystąpiła w dystryktach Gulu, Masindi i Mbarara. Następne przypadki gorączki krwotocznej stwierdzano na granicy Gabonu i Kongo oraz w dystryktach Kéllé i Mbomo (Kongo, region Cuvette-Ouest), a czynnikiem etiologicznym był wirus Ebola-Zaire. W sumie, podczas czterech epidemii zakażeniu uległo 300 osób, z czego 253 zmarły (84%).

W południowym Sudanie (region Yambio) Ebola-Sudan wywołał w 2004 zachorowania u 17 osób. 7 pacjentów dotkniętych gorączką Ebola zmarło.

W 2005 12 przypadków (9 śmiertelnych) opisano w Etoumbi i Mbomo (region Cuvette-Ouest)[1].

We wrześniu 2007 potwierdzono wystąpienie choroby w prowincji Kasai Zachodnie w Demokratycznej Republice Konga. Sytuację epidemiologiczną komplikował fakt jednoczasowego występowania dyzenterii i duru brzusznego. Na dzień 3 października 2007 potwierdzono laboratoryjnie 25 przypadków zakażeń wirusem Ebola[1].

30 listopada 2007 potwierdzono wybuch epidemii w dystrykcie Bundibugyo w zachodniej Ugandzie. Na dzień 7 grudnia 2007 opisuje się 93 podejrzenia choroby, w tym 22 przepadki śmiertelne. Laboratoryjnie potwierdzono u 9 osób występowanie "

Albo mi się zdaje albo zastosowano słowo epidemia, czyż nie?;] Również proszę o przemyślenie swoich postów;]
  • 0

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czasami warto poczytać komentarze na Wyborczej - oto jaki kwiatek sprzed kilkunastu godzin ( bombel05 29.04.09, 23:15) :

Witam, Jurek Suchocki-Meksyk. Pisze specjalnie pod nazwiskiem, zeby
nie bylo watpliwosci co do autorstwa postu. Latwo jest miec
przesmiewcze uwagi, jezeli sie siedzi na tylku w Warszawie. Ja
jestem w epicentrum (nie jako turysta, tylko mieszkajacy w tym kraju
od lat 20-u.). Prosilbym zatem "forumowiczów" o próbe spojrzenia na
epidemie przez pryzmat tych, którzy na prawde sa zagrozeni. Mieszkam
ok. 80 km. od stolicy. W skali rozprzestrzeniania sie wirusa
to "rzut bertetem". Nie wiem, czy ktos widzial folm "Epidemia" z
Dustinem Hoffmanem? Jesli tak, to zblizamy sie do tego klimatu.
Opustoszale ulice kontrolowane przez wojsko i policje. Brak masek,
mimo zapewnien rzadu. Brak mydla antybakteryjnego, mimo zapewnien
rzadu, w supermarketach wykupywanie wszystkiego na gwalt. Atmosfera
strachu. Wzywa sie do nie podawania rak, nie rozmawiania bez masek,
nie mówiac juz o spotkaniach w gronie bliskich. Jak na razie
wzglednie "obok" zmarlo 10 osób. Polecam wiec troche
wstrzemiezliwosci w ocenach. W WHO nie siedza glupcy, a media i tak
dostaja wylacznie okruchy o tym co sie dzieje na prawde. Z
dziennikarskim pozdrowieniem, Tatanka.
Autor "Na szlaku koki".

&& A livin - pisz, proszę, w temacie. Jak nam zacznie zagrażać epidemia Eboli, chętnie sam posłucham ludzi którzy wiedzą lepiej ode mnie - ukłon ;)
  • 0

Matt'.
Reputacja

Napisano

Z tym, że każdy może napisać taki komentarz, podpisując się za kogokolwiek.

Tak na marginesie
WHO zaleciła zaprzestanie stosowania tego określenia [świńska grypa/grypa świń]. Należy używać nazwy A/H1N1.
  • 0

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Proszę moderatora skasował posta mojego poprzednika, zweryfikowałem osobiście posta - to tatanka napisał na forum gazety

http://forum.gazeta....9...&a=94695750

a o świńską grypę przyczepił się Smithfield, na którego farmie w Meksyku wylęgła się ta zaraza
  • 0

livin.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sechmet mam nadzieję, że to nie ironia?;] W każdym razie ja się wyłaczam z dyskusji, pamiętajcie panika to pierwszy krok do...no do wiadomo czego kryzysu, zamieszek itd;] A na onecie piszą,że Polska wolna narazie jest od wieprzowej grypy ( a to dziwne przy takiej ilości tych cudownych różowych zwierzątek nie tylko w oborach, ale i garniturach też) więc spokój. Najbardziej boli mnie to, że choruje Meksyk, buaaaa tak bardzo chciałam tam mieszkać;] zostanie mi Johannesburg, ale tam jest ebola;];] kurda czy nie ma już żadnego bezpiecznego miejsca na tym świecie;]
  • 0

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja nie chcę siać paniki - panika jest gwałtowną reakcją na fakty o których nie wiedziałeś a które dotyczą życia twojego i bliskich. Informując ludzi - de facto - unikasz paniki, ja nie widzę aby nasze społeczeństwo było informowane.

Nie chcę abyś nie polemizował tutaj - tylko, myślenie że ktoś zamieścił coś - bez googlania wpisu - jest, no, nie powinno miec miejsca ;)
  • 0

Matt'.
Reputacja

Napisano

Proszę moderatora skasował posta mojego poprzednika, zweryfikowałem osobiście posta - to tatanka napisał na forum gazety

http://forum.gazeta....9...&a=94695750

W jaki sposób zweryfikowałeś, że on to on?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych