Napisano 04.05.2009 - 21:10
Napisano 05.05.2009 - 10:06
Z dzisiejszej perspektywy owszem, ale dziś dźwignia i koło to wynalazki z których można się śmiać jako prymitywnych, a były gigantycznym skokiem w ówczesnym rozwoju i wykorzystujemy je jako coś pospolitego. Zasady ST były również sporym postępem jak na tamte czasy w życiu społeczności. Zakazywały składania krwawych ofiar z niemowląt, kradzieży, zabijania sąsiadów, dobierani się do ich żon, stukania pokłonów do figurek i wielu innych.Co prawda Stary Testament jest przepełniony nienawiścią oraz bardzo zacofanym myśleniem.
Napisano 05.05.2009 - 11:42
Bardzo, bardzo ciekawe, albowiem wraz z lekturą jestem coraz bardziej przekonany w swoją wiarę. No, chyba, że ktoś oczekiwał Stwórcę jako staruszka na magicznej chmurce, dryfującego w kosmosie i czarodziejską różdżką stwarzającego życie, z gołębiem na ramieniu. Tacy faktycznie mogą przestać "wierzyć".Biblii nawet nie ma co czytać, no chyba, że chcesz bardziej stracić wiarę
Napisano 05.05.2009 - 13:53
To nie jesteś chrześcijaninem tylko raczej chrześcijańskim humanistą, bo chrześcijanin to człowiek wierzący w Boga i będący wyznawcą Chrystusa.Może to się wydać dosyć niecodzienne, ale ja jestem chrześcijaninem, pomimo, że nie wierze w Boga, nie wierze w historie, które biblia opisuje.
To by nie wystarczyło. Nawet gdyby zlikwidować ludzkie wady i niedogodności ludzkiego życia (a jest to przecież niemożliwe) to nie powstałoby jeszcze niebo, bo istotą nieba jest szczególna, bardzo bliska więź z Bogiem (wzajemna miłość). Dodajmy - Bogiem widzialnym dla ludzkich oczu.Wiem, że niebo i piekło najprawdopodobniej nie istnieje, ale za to można stworzyć niebo dla każdego człowieka tutaj, na ziemi.
Wystarczy tylko odrzucić nienawiść.
Napisano 06.05.2009 - 13:19
Może to się wydać dosyć niecodzienne, ale ja jestem chrześcijaninem, pomimo, że nie wierze w Boga, nie wierze w historie, które biblia opisuje.
To nie jesteś chrześcijaninem tylko raczej chrześcijańskim humanistą, bo chrześcijanin to człowiek wierzący w Boga i będący wyznawcą Chrystusa.
Wiem, że niebo i piekło najprawdopodobniej nie istnieje, ale za to można stworzyć niebo dla każdego człowieka tutaj, na ziemi.
Wystarczy tylko odrzucić nienawiść.
Biblii nawet nie ma co czytać, no chyba, że chcesz bardziej stracić wiarę
Bardzo, bardzo ciekawe, albowiem wraz z lekturą jestem coraz bardziej przekonany w swoją wiarę. No, chyba, że ktoś oczekiwał Stwórcę jako staruszka na magicznej chmurce, dryfującego w kosmosie i czarodziejską różdżką stwarzającego życie, z gołębiem na ramieniu. Tacy faktycznie mogą przestać "wierzyć".
Co prawda Stary Testament jest przepełniony nienawiścią oraz bardzo zacofanym myśleniem.
Z dzisiejszej perspektywy owszem, ale dziś dźwignia i koło to wynalazki z których można się śmiać jako prymitywnych, a były gigantycznym skokiem w ówczesnym rozwoju i wykorzystujemy je jako coś pospolitego. Zasady ST były również sporym postępem jak na tamte czasy w życiu społeczności. Zakazywały składania krwawych ofiar z niemowląt, kradzieży, zabijania sąsiadów, dobierani się do ich żon, stukania pokłonów do figurek i wielu innych.
Natomiast co nas tak obrusza w opowieściach ST - nienawiść, czy zacofane myślenie, było wtedy czymś na porządku dziennym - normalnym, a nawet gdzieniegdzie występuje dzisiaj smile2.gif
,a nawet gdzieniegdzie występuje dzisiaj
Przykładów takich bajek jak arka Noego można by mnożyć i mnożyć, np cała ta historia o Mojżeszu. W żadnych zapiskach, ani egipskich, ani innych kultur nie ma słówka o jakimś narodzie w niewoli Egiptu i jego brawurowej ucieczce, która spowodowała wielkie straty w wojskach Egiptu.
Napisano 06.05.2009 - 14:15
Jeśli chodzi o Biblię to jest ona dla mnie specyficzną bajeczką o psychodelicznych historiach napisana przez ludzi ,którzy z inteligencją nie mieli za dużo wspólnego.
Napisano 06.05.2009 - 14:29
Napisano 06.05.2009 - 14:43
Zresztą 10 przykazań można zredukować do 2 a tak naprawę ważne jest jedno: "Nie czyń bliźniemu co tobie nie miłe i tyle".
Napisano 06.05.2009 - 14:56
Napisano 06.05.2009 - 15:51
Napisano 06.05.2009 - 16:02
Napisano 06.05.2009 - 19:29
Napisano 06.05.2009 - 19:54
Otóż moim zdaniem dla logicznie myślącego człowieka ta wojna z góry jest wygrana przez naukę. Religia nie ma szans same domyły i fanatyzm wierzących powoduje ,że religia traci.
Napisano 06.05.2009 - 20:01
A wiecie, że gdyby ogólnie pojęte zło było na porządku dziennym nie przejmowalibyśmy się tym? Wiec czas zacząć kraść, mordować, a w szczególności cudzołożyć
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych