Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie jest Twoje zdanie na temat wirusa "świńskiej grypy"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Świńska grypa - wirus A/H1N1 - ankieta (272 użytkowników oddało głos)

Jak oceniasz zagrożenie ze strony wirusa "świńskiej grypy"

1. Głosowano Nie ma się czego obawiać, media wyolbrzymiają całą sprawę (150 głosów [54.95%])

Procent z głosów: 54.95%

2. Temat wirusa niebawem odejdzie w niepamięć, ale dziesiątki bądź setki ludzi zginą (84 głosów [30.77%])

Procent z głosów: 30.77%

3. Zginą tysiące, a sprawa wirusa będzie nam towarzyszyć przynajmniej do końca roku (21 głosów [7.69%])

Procent z głosów: 7.69%

4. Zginą miliony w tym roku i w latach kolejnych (2 głosów [0.73%])

Procent z głosów: 0.73%

5. Wirus stanowi większe zagrożenie niż jesteśmy to sobie w stanie wyobrazić (16 głosów [5.86%])

Procent z głosów: 5.86%

Które zdanie uważasz za bliższe prawdy

1. Wirus A/H1N1 to naturalna mutacja (100 głosów [36.63%])

Procent z głosów: 36.63%

2. Głosowano Wirus A/H1N1 jest sztucznym tworem (173 głosów [63.37%])

Procent z głosów: 63.37%

Czy uważasz, że koncerny farmaceutyczne wykorzystają sytuację aby zarobić na "świńskiej grypie"

1. Nie ma takiej możliwości (10 głosów [3.66%])

Procent z głosów: 3.66%

2. Głosowano Bez wątpienia tak (211 głosów [77.29%])

Procent z głosów: 77.29%

3. Nie mam zdania (52 głosów [19.05%])

Procent z głosów: 19.05%

Czy uważasz za możliwe ewentualne powiązania rządu Stanów Zjednoczonych / rządów innych państw / Światowej Organizacji Zdrowia / bądź innej dużej organizacji z obecnością wirusa "świńskiej grypy"?

1. Takie powiązania nie istnieją (26 głosów [9.52%])

Procent z głosów: 9.52%

2. Nie można wykluczyć tego typu powiązań, jednak nie ma na to dowodów (140 głosów [51.28%])

Procent z głosów: 51.28%

3. Takie powiązania istnieją i przynoszą wymierne korzyści (21 głosów [7.69%])

Procent z głosów: 7.69%

4. Głosowano Bez wątpienia tak, pandemia "świńskiej grypy" leży w interesie oficjeli (66 głosów [24.18%])

Procent z głosów: 24.18%

5. Nie mam zdania (20 głosów [7.33%])

Procent z głosów: 7.33%

W przypadku wprowadzenia możliwości zaszczepienia się przeciwko wirusowi A/H1N1

1. Poddam się szczepieniom (33 głosów [12.09%])

Procent z głosów: 12.09%

2. Głosowano Nie poddam się szczepieniom (157 głosów [57.51%])

Procent z głosów: 57.51%

3. Nie jestem zdecydowany/zdecydowana (83 głosów [30.40%])

Procent z głosów: 30.40%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jakie jest Twoje zdanie na temat "świńskiej grypy" nazywanej też A/H1N1. Ankieta potrwa do końca miesiąca. Zapraszam
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czymś innym jest ewolucja wirusa. To co obserwujemy powstało przez kombinacje trzech odrębnych. Uzyskanie takiej kombinacji możliwe jest wyłącznie w laboratorium.
  • 0

Makbet.

The truth is out there

• Tematów: 93
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wirus A/H1N1 to naturalna mutacja [ 0 ] ** [0.00%]
Wirus A/H1N1 jest sztucznym tworem [ 4 ] ** [100.00%]
Czy uważasz, że koncerny farmaceutyczne wykorzystają sytuację aby zarobić na "świńskiej grypie"
Nie ma takiej możliwości [ 0 ] ** [0.00%]
Bez wątpienia tak [ 4 ] ** [100.00%]
Nie mam zdania [ 0 ] ** [0.00%]

;]
  • 0

#4 Gość_eru75

Gość_eru75.
  • Tematów: 0

Napisano

Uzyskanie takiej kombinacji możliwe jest wyłącznie w laboratorium.

Możesz poprzeć to jakimiś źródłami, badaniami naukowymi, pracami?
  • 0

#5 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Uważam, że brakuje tutaj trzeciej opcji:

• 0

Tekla.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kurczę, Euricide- tak patrzę na nasze wyniki... Chyba jesteś lekko rozczarowany. ;)
Zwłaszcza, że przewaga głosów jest za tym, że nie trzeba się martwić i szczepić. :D

Gdzieś mam książkę z uczelni o wirusologii, jak znajdę to poszperam i wrzucę tu ciekawsze notki.

Mogę już teraz dodać, że z wirusami trudniej walczyć, gdyż nie mają własnego metabolizmu. Także bez szczepienia ani rusz. A my i tak nie chcemy hehehe.
  • 0

Bobek.
  • Tematów: 30
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem wirus świńskiej grypy to naturalna mutacja.
Nie widze powodu, aby dopatrywać się w tym teorii spiskowych (chyba, że pojawiły by się dowody).

Myślę, że to całe doszukiwanie się w tym ingerencji innych ludzi jest już na porządku dziennym.
I nie tylko w tym.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja może tylko dorzucę coś, co powinno dać nam wszystkim do myślenia.

WHO says up to 2B people might get swine flu

GENEVA – Up to 2 billion people could be infected by swine flu if the current outbreak turns into a pandemic lasting two years, the World Health Organization said Thursday.
http://news.yahoo.co...u/med_swine_flu

Nasuwa mi się takie pytanie retoryczne.Skoro 1/3 populacji może zachorować to jak wtedy będzie wyglądała śmiertelność wśród zarażonych.....?
Tego chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Myślę ,że tego dziwactwa można obawiać się w równym stopniu co zwykłej grypy. Zauważyliście, że z dnia na dzień procentowa śmiertelność chorych maleje? Bynajmniej nie dlatego ,że znaleziono jakieś lekarstwo czy coś. Po prostu z początku do opinii publicznej docierały tylko informacje o ciężkich przypadkach choroby. Parę osób zginęło i od razu panika. Teraz niemal każdego z byle katarem (no dobra, może przesadzam, ale z objawami grypy) bada się pod kątem tego wirusa a co za tym idzie wykrywa się go wcześniej, u większej ilości ludzi i w słabszej formie. Dlatego stosunek przypadków śmiertelnych do przypadków zachorowań spada.

Dajmy spokój. Co roku mamy do czynienia z nową odmianą grypy. Ten wirus co chwila się mutuje. (Nie wnikam czy ktoś przy świńskiej grypie majstrował czy nie). Ja się tylko tak zapytam co się stało z grypą ptasią? Jakoś dawno o niej nie słyszałam, a wy?
Media po prostu nie mają co robić i szukają sensacji na siłę. Ciekawe co będzie w przyszłym roku. Grypa zajęcza? A może psia?

Btw. Mojego ojca coś bierze. Ja nie wiem gdzie on się szwendał ale go nieźle "chyrdoli". To z pewnością świńska grypa :rotfl: , w końcu od dawna wiadomo ,że "facet to świnia". Zaraz w moim domu epidemia będzie. :lol3:
  • 0

Imb.
  • Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak dla mnie, to świńska grypa to kolejna sztucznie rozdmuchana pożywka dla telewizji czy prasy. Śmiać mi się chciało, jak dzisiaj rano (gdzieś tak około 7.30) widziałem w TVN24 wielki, żółty pasek ze straszącymi napisami typu "Świńska grypa w Polsce!", ostrzeżenia, że może wybuchnąć pandemia, zginąć kilkadzesiąt (lub nawet kilkaset) tysięcy ludzi, a po paru minutach kolejna informacja, że jednak jest niegroźna. A następnie co? Znów ostrzeżenia i straszenie ludzi.  :rotfl:

Ja się tylko tak zapytam co się stało z grypą ptasią? Jakoś dawno o niej nie słyszałam, a wy?  

Wiesz... Jak dla mnie, to ptasia grypa (dla mediów) jest już tematem niemodnym i przeżutym, więc trzeba znaleść sobie coś nowego. IMO tak samo będzie z świńską grypą. Szum przez góra parę tygodni, a potem kolejny temat ląduje w szufladzie "Wykorzystane, użyte i już się nie sprzeda". ^^
  • 0

#11 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Eurycide, manipulujesz ludźmi.
Zwracam uwagę jeszcze raz na pytanie:

Wirus A/H1N1 to naturalna mutacja [ 17 ] ** [34.00%]
Wirus A/H1N1 jest sztucznym tworem [ 33 ] ** [66.00%]

Jeżeli nie mam pojęcia ani przekonania to powinna być odpowiedź trzecia: "nie mam bladego pojęcia" a tak zmuszony jestem do wybrania opcji niezgodnych z moim odczuciem i wtedy na siłę tworzy się teorię spiskową.
Czy to temu miało służyć?
  • 0

apo5.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie wydaje mi się, żeby świnska grypa była sztucznym tworem. Wszakże w latach 70tych również się pojawiła, zabiła 1 osobę i zniknęła tak więc jaki sens było by robić taki wirus? Aby zabić 10-30 osób? To nie ma sensu.
  • 0

crc.
  • Tematów: 34
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ladna profesjonalna ankieta
  • 0

Bobek.
  • Tematów: 30
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie wydaje mi się, żeby świnska grypa była sztucznym tworem. Wszakże w latach 70tych również się pojawiła, zabiła 1 osobę i zniknęła tak więc jaki sens było by robić taki wirus? Aby zabić 10-30 osób? To nie ma sensu.

Jeśli owa grypa doprowadzi do pojawienia się pandemii, są ludzie, którzy mogą na tym zyskać ;)
I nie chodzi o to, ile będzie ofiar, tylko ile osób się wystraszy tej choroby i zacznie poddawać się szczepieniom.
Owszem, nie można wykluczać żadnej opcji, jakże tą bardziej przyziemną, że to poprostu czysty przypadek, że ta grypa rozpowszechniła się na skale światową.
  • 0

P.Wiśniewski.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Grypa o której mówimy jest "świńska" tylko z nazwy - w rzeczywistości to mieszanka kilku wirusów, która pojawiła się po raz pierwszy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych