Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie jest Twoje zdanie na temat wirusa "świńskiej grypy"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Świńska grypa - wirus A/H1N1 - ankieta (272 użytkowników oddało głos)

Jak oceniasz zagrożenie ze strony wirusa "świńskiej grypy"

1. Głosowano Nie ma się czego obawiać, media wyolbrzymiają całą sprawę (150 głosów [54.95%])

Procent z głosów: 54.95%

2. Temat wirusa niebawem odejdzie w niepamięć, ale dziesiątki bądź setki ludzi zginą (84 głosów [30.77%])

Procent z głosów: 30.77%

3. Zginą tysiące, a sprawa wirusa będzie nam towarzyszyć przynajmniej do końca roku (21 głosów [7.69%])

Procent z głosów: 7.69%

4. Zginą miliony w tym roku i w latach kolejnych (2 głosów [0.73%])

Procent z głosów: 0.73%

5. Wirus stanowi większe zagrożenie niż jesteśmy to sobie w stanie wyobrazić (16 głosów [5.86%])

Procent z głosów: 5.86%

Które zdanie uważasz za bliższe prawdy

1. Wirus A/H1N1 to naturalna mutacja (100 głosów [36.63%])

Procent z głosów: 36.63%

2. Głosowano Wirus A/H1N1 jest sztucznym tworem (173 głosów [63.37%])

Procent z głosów: 63.37%

Czy uważasz, że koncerny farmaceutyczne wykorzystają sytuację aby zarobić na "świńskiej grypie"

1. Nie ma takiej możliwości (10 głosów [3.66%])

Procent z głosów: 3.66%

2. Głosowano Bez wątpienia tak (211 głosów [77.29%])

Procent z głosów: 77.29%

3. Nie mam zdania (52 głosów [19.05%])

Procent z głosów: 19.05%

Czy uważasz za możliwe ewentualne powiązania rządu Stanów Zjednoczonych / rządów innych państw / Światowej Organizacji Zdrowia / bądź innej dużej organizacji z obecnością wirusa "świńskiej grypy"?

1. Takie powiązania nie istnieją (26 głosów [9.52%])

Procent z głosów: 9.52%

2. Nie można wykluczyć tego typu powiązań, jednak nie ma na to dowodów (140 głosów [51.28%])

Procent z głosów: 51.28%

3. Takie powiązania istnieją i przynoszą wymierne korzyści (21 głosów [7.69%])

Procent z głosów: 7.69%

4. Głosowano Bez wątpienia tak, pandemia "świńskiej grypy" leży w interesie oficjeli (66 głosów [24.18%])

Procent z głosów: 24.18%

5. Nie mam zdania (20 głosów [7.33%])

Procent z głosów: 7.33%

W przypadku wprowadzenia możliwości zaszczepienia się przeciwko wirusowi A/H1N1

1. Poddam się szczepieniom (33 głosów [12.09%])

Procent z głosów: 12.09%

2. Głosowano Nie poddam się szczepieniom (157 głosów [57.51%])

Procent z głosów: 57.51%

3. Nie jestem zdecydowany/zdecydowana (83 głosów [30.40%])

Procent z głosów: 30.40%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Moon101.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

moim zdaniem to sztuczny wirus tzn. stworzony przez ludzi. Ja nie słyszałem aby 3 wirusy naraz zmutowały się w jeden
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dziękuję wszystkim za oddane głosy. Podsumowanie ankiety znajduje się w tym temacie.
  • 0

butibu.
  • Tematów: 20
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

To moja pierwsza sonda. Mam nadzieje że będzie udana. To znaczy, że spodoba się.
W związku z zapowiadaną w mediach pandemią świńskiej grypy. Chciałbym się dowiedzieć szczegółowo jaki, waszym zdaniem, jest poziom zagrożenia. Oraz w jaki sposób, macie zamiar, przygotować się do pandemii. Ewentualna epidemia zagraża życiu każdego człowieka.
Czym jest epidemia, wiedza zaczerpnięta z Wikipedii:

Epidemia (z gr. epi- nawiedzający + demos ludzi, ang. epidemic) – występowanie w określonym czasie i na określonym terenie przypadków zachorowań, zachowań lub innych zjawisk związanych ze zdrowiem w liczbie istotnie większej niż oczekiwana[1]. Epidemie o niewielkiej liczbie przypadków zachorowań ograniczone do określonego obszaru i czasu określa się terminem ognisko epidemiczne (ang. outbreak).

Czym jest pandemia z Wikipedii:

Pandemia (gr. pan = 'wszyscy' + gr. demos = 'lud') – epidemia obejmująca rozległe obszary, np. cały kontynent lub nawet świat; epidemia danej choroby zakaźnej, występująca w tym samym czasie w różnych krajach i na różnych kontynentach.

Według Wikipedii ostatnią podobną epidemią (choroby zakaźnej) w Polsce była:

Epidemia ospy we Wrocławiu w 1963 – ostatnia w Polsce epidemia ospy prawdziwej (łac. Variola vera, zwanej też po polsku czarną ospą), która wybuchła latem 1963 roku we Wrocławiu, zawleczona tutaj przez osobę podróżującą wcześniej po Indiach[1]. Zachorowało 99 osób, z których siedem zmarło. Miasto zostało na kilka tygodni sparaliżowane i odcięte od reszty kraju kordonem sanitarnym.

Czym jest świńska grypa, również hasło z Wikipedii:

Świńska grypa (lub grypa świń) – zakaźna choroba układu oddechowego świń, którą powodują wirusy grypy typu A lub (rzadziej) wirusy grypy typu C[1]. Nieściśle (i formalnie niepoprawnie) świńską grypą nazywa się również chorobę wywoływaną przez tzw. nowy wirus grypy północnoamerykańskiej (nazywany również wirusem grypy meksykańskiej). U świń wirusy grypy wywołują liczne zachorowania, jednak śmiertelność na skutek zakażenia jest niska. Wirus grypy świń typu A/H1N1 został wyizolowany po raz pierwszy u świń w 1930 roku[2].

Leczenie (fragment) świńskiej grypy, według Wikipedii:

Większość osób, które zachorują na grypę meksykańską, powróci samoistnie do zdrowia, tak jak w przypadku zwykłej odmiany grypy[12].

• 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja chyba mam świńską grypę. Zapalenie spojówki mam i zakażenie górnych dróg oddechowych, ale nie kaszlę wcale i nie smaram za bardzo. Lekarz mi Bioparox zapisał, powinno przejść do piątku.
A tak na poważnie, to myślę, że meksykanska grypa do nas nie przylezie, a to co ja mam to pewnie jakaś ostra reakcja alergiczna :P
  • 0

Chessman.
  • Tematów: 11
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Dobra ankieta. Ja uważam że cała sprawa ze świńską grypą to totalna bzdura albo spisek :] Ile szczepionek zostało już wyprodukowanych... ile ludzie/państwa za nie zapłacili to w głowie się nie mieści, a tak jak już pisałem z powodu normalnej grypy ginie w samych USA rocznie około 3000 ludzi a ile ludzi zginęło do tej pory od świńskiej grypy? Tak samo można nazwać zwykłą grypę pandemią która trwa już dłuuugo.
  • 0

Babylon Slayer.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Imperia światowe karmią nas bredniami o "śmiertelnej" chorobie, by odwrócić uwagę ludności od prawdziwych morderców takich jak rząd amerykański czy władze chińskie.
  • 1

Caffeine//+.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To forum wydaje się poważne lecz tematy o spiskach, ufo itp. są po prostu żałosne i dobijające...

Spisek? Brednie. Epidemia? Brednie. Pandemia? Brednie. Głupota dziennikarzy? Tak to ona jest wszystkiemu winna...
  • 1

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Amerykańska Minister Zdrowia Kathleen Sebelius podpisała kilka dni temu niewiarygodny wprost dokument: dekret uwalniający producentów szczepionek od jakiejkolwiek odpowiedzialności prawnej za skutki stosowania nowej szczepionki przeciwko “świńskiej grypie”.

LINK
Świat bez spisków byłby nudny.... 8)
  • 0

szymonn.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

szczerze mowiac jak ten wirus nas nie zabije to zrobi to inny. Na swiecie jest pelno terrorystow ktorzy experymentuja z bronia biologiczna!!!!
  • 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ludzkość zabije jej własna głupota i bezsensowny pęd za złudnym bogactwem.
A jeśli nie zabije, to co najmniej solidnie zredukuje populację.
No chyba, że szybszy będzie jakiś kataklizm.
  • 1

szymonn.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

DOKLADNIE TAK!!!
  • -4

Déjà vu.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy wirus jest mutacją naturalną, czy tez tworem sztucznym a wiec wyhodowanym w laboratorium , trudno mi jednoznacznie powiedzieć. Pewnikiem jest jednak, ze koncerny farmaceutyczne sieją panikę dla własnych profitów. Kto jeszcze ma o całej sprawie pojęcie? Media, politycy? Po trochu pewnie wszyscy, w zależności od tego, jaką wersję dalszego rozwoju naszej cywilizacji przyjmiemy. Wierząc teorii spiskowej byłaby to jedynie jedna z wielu drobnych prób przed wielkim finałem. Główni aktorzy, którzy "kręcą te lody" mają dosyć czasu i środków, by starannie przygotować się do premiery. Wtedy nie ziemia a raczej Ziemia obiecana stanie się faktem dokonanym. Zbyt dużo środków i energii pochlania nasza cywilizacja, by ją utrzymać a tym bardziej dalej rozwijać. Duzo łatwiej pozbyć się nadmiaru ludzi( w jaki sposób? Pozostawiam własnej wyobraźni), którzy nie należą do najwyższej kasty czy tez uprzywilejowanego narodu(?), zachować jedynie tylu całkowicie zniewolonych i podporządkowanych, by zapewnić sobie ich pracą i usługami raj na Ziemi.
  • 0

shanti.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nic nie jestem w stanie napisać 'na pewno', wszystko to tylko moje przypuszczenia: wydaje mi się, że raczej świńska grypa nie jest naturalną mutacją. Myślę jednak, że można się jej trochę obawiać: tzn: może być groźna w jakichś przypadkach. Wiem, że to głupio zabrzmi, ale wolałabym chyba umrzeć na tą grypę, niż zaszczepić się i napełnić kieszeń tym, którzy na szczepionce tylko i wyłącznie zarabiają. Coraz gorzej jest z tym naszym światem...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych