Historia Kręgów w ZbożuKręgi w Zbożu przyczyniają się do szerokiego ich badania, a eksploracja tego tematu wywołuje więcej pytań niż odpowiedzi.
Tu, David Kingston, wiodący badacz kręgów przedstawia swój pogląd na fenomen tego zjawiska jak również jego historię. Dawid Kingston jest jednym z czołowych badaczy UFO i Kręgów w Zbożu w Wielkiej Brytanii. Poniżej przedstawiamy artykuł jego autorstwa z 1998-go roku, który zagłębia się w historię tych formacji jak i przytacza część faktów, które on sam zalicza do swych pierwszych doświadczeń z Kręgami oraz część, o których mówi, że są nie do podważenia.
Historia Kręgów w Zbożu według Davida Kingston’a 1998“Początki moich badań nad fenomenem Kręgów z Zbożu sięgają roku 1976, kiedy to ujrzałem moją pierwszą formację. Byłem wtedy na “nocnych łowach” w poszukiwaniu UFO na wzgórzu Clay Hill w Warminster. Trzy oddzielne, kolorowe kule świetlne o średnicy około 180 cm szybowały wokół nas i nad nami przez jakieś trzy godziny podczas naszego pobytu na wzgórzu Clay Hill, łącząc się czasem w jedną, kulistą całość, by później znów rozdzielić się na trzy odrębne obiekty gdzieś nad nami. Nagle, jedna z tych kul zniżyła się do poziomu około 9 metrów tuż nad naszymi głowami, a następnie spłynęła w dół wzgórza w kierunku pola. Gdy tylko nastał świt ujrzałem na obszarze tego pola krąg spłaszczonego zboża. Przy bliższej jego inspekcji nie zauważyłem żadnych połamanych kłosów, tylko idealnie gładki krąg o średnicy około 9 metrów.
W tamtym czasie byłem zaznajomiony z osławionym przypadkiem “Gniazd UFO z Tulley” z 1966 z Australii lecz nie słyczałem nic o podobnym przypadku tej natury w moim kraju. Póżniej nie miałem informacji o obserwacjach, jak i występowaniu tego zjawiska aż do wczesnych lat 80-tych, wbrew moim intensywnym poszukiwaniom.
W ówczesnych moich badaniach i poszukiwaniach natknąłem się na wzmianki o Kręgach we wczesnej literaturze francuskiej. Biskup Lyon’u pisał wtedy o tym do księdza lokalnej parafii, który miał przejąć jego parafię blisko Lyon’u. Zawartość manuskryptu sprowadzała się głównie do przestrogi przed lokalnymi “czcicielami szatana”, którzy zbierali ziarno ze “spłaszczonych kręgów” i używali go do obrzędów urodzaju.
Rozmawiałem z wieloma rolnikami, którzy pamiętali pojawianie się “dziwnych kształtów” na ich polach lub polach ich rodziców gdy oni sami byli mali, ale nie natknąłem się na żaden dowód.
Odkryłem natomiast informacje o pilocie z okresu Drugiej Wojny Światowej, który po misji zwiadowczej nad Niemcami, w drodze powrotnej do bazy RAF’u w Tangmere, podchodząc do lądowania zauważył w polu obok pasa startowego dwa sąsiadujące kręgi i nie wiedząc z czym ma do czynienia zrobił im zdjęcie.
Robiłem wszysto by dotrzeć do tych dwóch, czarno-białych fotografii, które jak pilot pamięta były dołączone do filmu z tej misji zwiadowczej lecz wysiłek okazał się bez skutku. Pilot wyraźnie pamiętał pokaz filmu na raporcie z misji z fotografiami znad terytorium Niemiec jak i tymi dwoma z kręgami i że materiał ten został przekazany Ministerstwu Sił Powietrznych w Whitahall.
Na początku lat 80-tych zaczęły pojawiać się proste kręgi w zbożu mierzące od 1 do 10 metrów średnicy ale to druga połowa tego okresu przyniosła ze sobą bardziej skomplikowane kształty, które przykuły uwagę mediów.
Byliśmy świadkami definitywnej ewolucji Kręgów w Zbożu czy też Znaków, jak się je wtedy nazywało i wiele teorii zaczęło powstawać by wytłumaczyć to zjawisko. Mówiło się o efektach meteorologicznych, eksperymentach wojskowych, UFO czy czynnikach ludzkich.
One po prostu były, pojawiały się nie tylko po osłoną nocy i nie tylko w uprawach letnich ale także na trawie, w czcinie, w uprawach zimowych takich jak buraki czy kapusta, pod
powierzchnią wody na polach ryżowych w Japonii, w śniegu wysoko w górach Afganistanu na wysokości 4,000 metrów, w gruncie rzeczy na całym świecie i nie były ograniczone tylko do południowej Anglii jak to się niektórym (słynni Doug i Dave z deskami) wydawało. Tych dwóch oszustów, którzy to twierdzili, że są autorami wszystkich kręgów z Angili od początku lat 80-tych nie zdawało sobie sprawy ze skali tego zjawiska.
To prawda, każdego roku pojawiają się formacje wykonane przez ludzi, co nie budzi wątpliwości u nikogo z badaczy, ale fakt ten ma się nijak do całej reszty formacji, dla których nie można znaleźć logicznego wytłumaczenia.
Mając na uwadze moje dochodzenia w sprawach enigmy UFO od początku lat 50-tych czułem i nadal czuje, że zachodzi tu pewien związek, dlatego też w roku 1988 powołałem do życia moją własną jednostkę badawczą o nazwie Crop Phenomena Investigation.
Od tamtej pory współpracowałem z kilkoma instytutami takimi jak osławione laboratorium Dr. William’a Levengood’a z Ameryki. Jest on biofizykiem i razem ze swoim zespołem prowadzi badania nad próbkami roślin z kręgów dostarczanymi mu z Anglii i całego świata. Wyniki swoich badań opublikował on w kilku ogólnoświatowych magazynach naukowych.
Co tak na prawdę wiemy na temat tych formacji?FAKT: Wiemy, z przeprowadzonych badań naukowych, w których brałem udział, że formacje te (te autentyczne) formowane są przy pomocy energii, która ma zdolność wywoływania molekularnych zmian w strukturze rośliny bez wyraźnych jej uszkodzeń jak również zdolność do modyfikacji tępa i wzoru jej wzrostu.
FAKT: W obrębie formacji występują zakłócenia w polu elektro-magnetycznym ziemi, czasami w postaci wzoru formacji niedaleko od jej miejsca.
FAKT: Kule świetlne zostały utrwalone na materiale filmowym w miejscach formacji, tak samo jak i wojskowe śmigłowce latające nad tymi świetlistymi obiektami wykazując najwyraźniej spore zainteresowanie.
FAKT: Energia związana z tym zjawiskiem wydaje się być łagodna i powołując się na moją wiedzę nie występuje w użyciu na naszej planecie.
FAKT: Niektóre formacje emitują fale elektro-magnetyczne o częstotliwości 7.5Hz lecz mogą występować wahania od formacji do formacji. Wielu badaczy, jak i telewizja BBC zarejestrowało ten fenomen.
Ja sam, ostatnio używają specjalistycznego oprogramowania i komputera odkryłem, że te artystyczne wzory z pól potrafią posłużyć do wygenerowania niezwykłych dźwięków i muzyki.
FAKT: Ta sama częstotliwość była odnotowywana wielokrotnie przy bliskich spotkaniach z UFO.
FAKT: Pomimo wielokrotnego przeorania gleby po żniwach, w miejscu gdzie pojawiła się wcześniej formacja nadal można wyróżnić jej kształt przynajmniej przez 6 miesięcy. Cecha ta jest nie do skopiowana w “kręgach“ ludzkiego autorstwa.
FAKT: W niektórych formacjach kompasy wyraźnie się odchylają wskazując na jakąś anomalię magnetyczną owego miejsca, kamery, telefony komórkowe i inne urządzenia zasilane z baterii wykazują wyładowanie ogniwa, kiedy tak naprawdę to nie ma miejsca.
FAKT: Rośliny poza obszarem formacji nie wykazują takich samych charakterystyk zmian w strukturze wewnętrznej jak te z jej wewnętrznego obszaru.
FAKT: Nie można wyróżnić poziomu powtarzalności, czasem jest to tylko dźwięk, czasem anomalie magnetyczne lub fotograficzne czy trwały ślad w podłożu, ale to nie świadczy o tym, że brak wszystkich czynników czy też żadnego z nich przesądza o tym, że dana formacja nie jest autentyczna.
FAKT: Gdyby ludzie nie weszli na teren formacji, zboże rosło by nadal i rolnik nie poniósł by żadnych strat, no może poza tymi ziarnami, które zjedzą ptaki z pochylonych kłosów.
FAKT: Rolnicy, by zapobiec szkodom wyrządzanym przez ciekawskich, często równali z ziemią powstałe w polu formacje lecz bez sukcesu gdy następnego dnia kolejna wychodziła na światło dzienne nieopodal tej ściętej.
FAKT: Każdego roku ludzie wyrządzają wielkie szkody robiąc swoje kręgi w zbożu, których liczbę szacuje się na 80% w stosunku do 20% autentycznych. Moje współczucia dla rolników.
(...)
Co nam więc pozostaje?Przepiękne geometryczne wzory na polach, które łamią nasze prawa logiki, fizyki i pojmowania ale mimo tego wciąż powstają na całym świecie. Nie wliczając w to tych wielu wzorów tworzonych przez ludzi, autentyczne formacje zdają się mieć duchowy wpływ na wszystkich odwiedzających czy badających je ludzi; być może takie jest ich zadanie.
Podobnie jak z UFO tak i z Kręgami w Zbożu wiąże się wiele przykrywek i dezinformacji. Formacje te są zagadką, którą ludzie rozwiążą pewnego dnia ponieważ prawdę znajdą
ci, którzy wiedzą gdzie jej szukać.”
Tłumaczenie: Piotr Kuźnicki a.k.a. kEhYo
Źródło:
http://www.bbc.co.uk...s_history.shtml P.S. znajomość angielskiego otwiera wrota do zupełnie innego świata nie kontrolowanego przez massmedia...
EDIT admin:
Jesteś autorem tłumaczenia?
The Truth is Out There...
[size=9][ Dodano: 2006-06-04, 00:09 ]tak, jestem autorem tłumaczenia (filologia angielska hehe ;-) )