Myślę, że warto byłoby dodać inną formę oceny debat, która bardziej dotykałaby uczuć, emocji, myśli Czytelników i przez to bardziej ich angażowała w debatę.
Debaty w końcu nie mają być tylko polem do ćwiczenia argumentacji, stylu wypowiedzi, związku z tematem czy też perswazji.
Debaty mają raczej, po pierwsze dostarczyć rzetelnych, dobrze przygotowanych informacji. Jakoś usystematyzować i ustrukturalizować wiedzę na dany temat. Ale także "dotknąć serc" czytelników. Przynajmniej w moim mniemaniu jest to bardzo ważne, bo debaty mają być poczytne i mają być dla Czytelników na pierwszym miejscu.
Stąd też system oceny przez trójkę sędziów jest ok i można go zostawić.
Proponuję dać też Czytelnikom możliwość oceny. Niby są kuluary, ale tam znajdują się wolne dyskusje i opinie na dany temat, bez jakiejś całościowej oceny debaty w oczach Czytelników.
Moja propozycja to by np. dwukrotnie w czasie trwania debaty uruchomić ankietę, która byłaby otwarta przez tydzień-dwa tygodnie, gdzie Czytelnicy mogliby ilościowo się wypowiedzieć na temat debaty, głosując.
Pytanie byłoby o to jak oceniają debatę, czy też jakie mają odczucia dotyczące debaty.
Odpowiedzi np.:
- Wypowiedzi Debatującego A oceniam na zdecydowanie lepsze i zdecydowanie bardziej jest dla mnie przekonujący od Debatującego B
- Wypowiedzi Debatującego A oceniam na trochę lepsze i trochę bardziej jest dla mnie przekonujący od Debatującego B
- Wypowiedzi obu debatujących stoją wg mnie na podobnym poziomie i są w podobny sposób przekonujące
- Wypowiedzi Debatującego B oceniam na trochę lepsze i trochę bardziej jest dla mnie przekonujący od Debatującego A
- Wypowiedzi Debatującego B oceniam na zdecydowanie lepsze i zdecydowanie bardziej jest dla mnie przekonujący od Debatującego A
- Debata nie jest dla mnie ciekawa z powodu jej poziomu i argumentacji
- Debata nie jest dla mnie ciekawa z powodu tematu jaki porusza
Ewentualnie pytanie mogłoby dotyczyć tego na ile Czytelnik zmienił swoje poglądy po lekturze połowy/całości debaty i opcje odpowiedzi mogłyby brzmieć:
- Zdecydowanie zmieniłem punkt widzenia na ten prezentowany przez Debatującego A
- Trochę zmieniłem punkt widzenia na ten prezentowany przez Debatującego A
- Nie zmieniłem swojego punktu widzenia i podzielam pogląd prezentowany przez Debatującego A
- Nie zmieniłem swojego punktu widzenia i podzielam pogląd prezentowany przez Debatującego B
- Trochę zmieniłem punkt widzenia na ten prezentowany przez Debatującego B
- Zdecydowanie zmieniłem punkt widzenia na ten prezentowany przez Debatującego B
- Temat debaty nie jest dla mnie interesujący lub też nie mam zdania na ten temat
Warto byłoby tutaj zastrzec (technicznie jakoś, jeśli jest taka możliwość) by jedynie użytkownicy, którzy mają np. minimum 50 postów, mogli głosować.
A wyniki tych ankiet mogłyby być:
A) Obowiązujące jako głos Czytelników. Tak jak w wyborach Miss jest nagroda publiczności itp. To i w debatach mogłaby być oficjalny werdykt od Sędziów oraz werdykt wg Czytelników.
B) Lub wyniki głosowania Czytelników pozostałyby jedynie badaniem ich opinii, bez przyznawania "Nagrody Czytelników" czy też wpływu na reputację na forum.
Jedną taką ankietę można by uruchomić w połowie debaty, a drugą na koniec.
Co Wy na to?
Użytkownik Seroslav edytował ten post 16.05.2009 - 10:52