Napisano 06.06.2009 - 23:17
Popularny
Napisano 07.06.2009 - 09:02
Witaj w tym miejscu możesz się przedstawić http://www.paranorma...hp?showforum=33Dzień dobry!
Jestem nowym uczestnikiem tego Forum i chciałbym się przedstawić, ale nie bardzo wiem gdzie jest odpowiednie do tego miejsce. Może mi ktoś wskaże. To jest mój pierwszy post.
Zastanawia mnie jedno, co jest podstawą tych dedukcji? Inaczej, skąd czerpiesz wiedzę?Świadomość opisałem tam w oparciu o Prawo Jedności Przeciwieństw, posługując się dedukcyjną metodą wnioskowania:
Skoro religie tak różnią sie między sobą może warto zmienić sposób poznania na bardziej wewnętrzny, własny. Pominąć filozofie i religie, może wydawać się beznadziejne, ale myślę że poznanie jest gdzieś w nas ukryte tylko trzeba uczyć się jak do niego dotrzeć.Przedstawiony tu system aksjomatyczny nie musi być prawdziwy ani jedyny. Rzuca jednak światło na cały proces przejawienia. Jest zgodny z systemem buddyjskim. Chrześcijaństwo ma inny system, w którym połączone jest pojęcie Ducha (Absolutu) z Pierwotnym Źródłem, któremu przypisuje się wszystkie cechy Ducha.
Tak tylko czy bez względu na nasze sposoby dotrzemy do tego samego źródła? Może okazać się, że jest niejedno źródłoTrzeba tu zauważyć, że dedukcyjny system poznawczy, oparty na aksjomatach, dobrze służy także w wielu gałęziach nauk ścisłych. Na przykład geometria euklidesowa sprawdza się w praktyce, także w lotach kosmicznych. Nie przeszkadza to jednak rozwojowi innych geometrii, nieeuklidesowych, opartych na zmienionych zespołach aksjomatów (jako że aksjomaty to nie dogmaty, można je zmieniać). Algebra także sprawdza się w życiu, ale bez algebry G. Boole'a, opartej na innym zespole aksjomatów, rozwój techniki komputerowej byłby chyba niemożliwy.
Może jest tak - jako duch tworzymy fizyczność by jej doświadczyć. Natomiast gdy już nią jesteśmy budzi się w nas duch, który odczuwa tęsknotę do tworzenia i zamiast delektować się fizycznością usilnie pragniemy tworzyć. Ma to związek z poziomem świadomości, im wyższy tym intensywniej odczuwamy tęsknotę.Czytałem niedawno o przekazie channelingowym, że maksymalny czas utrzymania absolutnej koncentracji człowieka na jakimś przedmiocie lub myśli wynosi kilka, do kilkunastu sekund. Do tzw. wyzwolenia trzeba jednak kilkudziesięciu sekund i tu ma leżeć klucz do Świadomości Kosmicznej. Życie jest jednak bardziej skomplikowane. Niemniej można przypuszczać, że u podstawy wszelkich zjawisk paranormalnych jest zdolność do koncentracji i do twórczej wyobraźni. Wydaje się to takie proste, a jednak praktycznie prawie niemożliwe do osiągnięcia. Na przeszkodzie stoi zapora umysłu genetycznego, skierowanego na przetrwanie, zakodowana w każdej komórce ludzkiego ciała. Przebicie się ego przez tę zaporę umożliwia Jażń (nadświadomość?), gdy ego z nią świadomie współpracuje.
Obawiam się że jest tak, że każdy z nas ma swój własny sposób i nie ma definicji zgodnej dla wszystkich.No więc jak to jest z tą świadomą współpracą?!
Napisano 07.06.2009 - 18:44
Dziękuję Asieńko (Wiedźmo) za Twój post. Wyczuwam w Tobie pokrewną duszę. Ja próbuję przebijać się jak Susan Boyle: http://www.youtube.c...h?v=LB7sI8CG-5M , ale do pełnego przebicia, w zwykłym stanie świadomości, jeszcze mi daleko.
Chcę Ci odpowiedzieć, lecz nie będę cytował pytań.
1. Moja wiedza pochodzi z intuicji. Sprawdzam jedynie czy nie jest wewnętrznie sprzeczna. Nie potrafię jednak i nie próbuję niczego udowodnić. To jest sprawa wewnętrzna.
2. Zgadzam się więc, że poznanie jest procesem wewnętrznym. Religie czy filozofia, a także różni autorzy czy nauczyciele wiedzy duchowej są potrzebni, ale tylko do pewnego czasu. Mogą wskazać jedynie kierunek poszukiwań. Prawdę znajduje się w sobie. Takie jest moje przekonanie.
3. Czy dotrzemy do tego samego żródła? Osobiście nie mam takich wątpliwości. Miałem szczęście doświadczyć, ale nie potrafię tego dowieść. Nie czuję się jednak jakimś "wybrańcem". Myślę, że wielu jest takich ludzi.
4. Pięknie wspomniałaś o tęsknocie Ducha do tworzenia.
5. Oczywiście, jest wiele różnych dróg prowadzących do zaspokojenia głodu prawdy, ale upieram się przy tym, że prawda jest jedna.
Dziękuję Aidil za wyraz uznania.
Napisano 09.06.2009 - 02:09
Użytkownik Marian edytował ten post 01.01.2013 - 00:12
Napisano 12.06.2009 - 12:36
Użytkownik Marian edytował ten post 22.04.2013 - 17:09
Napisano 27.06.2009 - 22:52
Użytkownik Marian edytował ten post 24.10.2009 - 05:57
Napisano 14.07.2009 - 07:32
Napisano 23.04.2010 - 04:52
Użytkownik Marian edytował ten post 24.04.2010 - 05:17
Napisano 13.05.2010 - 02:40
Napisano 13.05.2010 - 12:02