Skocz do zawartości

Zdjęcie

Struktura Przejawienia.

• Please log in to reply
533 replies to this topic

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czym w takim razie jest wyzwolenie ,

Myślę że wyzwolenie jest poznaniem. Z pewnością ma to związek ze słowami:

[ Poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli (Jan 8/32).

Natomiast droga do prawdy jest rozległa, co stanowi, że jej poznanie nie jest łatwe i wielu z nas szybko się zniechęca.
  • 0

#377 Gość_Dolg

Gość_Dolg.
  • Tematów: 0

Napisano

Ale dlaczego prawda nie jest spisana chodźby w jednej książce. Tutaj chodzi chyba również o umiejętnośc jej dostrzegania i wiedze ogólną.
Chodźby ja czytając osoba o nijakiej wiedzy ezoterycznej itp. Jej nie zrozumie.
Skoro osoba oświecona/wyzwolona taka jak Saint Germain pisze książki w których zapisuje prawdę , i chyba nikt który je przeczyta to nie dokońca rozumie o co w tym chodzi i taka osoba nie staje się oświecona mimo , że poznała tą wiedzę.
  • 1

#378 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Prymitywizm ludzkiej istoty przejawia się tym, że nie widzimy rzeczy oczywistych zaślepieni racjonalizmem.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

osiris

Prymitywizm ludzkiej istoty przejawia się tym, że nie widzimy rzeczy oczywistych zaślepieni racjonalizmem.

Może rzucisz jakimś przykładem? owego prymitywizmu ludzkiego, czym są wedug Ciebie są te rzeczy oczywiste, czym przejawia się ów racjonalizm.
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ale dlaczego prawda nie jest spisana chodźby w jednej książce. Tutaj chodzi chyba również o umiejętnośc jej dostrzegania i wiedze ogólną.

Otóż dlatego by każdy z nas mógł się rozwijać poprzez poznawanie i doświadczanie, co stanowi drogę do prawdy. Każdy z nas ma swoją drogę i dlatego też spisana w książce prawda przez jednego człowieka, nie będzie zrozumiana dla tego, co tej prawdy nie poznał. Poznanie wiedzy zdobytej przez kogoś innego nie oznacza oświecenia, ono nadchodzi ze zrozumieniem. Oświecenie to nie jest dar, to ciężka praca, dla niektórych to droga przez mękę, ale niosąca wielką radość po pokonaniu kolejnego jej etapu... celem jest prawda i to mobilizuje.
  • 0

#381 Gość_Dolg

Gość_Dolg.

Napisano

Czyli czytając czyjąs definicję prawdy , nie rozumiemy , może nas to jedynie do niej przybliżyć. I zrozumiemy to dopiero gdy się jej empirycznie doświadczy i wtedy zrozumiemy również czyjąś prawdę.
  • 2

#382 Gość_mag1-21

Gość_mag1-21.

Napisano

Dolg
Powiedzialabym, ze wtedy poznasz swoj kawalek prawdy i jeszcze drugi kawalek, czyjejs prawdy. Calosc prawdy jest wszystkimi kawalkami kazdej istoty osobno zlozonych w jedna calosc, jak puzzle.

Osiris

Sama jestem ciekawa co tez autor ma na mysli?

Użytkownik mag1-21 edytował ten post 21.08.2010 - 22:05

• 0

#383 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

osiris

Może rzucisz jakimś przykładem? owego prymitywizmu ludzkiego, czym są wedug Ciebie są te rzeczy oczywiste, czym przejawia się ów racjonalizm.

Racjonale spojrzenie na nasz żywot, istnienie i postrzeganie świata jest hamulcem w postrzeganiu wielu zagadnień które tu opisujecie.
Ta uwaga o prymitywizmie (jeśli poczułaś się dotknięta) nie dotyczy Was tylko całej rzeszy innych ludzi.
Ja obserwuję i penetruję świat podświadomością i intuicją a nie racjonalnością która zabija te pierwsze odczucia.
Racjonalizm to np. klasyczna nauka która przeczy naszym podświadomym doznaniom.

Użytkownik osiris edytował ten post 22.08.2010 - 08:28

• 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

osiris pisze:

"Racjonale spojrzenie na nasz żywot, istnienie i postrzeganie świata jest hamulcem w postrzeganiu wielu zagadnień które tu opisujecie.
Ta uwaga o prymitywizmie (jeśli poczułaś się dotknięta) nie dotyczy Was tylko całej rzeszy innych ludzi.
Ja obserwuję i penetruję świat podświadomością i intuicją a nie racjonalnością która zabija te pierwsze odczucia.
Racjonalizm to np. klasyczna nauka która przeczy naszym podświadomym doznaniom."

Można by zdefiniować że racjonalizm to rozsądek. Z filozoficznej teorii racjonalizmu wynika prymat rozumu. Osiris przypuszczam, że chodzi Ci o to, że rozum to nie wszystko ponieważ ważną jest również intuicja oraz wiara ale nie deprecjonuj rozumu gdyż deprecjonujesz swoje człowieczeństwo. Intuicja jest bardzo ważnym zmysłem ale to rozum pozwala Ci zrozumieć intuicje i to co ona ma Tobie do powiedzenia. Dzięki rozumowi możesz funkcjonować np pisząc i czytając. Tak że rozważ swoje stanowisko.

Użytkownik Aidil edytował ten post 22.08.2010 - 13:49

• 1

#385 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

że rozum to nie wszystko ponieważ ważną jest również intuicja oraz wiara

I o to mi głównie chodziło.

ale nie deprecjonuj rozumu gdyż deprecjonujesz swoje człowieczeństwo.

Nie deprecjonuje rozumu bo jest potrzebny chociażby do egzystencji.
Pisałem że rozum jest hamulcem a nie że ma być wyrugowany z naszej sfery życiowej.
Racjonalizm, rozum, rozsądek działa czasami jak blokada dla naszego intuicyjnego postrzegania świata.

Użytkownik osiris edytował ten post 22.08.2010 - 15:30

• 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cieszę się Orisku że choć z trudem ale czasami zgadzasz się ze mną.

Intuicja jest pochodną instynktu i łączy nas z pierwiastkiem boskim, a rozum to jest coś co jest przypisane tylko człowiekowi i Bogu jako świadomemu siebie podmiotowi.
  • 1

Marian.
  • Tematów: 8
  • Artykułów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Witam Wszyskich serdecznie.

Chcę podzielić się moimi poglądami, które wywodzą się z doświadczenia Jaźni. Samo doświadczenie spotkało mnie jeden raz. Wspomniałem o tym na pierwszej stronie Tematu. Nie potrafię opisać tego przeżycia, każdy opis wydaje mi się banalny. Pozostały jednak tylko przemożne ogólne wrażenia radości, światła i wiedzy oraz miłości i rodzicielskiej opieki. Pamiętam też przekaz, że szczegółowa pamięć wiedzy, związanej z tym przeżyciem, będzie u mnie zatarta.

Pozostało mi jednak jeszcze coś. Intuicja, która toruje drogę ku prawdzie. Dlatego dziś z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że kto raz doświadczył prawdziwej intuicji - ten zawsze i niezawodnie odróżni ją od wszelkich innych przekazów i sugestii. Intuicja jest bowiem przekazem Jaźni, Boga w człowieku. Jest to przekaz głównie "informacyjny", zachodzący w czasie medytacji. Wiem, że przekaz taki bywa także "energetyczny", który ludzie są skłonni nazywać cudem (tego nie doświadczyłem, ponoć czasem zdarza się to w przypadku aktów zbiorowej wyobraźni i pragnienia). Potocznie ludzie nazywają intuicją własne przeczucia. Są one jednak tworem ego i całkowicie mu podlegają. Służą także, podobnie jak język, ochronie ego i utrzymaniu jego zachowawczej postawy.

Chciałbym jeszcze dotknąć problemu nauki i rozwoju duchowego. Współczesne nauki przyrodnicze są weryfikowane przez zmysły człowieka. Jest to wąskie i ograniczone spektrum doświadczeń (powiedziałbym - ograniczone sferą lucyferyczną). Tak pojmowana nauka dotyczy głównie świata fizycznego i w tym obszarze jest prawdziwa. W zasadzie niczego nie hamuje. Ale nawet w fizyce współczesnej pojawia sie jednak pewne odniesienie do Ducha i jest to zgodne z rozumem. Jestem zdania, że w stosunkowo bliskim czasie nastąpi połączenie wiedzy ezoterycznej i nauki, jako że prawda jest jedna. Mam także nadzieję, że niektórzy z nas tego doczekają.

Użytkownik Marian edytował ten post 25.08.2010 - 03:34

• 0

fructus.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie potrafię opisać tego przeżycia, każdy opis wydaje mi się banalny. Pozostały jednak tylko przemożne ogólne wrażenia radości, światła i wiedzy oraz miłości i rodzicielskiej opieki.

Również doświadczyłem kiedyś coś podobnego. Myślę, że chodzi właśnie o to.
Uczucie to ogarnęło mnie po medytacji. Wyszedłem na zewnątrz, popatrzyłem się w niebo, na ludzi, śpiewające ptaki i cieszyłem się życiem jak nigdy. Było to tylko ten jeden raz i to wtedy kiedy zaczynałem uczyć się medytacji. Fajnie ,że mi przypomniałeś o tym uczuciu :D

Zmotywowałem się teraz, idę się wyciszyć.

Dobrej nocy :]
  • 1

#389 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Ciekawe co Marian na ten artykuł?
Świadomość narodowa
  • 0

Marian.
  • Tematów: 8
  • Artykułów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Osirisie, przeczytalem ten artykol: Swiadomosc narodowa (sic!). Dwa razy. Za pierwszym razem, sadzac ze to jest proba okreslenia egregora narodowego, przeczytalem pobieznie. Uznalem, ze to jakas ekwilibrystyka dziennikarska. Dopiero przy drugim czytaniu zorientowlem sie, ze jest to popis autora, ktory po prostu nie wie o czym pisze. Nie zna elementarnych pojec dotyczacych swiadomosci i posluguje sie zaslyszanym zargonem. Niepotrzebnie uzywa przy tym fantazyjnych konstrukcji myslowych, utrudniajacych lekturę.

Dopiero po zorientowaniu sie w calosci zestawu blogow zrozumialem, skad pochodza inspiracje dla Twojej "intuicji", Osirisie. Wybacz, ale nie moge Ci pogratulowac.

Użytkownik Marian edytował ten post 24.08.2010 - 00:09

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych