Skocz do zawartości

Zdjęcie

Struktura Przejawienia.

• Please log in to reply
533 replies to this topic

#391 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

O ile pierwszy komentarz był na poziomie i zupełnie się z nim zgadzam, bo dziennikarz nie dorasta Ci do pięt w tych zagadnieniach, to już końcowa, złośliwa konstatacja była całkiem niepotrzebna.

Dopiero po zorientowaniu sie w calosci zestawu blogow zrozumialem, skad pochodza inspiracje dla Twojej "intuicji", Osirisie. Wybacz, ale nie moge Ci pogratulowac.

Inspiracja a intuicja to dwie skrajne rzeczy (moim zdaniem) więc ta uwaga była wręcz głupia - jak na Twój poziom inteligencji.
Ja nie jestem zombi, które żywi się papką z GW czy też salonu24.

Użytkownik osiris edytował ten post 24.08.2010 - 10:40

• 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W wielu dziedzinach możemy znaleźć teksty powstałe w wyniku kompilacji. I nie stanowiło by to jeszcze problemu gdyby robiąca to osoba sama posiadała wiedzę. Problem pojawia się jeśli kompilację zrobiła osoba bez głębszej wiedzy w danej dziedzinie.
Za tłumaczenie czy też wyjaśnianie wiedzy okultystycznej zabrały sie osoby które mają nikłą wiedzę w tej dziedzinie a właściwie jej brak i nie posiadają również wglądu.
Samo sprawne żaglowanie słownictwem w tej dziedzinie jest tylko kuglarstwem słownym dającym autorowi możliwość zarobienia na publikacji.
Trudność stanowi również wymieszanie się nurtów a także powalająca ilość "samorodnych mistrzów".

Mogliśmy już raz zauważyć jak zaczęto na przełomie XiX i XX wieku tłumaczyć okultyzm mechaniką i elektrycznością.
Teraz mamy próby przybliżania tej dziedziny przy pomocy fizyki kwantowej.

Pomimo że często pojawia się u mnie uśmiech jak czytam literaturę z tej dziedziny z przełomu wieków, zdaję sobie sprawę ile takie próby wprowadziły zamieszania. Teraz dzieje się identycznie.
  • 0

Marian.
  • Tematów: 8
  • Artykułów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Inspiracja i intuicja to dwie skrajne rzeczy (moim zdaniem) więc ta uwaga była wręcz głupia - jak na Twój poziom inteligencji. Ja nie jestem zombi, które żywi się papką z GW czy tez salonu 24.

Osirisie, chyba nie zwróciłeś uwagi, że słowo "intuicja" jest napisane w cudzysłowie. Do takiej "intuicji", moim zdaniem, słowo inspiracja może byc odniesione (patrz posty #448 i #445).

Ale masz racje, ze niepotrzebnie napisalem o "intuicji". Przepraszam Cie za to. Po prostu czytajac wskazany przez Ciebie artykul, a przy okazji przegladajac caly zespol blogow do ktorych on nalezy - przyszlo mi na mysl skad moga pochodzic Twoje poglady polityczne o ktorych mowisz, ze masz je glownie z intuicji.

Użytkownik Marian edytował ten post 25.08.2010 - 04:23

• 0

#394 Gość_mag1-21

Gość_mag1-21.

Napisano

Osiris,

Inspiracja i intuicja to dwie skrajne rzeczy (moim zdaniem)

Jestem podobnego zdania
Jednoczesnie staram sie zrozumiec i przyznam szczerze, ze nie bardzo mi to wychodzi,czym jest to stwierdzenie:

Do takiej "intuicji" słowo inspiracja może byc odniesione.

Marianie, czy mozesz przyblizyc, o jakiej "innej" intuicji mowa?
Jesli moge wyrazic swoje zdanie (a propos artykulu), to uwazam, tak jak reszta, ze jest to jedynie pusta erudycja.

Użytkownik mag1-21 edytował ten post 24.08.2010 - 22:08

• 1

Marian.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Małgosiu, chyba nie zwrociłas uwagi na moj post (# 445, str. 30). Pisze tam w zwiazku z moim doswiadczeniem Jazni:

Pozostalo mi jednak jeszcze cos. Intuicja, ktora toruje droge ku prawdzie. Dlatego dzis z calym przekonaniem moge powiedziec, ze kto raz doswiadczyl prawdziwej intuicji - ten zawsze i niezawodnie odrozni ja od wszelkich innych przekazow i sugestii. ... Potocznie ludzie nazywaja intuicja wlasne przeczucia. Sa one jednak tworem ego i calkowicie mu podlegaja.

Dlatego, w takim przypadku, slowo "intuicja" biore w cudzyslow. Osiris ma jednak racje, ze w odpowiedzi na jego post niepotrzebnie wspomnialem o "intuicji", ktorej tworca jest ego. Przeprosilem go za to w edycji do mojej odpowiedzi (post # 451).

PS. Znow uciekla mi polska czcionka.

Użytkownik Marian edytował ten post 25.08.2010 - 04:42

• 0

#396 Gość_mag1-21

Gość_mag1-21.

Napisano

Marianie,
Pozwolisz, ze podraze troche ten temat, poniewaz nie tylko budzi moja ciekawosc Twoje zdanie , ale interesuje mnie bardzo co jest czym dokladnie.
Piszesz:

kto raz doświadczył prawdziwej intuicji - ten zawsze i niezawodnie odróżni ją od wszelkich innych przekazów i sugestii. Intuicja jest bowiem przekazem Jaźni, Boga w człowieku. Jest to przekaz głównie "informacyjny"

Mysle sobie, ze chanelingi, rowniez sa przekazami informacyjnymi, w dodatku czesto towarzyszy im atmosfera milosci wlasnie rodzicielskiej.Oczywiscie mam na mysli kontakt z istotami wysoce pozytywnymi. Jak wiec wyglada roznica, miedzy takim chanelingiem, a przekazem Jazni? Li tylko odzuciami emocjonalnymi? Czy moze rozni je tresc informacji przekazywanej?

Użytkownik mag1-21 edytował ten post 26.08.2010 - 12:15

• 1

Marian.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Małgosiu.

Cieszę się bardzo, że wróciłaś do tego problemu. Dotknęliśmy go już na str. 3 (posty 36, 37, 38). Nie chciałem do tego wracać żeby nie być posądzonym o przypisywanie sobie niezwykłych darów, gdyż może to wywoływać niepotrzebne napięcia i utrudniać porozumienie.

Dziś mogę powiedzieć, że dostęp do przekazów intuicyjnych, w moim przypadku, zachodzi tylko czasem, w zmienionym stanie świadomosci (w czasie medytacji). Myślę, że są ludzie którzy mają taki dostęp także w zwyczajnym stanie świadomości. Przytoczę tu fragment utworu Adama Mickiewicza (Widzenie):

Stały otworem ludzkich serc podwoje,
patrzyłem w czaszki jak alchemik w słoje
.
Widziałem, jakie człek żądze zapalał,
jakie i kiedy myśli sobie nalał,
jakie lekarstwa, jakich trucizn wary
gotował skrycie
.

Channelingi są przekazami jakby "z drugiej ręki". Mogą pochodzić od różnych osób. Natomiast przekazy "informacyjne" nie muszą być pozbawione uczucia. Sądzę jednak, że przekazy "energetyczne" mogą bezpośrednio wpływać na rzeczywistość zewnętrzną.

Pozdrawiam Wszystkich.

PS. Zmieniłem czcionkę na polską.

Użytkownik Marian edytował ten post 26.08.2010 - 21:29

• 0

#398 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Gdy naprawie komputer to zmienie te czcionke.

Prawdopodobnie masz coś źle ustawione w przeglądarce.
Komputer jako urządzenie nie ma nic do czcionek.
Możliwe też że masz źle ustawiony język w systemie komputera (chodzi o system Windows) gdzie wystarczy przestawić na język programisty polski.

Użytkownik osiris edytował ten post 26.08.2010 - 21:31

• 0

Marian.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dziękuję Osiris, już naprawiłem. Była usterka w pulpicie.
  • 0

#400 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Do usług! :roll:
  • 0

#401 Gość_mag1-21

Gość_mag1-21.

Napisano

Marianie
Pewnie wystawiam Twoja cierpliwosc znow na probe, ale musze...

Channelingi są przekazami jakby "z drugiej ręki". Mogą pochodzić od różnych osób. .

To akurat bardzo dobrze rozumiem.Dla mnie pierwszenstwo ma jednak przekaz plynacy od Wyzszej Jazni. Powiedziales ze: kto raz go doswiadczy, ten go zawsze odrozni od "czegos innego" Sytuacja na dzien dzisiejszy:stan swiadomosci nie ma znaczenai,informacje naplywajace, tez juz nie...ale, przebija sie w tym wszystkim stan bezgranicznego spokoju i niesamowitej wiezi uczuciowej.Moze sie w tym momencie naraze na:

przypisywanie sobie niezwykłych darów

ale, zaryzykuje i sprobuje to zrozumiec i uporzadkowac. Jest to dla mnie bardzo wazne. Tak wiec jak TY odrozniasz, lub odroznilbys, jedno od drugiego,bo jakos nie dales jednoznacznej odpowiedzi.
Pozdrawiam

Użytkownik mag1-21 edytował ten post 27.08.2010 - 23:19

• 1

Marian.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Małgosiu.

Nie wiem czy uda mi się zadawalająco odpowiedzieć na Twój post (# 459). Piszesz:

Sytuacja na dzień dzisiejszy: stan świadomości nie ma znaczenia, informacje napływające, też już nie ... ale, przebija się w tym wszystkim stan bezgranicznego spokoju i niesamowitej więzi uczuciowej ... Tak więc jak TY odróżniasz lub odróżniłbyś jedno od drugiego, bo jakoś nie dałeś jednoznacznej odpowiedzi.

Postaraj się spokojnie przeczytać post # 6 (str. 1) ze zwróceniem szczególnej uwagi na ostatni akapit. Bez tego trudno nam będzie porozumieć się. Opisuję tam moją drogę ku Jaźni (nie Wyższej Jaźni, bo takiej nie ma, jest Bóg). Przeżyłem to jeden raz, co zmieniło i ugruntowało mój system wartości i światopogląd.

Czym innym jest odbiór przekazów intuicyjnych. W moim przypadku zachodzą one jedynie (jak dotąd) podczas medytacji. Czasem są w postaci symbolicznej, a innym razem w formie odpowiedzi na pytanie. Są jednak podawane w takiej jasności i aurze, że nie da się ich pomylić z jakimikolwiek innymi przekazami. Niestety nic więcej nie potrafię Ci powiedzieć. Tego trzeba doświadczyć. Zajęło mi to szmat życia.
  • 0

#403 Gość_mag1-21

Gość_mag1-21.

Napisano

4. Jaźń. Tu dokonuje się właściwa samorealizacja. Podmiotowość ego zostaje przejęta przez Jaźń. Człowiek przeżywa stan niewysłowionego wyzwolenia, własnej wieczności, jedności ze wszystkim i bogatej wiedzy. Stan miłości i szczęścia.

Zrozumialam i ...dziekuje.
  • 1

Marian.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzień dobry.

Cieszę się Małgosiu bo myślę, że nasze poglądy w tym temacie nieco zbliżyły się do siebie. Obserwując i uogólniając aktualne napięcia religijne i polityczne w Polsce, a także na świecie, widać że często nie odróżnia się konkurenta od nieprzyjaciela. Jest to źródłem wszelkiej postawy zachowawczej.

Komplementarność przejawienia wyraża się jednoczącą miłością. Stąd pochodzi myśl, że wolność to zrozumiana konieczność. Upłynęło wiele lat nim prawda ta dotarła do mnie.

Serdecznie Wszystkich pozdrawiam.
  • 0

Sniffer.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chyba wchodzicie w sekciarstwo. Nic, co czynimy w życiu codziennym, nie powinno mieć wpływu na nasz osąd o świecie nadmaterialnym. Toteż wszelkie komentarze odnośnie polityki, GW czy telewizji są przejawem żałosnej ignorancji. Intuicja to nic innego, jak prawdziwa natura człowieka, zwana też Wolą. Jeden jest Pan, który może poprowadzić nas w stronę otwartych podwojów samorealizacji i spełnienia, a imię Jego - Mega Therion, Mistrz Bestia.

Przyłączcie się do ruchu otwartych umysłowo ***

Edit Asieńka:7.8 Na forum nie można reklamować innych stron internetowych, za wyjątkiem specjalnie przeznaczonego do tego celu pola "Strona WWW" w profilu użytkownika (nie dotyczy grup Zasłużeni, Sponsorzy, Adept, Moderatorzy, Super moderatorzy). Ostrzeżenie

Użytkownik Asieńka edytował ten post 03.09.2010 - 18:52

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych