Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Hands Resist Him - Przeklęte malowidło

• Zamknięty Temat jest zamknięty
298 odpowiedzi w tym temacie

Paige.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Też tak uważam. Bo dziwne, że jak ludzie nie wiedzą, że obraz jest "przeklęty" to jakoś nic im się nie dzieje. Choć muszę przyznać, że sama jak zobaczyłam ten obraz po raz pierwszy (szczególnie kiedy przyjrzałam się tej lalce na powiększeniu) to aż ze strachu mi sie gorąco zrobiło... A co do zdjęć, to pewnie jakiś tani chwyt marketingowy, nie sądzę, żeby istniały, bo już dawno by wypłynęły...
  • 0

viatora.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

bez zbednych opowiadan o nawiedzeniu obrazu pokazalam go siostrze (w sumie dwom siostrom) i zadna nie dostala zawalu na jego widok :-) uff . To rzeczywiscie moze byc autosugestia, ale z drugiej strony oryginal obrazu moze wygladac calkiem inaczej niz taka fotka w internecie.
  • 0

rsn.arush.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ten obraz ma cos w sobie :]
  • 0

ShadowLady86.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak byłam mała, potwornie bałam się maski weneckiej, powieszonej na ścianie u mojej babci. Gdy ją widziałam płakałam, nie mogłam się w jej obecności bawić a tym bardziej spać. Dochodziło do tego, że gdy przyjeżdżałam w odwiedziny, babcia zdejmowała ją ze ściany.
Dzieci niestety już tak mają, że niektóre przedmioty wywołują w nich strach, chociaż dorosłym wydaje się on absurdalny.
Co do dziwnego wzroku chłopca. Nie pamiętam dokładnie gdzie, ale chyba w Muzeum Watykańskim znajduję się obraz Jezusa, odprowadzającego wzrokiem! Gdy się idzie i patrzy kątem oka na twarz Chrystusa ma się wrażenie, że on rusza oczami w Twoim kierunku! Jak wyjaśniają przewodnicy, to tylko iluzja, świadcząca o kunszcie malarza. Może podobnie jest z chłopcem z "przeklętego obrazu"? ;)
  • 0

Wlokus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Według mnie zwykła auto-sugestia jakby ludzie sobie wmówili że woda pomaga na ból głowy to by w to uwierzyli.

To dlaczego większość ludzi twierdzi inaczej??Wmówili sobie to wszystko??
  • 0

Seboolek.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak patrze na ten obraz i patrze... Moze autor chciał pokazać siebie na nim... Ze był odpychany od wszystkich np. w szkole co symbolizuja ręce ze nie wpuszczaja go... Maja za dziwoląga.... Ta lalka moze być oznaka ze był samotny, ze musiał siedziec z lalkami albo cos... A to co ona ma w rece moze to jest coś czym sie interesował albo budował cos ten chłopak. A i jeszcze wracając do lalki... Te oczy... Moze oznacza ze on (Chłopak) jej wydłubał... i jej oczy były tak jak by zakrwawione... Hmm a to koło to juz nie wiem... Klamki faktycznie nie ma bo nie chcą by go wpuścic...

To tylko moja wizja tego... Moze w tym obrazie zostało kawałek artysty... Moze rysował sercem...
  • 0

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mogę powiedzieć z czystym sumieniem że ten obraz ma coś w sobie - jeżeli "Płaczący Chłopiec" w ogóle mną nie wstrząsną to po zobaczeniu tego obrazu zupełnie ciarki przeszły mi po plecach. Bardzo możliwe że jest to szczególna kompozycja barw i taki shizofremiczny obraz świata. Teraz jak na niego patrze nie wywiera na mnie jakiś specjalnych odczuć.
  • 0

MrQ.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich, mój pierwszy post na forum. A teraz do tematu. Ja nic nie czuje patrząc na ten obraz oprócz ciekawości i wręcz nie mogę się oderwać od patrzenia. Jest w nim coś dziwnego ale sam obraz mnie nie przeraża ani nic z tych rzeczy, wręcz mnie fascynuje. Twarz chłopca napawa mnie zaufaniem. To tyle
  • 0

Szada.
  • Tematów: 25
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

ja sie boje tego co mi robi się z głowo wiec szybko tylko zobaczylam to ale juz go kiedys gdzie widzialam....
a ludzie lubia rzeczy tajemnicze i straszne wiec moze dlatego tak sobie wmowili ze to jest zle. i zlym się stało.
  • 0

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

a ludzie lubia rzeczy tajemnicze i straszne wiec moze dlatego tak sobie wmowili ze to jest zle. i zlym się stało.

Kłamstwo często powtarzane staje się prawdą ;) .
  • 0

MrQ.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pokazałem obraz siostrze(10 lat). Stwiedziła, że nie będzie patrzeć na niego bo jest jakiś dziwny.
  • 0

Cannabis.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no obraz jest naprawde dziwny...ale nie widze w nim nic strasznego...

dodam tylko ze zakrecilo mi sie w glowie po dluzszym wpatrywaniu ?? what the fuck ???
  • 0

Roseb.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przyznam, ze obraz wywołał u mnie niepokój, ale wcześniej przeczytałem jego historię. Uważam, ze to jest wynik autosugestii i celowego zabiegu autora. Chociaż cały czas jakoś tak nie tego się czuję :o
  • 0

Fawin.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zeczywiscie jakis niepokoj i strach z niego emanuje, to chyba nie jest autosugestia.
  • 0

waziu.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no obraz powoduje dziwne uczucie,bo wógle troche dziwny jest,nawet treść którą przedstawia,ale żeby odrazu się bać to przesada. To wkońcu tylko obraz. A te wszystkie opowieści to wymyślono pewnie dlatego,ze wywołuje takie uczucie .
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych