Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Hands Resist Him - Przeklęte malowidło

• Zamknięty Temat jest zamknięty
298 odpowiedzi w tym temacie

Zion Train.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A mój kumpel pokazał ten obraz swojemu psu..pies odwracał łeb od monitora, a potem uciekł pod stół. Pies chyba nie zna takich opowieści, sam czułem się dziwnie oglądając ten obraz, dla mnie to raczej nie jest autosugestia.
  • 0

crazy.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam. Gdy poznałem historię tego obrazu i go zobaczyłem od razu poczułem strach, mrowienie po ciele, i szybsze bicie serca. Gdy patrzyłem się na niego drugi raz nie czułem właściwie strachu, ale gdy przestałem to zaczęła bolec mnie głowa i poczułem się zmęczony. Co do wypowiedzi powyżej o psie to własnie był mój pies i to jego reakcja zaintrygowała mnie bym tu napisał. Pies gdy zobaczył obraz natychmiast zrobił sie nie spokojny, odwracał leb od monitora jak od ognia i wyrywal sie z rak. Gdy go puscilem uciekl pod stol i do tej pory nie wychodzi ... Znam mojego psa i wiem ze monitora by sie nie przestraszył. Nie wiem co o tym myslec, ale napewno nie jest to jakas autosugestia tymi opowiesciami ... chyba ze moj pies nauczyl sie czytac ?

Pozdrawiam.
  • 0

viatora.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

moze pies nie mial ochoty patrzec na monitor po prostu i dlatego sie wiercil? :] moim zdaniem jesli chodzi o ten obraz tutaj w 75% dziala autosugestia - obraz sam w sobie jest dziwny, mrocznie spokojny, jeszcze jak sie naopowiada o jego rzekomych wlasciwosciach to reakcja podatnej osoby na autosugestie gotowa. Pokazywalam obraz wielu osobom i nic im sie nie dzialo. Plus jesli naczytacie sie takich rzeczy w nocy - podwojna gesia skorka gotowa.
  • 0

mojo.
  • Tematów: 22
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

To oczywiste. Inaczej odebralibysmy ten obraz gdybysmy nie znali przeszlosci obrazu a inaczej odbieramy go patrzac na niego po pzreczytaniu historii
  • 0

krzlew.
  • Tematów: 8
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Spojrzałem i mrowienie przeszyło moje ciało.
Jednak to chyba przez te posty, że każdy tak ma to i u mnie automatycznie to samo się pojawiło :)
Trzeba by pokazac komuś kto nie czyta forum i nie mówic mu o odczuciach jakie czułem ja sam.
  • 0

mojo.
  • Tematów: 22
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

wtedy ten gosc nic nie odczuje. Wiem bo sprawdzalem to na kilku osobach. Mowily najczesciej "co to za syf" albo "brzydki, mało koloru".....jest wtedy zupelnie inne odczucie
  • 0

Nicole-collie.
  • Tematów: 25
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chcąc podsumować cały ten temat:

ŚWIADOMOŚĆ I WYOBRAŹNIA CZASEM PRZEKRACZAJĄ GRANICE NASZEJ LOGIKI I RACJONALNEGO MYŚLENIA

i uważam, że temat powinien zostać zamknięty ze względu na brak nowości w danej kwestii. To tylko moja sugestia. Nie musicie się nią kierować.
  • 0

#188 Gość_Inga

Gość_Inga.

Napisano

Właśnie weszłam tu z taką myslą, że czas zamknąć tę nie kończąca się pisaninę.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie zgadzam sie z ta opinia. Nie ma powodow zeby zamykac temat skoro wpisy sa na temat i przedstawiaja odczucia zwiazane z obrazem.

:topic:
  • 0

haron.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja tyle zasugeruję ... a moze nie mamy sie bac w tym obrazie tych dzieci tylko tego czegos co chce wydostac sie z drzwi w tle? Zauwazcie ze jest tam ciemnosc i pelno rąk, tak jakby cos chcialo sie wydostac. Moze chlopiec i dziewczyna ich powstrzymuja przed wydostaniem sie na zewnatrz ? :)
  • 0

Pomaranczka.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Malarz mial niezwykla wizje malujac ten obraz. Szczerze powiem ze jakbyscie zobaczyli ten obraz w jakiejs galerii badz u kogos nie znajac historii to byscie nie zauwazyli niczego dziwnego w nim a bynajmiej nie az w takim stopniu. Fakt - obraz jest dosc ponury, wyraza smutek i osamotnienie ale wlasnie o to tworcy chodzilo zeby obraz stwarzal ponura atmosfere i chec przyjzeniu sie mu dluzej niz innemu dzielu. Niby straszny ale zarazem piekny i ma w sobie "cos".
Przyznam ze jak go zobaczylam to przeszly mnie ciarki a spojrzalam na niego zanim przeczytalam artykul i po jakims czasie zrobilo mi sie slabo ze musialam na chwile odejsc od kompa ale to pewnie dlatego ze jestem na lekkim kacu :P . Ogolem nie lubie obrazow bynajmniej nie u siebie w domu a tym bardziej w pokoju i nawet gdyby nie mial takiej historii nie powiesilabym go u siebie w chalupie, chociaz przyznam ze chcetnie bym stanela naprzeciwko i zobaczyla oryginal tego obrazu.

P.S po obejrzeniu go mialam wrazenie ze ktos za mna stoi i sie gapi az sie odwrocilam zeby sie upewnic...]

P.S 2. Zastanawiam sie kto go teraz ma w posiadaniu i chetnie bym zadala tej osobie kilka pytan... :) . I ciekawe jaka ma wartosc w pln.
  • 0

K.....
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Obraz jest świetny, wydrukuję go sobie i powiesze na ścianie... Fajnie że sobie w nocy wychodzi :D
PS. pokazałem to mojej 10-cio miesięcznej siostrze, najpierw się zaczęła śmiać, ale potem innym razem dziwnie na to patrzyła...
  • 0

Varg.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Niecierpie tego obrazu. Zanim przeczytałem arta to rzuciłem okiem na niego....Przestaszyłem się go, przeszły mnie ciarki. Ten..chłopiec, brrr. Pokazałem obraz kumplowi-szepnął jakiś wulgaryzm, i powiedział żebym to wyłaczył, bo go głowa boli :P
  • 0

Czort.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ci którzy pytają np. co ta laleczka trzyma niech sobie przeczytają cały temat, bo jest na poprzednich stronach mowa o tym :)

Co do tematu..

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, jakoby o przerażeniu decydowała tu autosugestia (po poznaniu historii/opisu obrazu). W dużym stopniu na pewno, ale nie do końca.

Zanim obejrzałem zdjęcie tego obrazu, przeczytałem 3-4 pierwsze posty w tym temacie. Otworzyłem obrazek i myślałem, ze sie zesram ze strachu: najpierw poczulem jakies odretwienie na twarzy, zaraz to przeszlo na plecy, na twarzy czulem niesamowite gorąco, wdychane powietrze tez bylo nadzwyczaj ciepłe, natychmiast tez obraz mi sie rozmazal i choc widzialem wszystko jak przez mgle to myslalem ze zaraz zwariuje, a gdy juz zaczelo mi piszczec w uszach (pierwszy raz tak glosno), to wystraszylem sie, ze zaraz bedzie obe i zobacze jakies demony wokolo czy cos w tym stylu.

Pokazalem ten obraz kumplowi i kazalem najpierw przeczytac historię tego obrazu. Przeczytal, obejrzał i stwierdził tylko, że jakiś schizowaty.

Zawołałem brata i bez zadnych wstepow na temat obrazu, pokazalem mu to. Po 2-3 sekundach odwrocil wzrok i kazal mi to wylaczyc. Mówił, że gdy patrzył na ten obraz, to cos go dusilo, wirowało mu w głowie i nie widzial zadnego szczegółu na tym obrazie tylko oczy tego chlopca wokół ktorych wszystko sie skupialo. Dalem mu do przeczytania historie tego obrazu i stwierdzilismy, ze do rana ogladamy American Pie na odstresowanie :P

WNIOSEK:
Osoba nie znajaca historii obrazu moze bardziej sie wstraszyc od osoby znajacej ta historie. Wszystko zalezy od predyspozycji ogladajacego. Ludzie sa rozni: jedni maja bardziej bujna wyobraznie - inni mniej, inni sa bardziej wrazliwi - inni mniej, itd. Tak sie sklada, ze ja i moj brat mamy tzw. dusze artysty, zmysł smaku i sztuki, wyobrazni tez nie brakuje, a kumpel jest osoba z zewnatrz, ktora akurej ten obraz nie ruszył mimo znajomosci jego historii. Jeśli w przypadku tego obrazu połączymy bujna wyobraznie, wrazliwosc, dusze artysty z taka sugestia, to o kaftan nietrudno :D
  • 0

Taco.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a moze nie mamy sie bac w tym obrazie tych dzieci tylko tego czegos co chce wydostac sie z drzwi w tle?

Nie, sam tytuł mowi "The hand resist him" czyli Ręce go powstrzymuja

wirowało mu w głowie i nie widzial zadnego szczegółu na tym obrazie tylko oczy tego chlopca wokół ktorych wszystko sie skupialo

O to to to, wlasnie to mnie wprawia w niechec do obrazu, spojrzenie tego chlopca, pare razy sie mu przygladalem, i raz w jego oczach widzialem Gniew, nawet nienawisc, a czasem mialem odczucie ze ten chlopiec wcale nie jest zly tylko porzucony i ma wyrzuty, a czasem ze to pelny radosci chlopak sie na mnie patrzy, ale coz.

Pokazalem obraz kumplowi ( http://www.stonehams...dsResistHim.jpg )
z powyzszego linku i kazalem sie patrzec na niego z 5 minut, ale stwierdzil ze normalka, oczywiscie nie przedstawialem mu historii obrazu.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych