Napisano 24.04.2013 - 13:01
Napisano 12.05.2013 - 17:29
Przecież jest to rabunekNielegalne użytkowanie plików często bywa nazywane mianem piractwa komputerowego. Określenie oczywiście pochodzi od morskich łotrów grabiących dobytek statków kupieckich, lecz czy nie do końca legalny użytkownik czerpie z tego tytułu korzyści materialne? Czy można stosowa wobec niego tak drastyczne określenie?
No jak to za nic? Przecież wyprodukowali dany produkt, wyłożyli na jego produkcję pieniądze, chcą zarabiać - przecież nikt nie każe ci kupić tego oprogramowania. Nie ma znaczenia, czy dany produkt jest wydajny, świetny czy wart swojej ceny, ocenia to rynek a nie ty. Jeśli coś ci nie pasuje, to masz prawo tego nie kupić, ale nie usprawiedliwia to kradzieży, bo moim zdaniem właśnie tak należy nazywać nielegalne kopiowanie.Nie pochwalam rozpowszechniania ?lewych? materiałów, jednak każdy z nas wie jaka jest prawda. Ceny softu są bardzo często wygórowane, do tego producenci karzą surowo płacić za swój produkt nawet po wielu latach od jego publikacji, sami nie wpierając projektu do dawna, nie łatając luk, nie robiąc nic by ich produkt był bardziej przyjazny ludziom ? czy mają zatem prawo oczekiwać na honorarium za nic?
Napisano 15.05.2013 - 21:07
Użytkownik Jonxx edytował ten post 15.05.2013 - 21:08
Napisano 15.05.2013 - 21:35
Napisano 15.05.2013 - 22:18
jakiś czas temu z szacunku dla autorów kupiłem oryginały. Tak samo było z TES:Oblivion, Skyrim, Morrowind.
Wyprodukowanie dobrego jakościowo programu to są olbrzymie pieniądze. Przy jego tworzeniu nie pracują jacyś dziwni "oni" czy młodzi zapaleńcy w piwnicach po godzinach, tylko normalni ludzie, którzy chcą swoją pracą zarobić na chleb. Jednocześnie zdobycie wiedzy, która pozwoliłaby im na zarabianie w taki sposób kosztowała ich wiele lat nauki, nie mówiąc już o talencie, który jest unikalny i warto by go też wykorzystać. Taki cżłowiek nie chce żyć przecież na zupkach chińskich.
Piractwo wkurza każdego, w momencie, gdy dotyka jego własnego zysku i owocu pracy. Serio
Użytkownik michal28 edytował ten post 15.05.2013 - 22:32
Napisano 16.05.2013 - 11:18
Napisano 16.05.2013 - 12:03
Napisano 16.05.2013 - 12:05
Napisano 16.05.2013 - 15:42
Napisano 16.05.2013 - 17:31
Napisano 16.05.2013 - 18:01
W ten sposób producenci jak dla mnie strzelają sobie sami w stopę. Pirat sobie z każdym zabezpieczeniem radę da (bo ruskie prędzej czy później wszystko złamią, często jeszcze przed premierą, i co pomyślą tym się podzieląPrzez piractwo wprowadzane sa zabezpieczenia przez które cierpią nie złodzieje a legalni nabywcy. Pirat powgrywa jakieś cracki, odpowiedni soft i może cieszyć się grą bez ograniczeń. Ja jako posiadacz oryginału jestem uwięziony przez przymus posiadania stałego łącza internetowego, absurdalne zabezpieczenia, testy legalności i tak dalej. To jest kpina.
Napisano 17.05.2013 - 00:23
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych