Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zwierzęta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

Marecki.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy zdechłe psy, koty i inne zwierzęta też idą do nieba jak ludzie? Zdechł mi dziś pies, półtora roku temu zdechł mój ulubiony kot. Czy spotkam ich po mojej śmierci? Co się dzieje ze zwierzętami, gdy zdychają?
  • 0

Sante.

Veritas odit moras

• Tematów: 84
  • Artykułów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ło kurde. Złota Malina jak nic. Powodzenia. Nie ogladałeś bajki "Wszystkie psy idą do nieba"? Masz odpowiedz. I proszę któregoś z moderatorów o zamknięcie tematu.
  • 0

Bobek.
  • Tematów: 30
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czy zdechłe psy, koty i inne zwierzęta też idą do nieba jak ludzie? Zdechł mi dziś pies, półtora roku temu zdechł mój ulubiony kot. Czy spotkam ich po mojej śmierci? Co się dzieje ze zwierzętami, gdy zdychają?

Nie zakładaj z góry, że niebo istnieje.
Kto Ci na to odpowie ? nikt nie wie co jest po śmierci i jak tamtejsza rzeczywistość wygląda o ile w ogóle wygląda.
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Spytaj takiego pana w czarnej sukience. Oni są wszystkiego zawsze na 100% pewni.
  • 0

Marecki.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie zakładaj z góry, że niebo istnieje.

w sumie to nie zakladam, tak mi sie tylko napisalo
  • 0

Smok.
  • Tematów: 11
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

O lol padłem jak przeczytałem. Takie coś to na basha, demotywatory czy coś xD
Malina się należy... przepraszam za spam, ale poważnie nie mogłem się powstrzymać :rotfl:
  • 0

CzstSrkzm.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co wy z tym zamykaniem tematu/ironią/sarkazmem/wtfakiem? Być może Marecki faktycznie ma taki problem - zresztą sporo chrześcijan ma taki problem (pogooglujcie sobie, to nie boli). Ja wiem, że rośnie ego i fajnie się człowiek czuje jak można na kogoś popluć grupowo, ale akurat pytanie "czy zwierzęta mają dusze" jest bardzo zasadnicze.

Marecki - nie wierzę w "Niebo" po pojęciem rozumianym przez chrześcijan, za to uważam, że zwierzęta mają "jakiś rodzaj" duszy, i po śmierci nie zamieniają się w jedynie w materiał na kompost. Jeśli to byli faktycznie twoi przyjaciele, a ty byłeś przyjaciółmi dla nich, to myślę, że jeszcze kiedyś ich spotkasz.
  • 0

Marecki.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

up

to bylo tak pol-serio, wlasciwie to nie wiem co o tym myslec, czy pisalem to na serio, czy dla zabicia czasu

w sumie lubie zwierzeta, nie lubie jak mi zdychaja ale coz, tak sie zyje

down

no dokladnie, napisalem, zastanowilem sie i edytowalem, druga wersja jest wg mnie bardziej odpowiednia
  • 0

CzstSrkzm.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli to była prowokacja, to i tak zagadnienie "Czy zwierzęta mają duszę" nie należy do rzeczy które doprowadzają do śmiechu. Wierzcie lub nie, ale ale sporo ludzi ma taki dylemat. Ci z dobrze rozwiniętą empatią - nie mają żadnego. ;)

EDIT: Marecki, biorąc pod uwagę twoją edycję powyższego postu - olej to, jak ludzie podchodzą do tego co piszesz. Tym bardziej, że akurat w tym temacie, zastanawianie się jest pozytywne.
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co do ewentualnego zwierzęcego życia po śmierci - kilka artykułów, które kiedyśtam miałżem ja okazję spolszczyć:
http://www.paranorma...42,artykul.html
http://www.paranorma...16,artykul.html
http://www.paranorma...42,artykul.html
  • 0

Oski_m.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zwierzęta podobnie jak Japończycy nie mają dusz, więc nie mogą trafić do nieba. Z reszta i tak tylko mormoni mogą wejść do nieba.
  • 0

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wiesz ja jestem zwolennikiem reinakrnacji, chociaż w sumie sama nie jestem pewna, muszę przemyśleć jeszcze kilka spraw dotyczących wiary :). Mimo to jestem przekonana, że zwierzaki czują i wykazuja emocję, więc idąc tokiem myślenia wierzącej osoby uważam, że również mają duszę tak jak człowiek. Najbardziej ciekawią mnie jednak ,,emocje" zwierzęce. Chyba każdy zauważy, że krowa wiejska raczej rzadko wykazuje zaintersowanie swoim właścicielem niż zwierzak domowy. Człowiek może uczłowiecza zwierzaka swoją miłością i oddaniem w zamian dostając niemego przyjaciela?

edit
Oski m nie rób sobie może chlopak założył poważny temat. Co do japończyków to obawiam się, że gdyby nie Ci ,,bezduszni" klepał byś teraz posty na maszynie drukarskiej.
  • 0

mycroft.
  • Tematów: 10
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Z reinkarnacją zwierząt jest tak jak z reinkarnacją człowieka. Zwierzęta reinkarnują z prostszych form w bardziej złożone, potem w zwierzęta dzikie gdzie na końcu są powiedzmy dzikimi kotami - na samym końcu reinkarnacji w świecie zwierząt stają się zwierzętami udomowionymi - czyli reinkarnują w nasze burki, mruczusie albo w zwierzęta które żyją przy człowieku - w konia, w słonia bardzo rzadko na przykład w delfina. Zwierzęta jako gatunki mają swoją zbiorową jaźń - stąd szereg zachowań które kot pies czy inna forma zwierzęca ma od urodzenia - doświadczenie, zachowania itd. W końcu jak dany zwierzak jest już wystarczająco dojrzały może reinkarnować w człowieka po raz pierwszy.

edit AlienGrey
Ale trzymajmy się głównego wątku, temat nie mówi o reinkarnacji zwierząt.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych