Od razu widać, że owy test nie może działać. Pomijając fakt, że nie ma dowodów na istnienie reinkarnacji (czyli nie ma jakichkolwiek racjonalnych podstaw, aby uważać, że owe "poprzednie życie" rzeczywiście istniało; pomijam problemy natury logicznej, patrz któryś z moich poprzednich postów), to owy test zdaje się zawierać tylko kilka wzorów osobowości/zawodu - wynikałoby z tego, że jakieś 10% populacji ludzkiej to lekarze. xP
Wyniki dotyczące osobowości etc. są tak skonstruowane, aby można je było dowolnie interpretować, dzięki czemu nie ważne, co ci wyskoczy - i tak pomyślisz sobie "pasuje do mnie". Wpisałem kilka różnych dat narodzin, i zawsze mogłem powiedzieć "pasuje do mnie". Przykłady:
Your lesson -- to develop kind attitude to people, to acquire gift of understanding and compassion.
Powyższy wynik pochodzi z fałszywej daty. No tak, nienawidzę ludzi, pewnie pozostałość z "poprzedniego życia".
You should develop your talent for love, happiness and enthusiasm and to distribute these feelings to all people.
To samo, co w poprzednim przykładzie.
Jakby tego było mało - sprawdziłem 10 losowych dat narodzin, w pięciu przypadkach na dziesięć w opisie osobowości widniało:
You had mind of a scientist, always seeking new explanations. Environment often misunderstood him, but respected his knowledge.
Widać według testu połowa ludzi ma "umysł naukowca".
Poza tym, test ten w paru miejscach koliduje z tym, co wiadomo z historii, na przykład (wynik dla daty 5/2/33) :
I do not know how you feel about it, but you were female in your last earthly incarnation.
You were born somewhere around territory of modern North New Zealand approximately on 1400.
Your profession was seaman, dealer, businessman, broker.
No tak - bo przecież wszyscy wiedzą, że w XIV/XV wieku na Nowej Zelandii Maori mieli już własne giełdy, pośredników w interesach, byli biznesmenami etc. xP Pewnie budowali także drapacze chmur, a w 1421 wylądowali na Księżycu.
Your brief psychological profile in that past life:
Natural talent of psychologist, you knew how to use the opportunities. Cold-blooded and calm in any situation.
O, pasuje do mnie! Zaraz... Przecież podałem fałszywą datę.
Lesson, that your last past life brought to present:
Your problem -- to learn to love and to trust Universe. You are bound to think, study, reflect, develop inner wisdom.
To pogrubione pasuje do mnie, ale to niepogrubione - już nie (swoją drogą, co to za obsesja panująca w kręgach osób interesujących się ezoteryką? Kochaj to, kochaj tamto...)... No tak, tylko jak może pasować, skoro to fałszywa data?
Ogółem - test to stek bzdur. Oczywiście wszystkie tego typu testy zostały w całości oparte tylko i wyłącznie na wyobraźni autora/jego widzi-mi-się, ale w tym przypadku autor nawet się nie starał, aby to coś miało ręce i nogi, przez co test nie sprawia nawet wrażenia, że mógłby być prawdziwy.
@Ringëril:
Nie za bardzo rozumiem - nie dostrzegam nic zabawnego w skrypcie, który generuje tekst na podstawie podanej daty.