Napisano 15.07.2009 - 01:33
Napisano 15.07.2009 - 08:56
Napisano 15.07.2009 - 08:58
Napisano 15.07.2009 - 09:12
By Wikipedia.Ruch Rastafari nigdy nie był scentralizowaną religią, wielu rastafarian uznaje go nie za religię, a za "drogę życia". Większość ludzi Rasta nie identyfikuje się z konkretnym wyznaniem, definiując siebie jako Rasta raczej przez ubiór, obyczaje, poglądy na sprawę rasizmu, słuchanie muzyki i częste przebywanie w gronie podobnych osób, tworząc w ten sposób subkultury. Niektórzy rastafarianie obok muzycznej uprawiają działalność polityczną, jak np. Nandor Tanczos albo Ras Sam Brown i jego partia Suffering People's Party z roku 1961, lub łagodzą konflikty polityczne, jak np. Bob Marley, który poprosił ówczesnego premiera Michaela Manleya, i lidera opozycji Edwarda Seagę na scenę, i następnie wykonano sławne zdjęcie ich trzech trzymających ręce w symbolicznym geście pokoju podczas bardzo brutalnej kampanii przedwyborczej.
Napisano 15.07.2009 - 10:07
Napisano 16.07.2009 - 12:52
Napisano 16.07.2009 - 13:30
Rzeczywiście są to straszne i destrukcyjne poglądy.Pokój, miłość, jedność, braterstwo, wiara w Jah
Totalna bzdura. "Wyznawanie Jah" i "oddawanie czci cesarzowi Hajle Sellasje" to dokładnie to samo.Tymczasem u podstaw tego ruchu nie leży palenie marihuany i wyznawanie Jah, lecz oddawanie czci cesarzowi Hajle Sellasje.
Ten cesarz zrobił dużo dobrego dla Etiopii.Cesarzowi, którego bez wątpienia można zaliczyć do jednego z okrutniejszych.
"W każdym stadzie znajdzie się wilk w owczej skórze", a Bob Marley oczywiście zrobił bardzo dużo dla reggae.Reggae, muzyka, której dzisiejszy wygląd ukształtował Bob Marley (tzw. Druga fala reggae) na początku istnienia skupiała swoje teksty wokół nienawiści rasowej skierowanej w stronę Białych. Na pierwszych dancehallowych koncertach, gdzie muzycy skakali po scenie, a gołe panienki tańczyły na głośnikach tłumy skandowały okrzyki "Je*ać białasów" i podobne. Dopiero Bob Marley swoimi tekstami zmienił oblicze światowego reggae.
Po pierwsze nie rastafarianizm, ale Ruch Rastafari. Po drugie nie wiem co w tym tekście dziwnego czy odkrywczego.Skąd się wzięła nazwa rastafarianizm? Oczywiście od króla Hajle Sellasje I, który inaczej nazywany był ras Tafari Makonnen. Ras czyli głowa, książe, cesarz.
Pokój, miłość, jedność, braterstwo, wiara w Boga dla dzieci bez przekonań? Nie za bardzo rozumiem. Jakie są twoje przekonania, uważasz, że zwalczanie ludzi przepełnionych miłością i pokojem jest czymś wspaniałym?Imho ruch religijno-kulturowy dla dzieci bez przekonań.
Napisano 16.07.2009 - 13:48
Napisano 16.07.2009 - 14:01
Napisano 16.07.2009 - 14:33
Ja uważam, że wyznawanie religii tylko dlatego, że powstała w danym miejscu jest tak samo mądre jak twój post.ja uważam, że wyznawanie tej religii przez osobę z Polski jest tak samo mądre, jak uznawnie krakowiaka za taniec aborygenów
Wyśmiewasz ich święta bez żadnego powodu. Chyba łatwo skojarzyć co o tym myślę.No to fajne maja swieta hehehe
Chyba latwo skojarzyc co o tej religi mysle
Napisano 16.07.2009 - 20:34
No to fajne maja swieta hehehe
Chyba latwo skojarzyc co o tej religi mysle
Napisano 16.07.2009 - 20:51
Napisano 16.07.2009 - 21:04
Napisano 16.07.2009 - 21:37
Nie rozumiem dlaczego święta Rasta miałyby być głupsze od innych.Tak , dla mnie te swieta sa glupota, wiem ze innym tez glupota moga byc swieta Bozego Narodzenia , Wielkanocy , Niedzieli palmowej itp. Ale to jest moje zdanie.
Napisano 17.07.2009 - 07:23
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych