Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ważne ogłoszenie - Nowy silnik forum

• Zamknięty Temat jest zamknięty
298 odpowiedzi w tym temacie

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Inna rzecz, ktoś wyżej wspomniał o "bonusach" za tłumaczenia i artykuły. Obecnie mogłyby to być po prostu punkty za pierwszy post w temacie, wszak samo napisanie artykułu nie oznacza jeszcze, że on jest dobry i jest wart "plusa".

Wlasnie, moze daloby sie dodac rozszerzona forme oceniania artykolow/tlumaczen itd., bo same plusy duzo nie mowia.

Pierce.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Tekeeus nie wierzysz w ludzi. Forum liczy mniej niż 8k użytkowników, regularnie odbywają się publiczne egzekucje egzotycznych osobników [banicja za spam, chamstwo i łajdactwo :] ]. Jak już wcześniej wspomniałem trolle stanowią zdecydowaną mniejszość, inną sprawą jest fakt iż nikt nigdy na oczy owego stwora nie widział, raczej nie zwracający na siebie uwagi user raz na jakiś czas podczas pełni księżyca zaczyna świrować, zachowywać się jak troll. Wspominałeś o nieprzydatności demokracji - racja nie sprawdza się jeśli mamy doczynienie z pospolitą masą. Mam powody by sądzić iż nasz standard jest znacznie wyższy niż norma. Demokracja może mieć miejsce jedynie wówczas gdy lud pracujący :> cechuje wysoka inteligencja i zrównoważenie. Czas pokaże jaką notę otrzymamy.

Gdyby wartościowy post zdobył 100 minusów to musiałoby oznaczać iż w naszych szeragach zalega odpowiednia ilość nieprzystosowanych do prawa głosu idiotów - nie ma co owijać w mniej stanowcze słowa. Najbliższy czas wykaże z kim mamy przyjemność dyskutować, pamiętajcie że od teraz nie ma miejsca na zazdrość/skąpstwo: słowa coś wnoszą dajemy +, przypominają spam minusujemy. Stosując się zasady, używając cholernego mózgu czarny scenariusz nie może się urzeczywistnić, nie mam co do tego wątpliwości.

(...)No i nie trzeba się silić na argumentację - w końcu niektórych może głowa rozboleć od myślenia, a forum ma przecież być idiot-friendly.

Nigdy nie było, dziś także nie jest przyjazne idiotom. Co najwyżej ujawnią się prawdziwe oblicza ludzi z którymi przebywasz. Nie sądzę by wszyscy dyskutanci z większą ilością postów odnajdywali w sobie trolla. Kiedyś repę miały pożliwość przyznawać osoby od okreslonej ilości postów, prawdopodobnie model ten zostanie. Zanim mały spamerek zechce uprzykrzyć komuś życie musi wytrwać określony czas, jeśli zwróci na siebie uwagę [w znaczeniu negatywnym, jeśli ujawni swój instynkt] to wyjedzie na banie.

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Odnosząc się do reputacji. Jak słusznie i prawidłowo zauważono jest to system oceny postów lub jak kto woli oceny wypowiedzi. Skrajna ocena (na plus lub minus) jest tylko i wyłącznie wyrażeniem opinii większości, a tym samym jest oceną najbardziej miarodajną i sprawiedliwą i nie ma tu znaczenia czy w grupie oceniających większość osób to sceptycy, dzieci neo, konserwatyści czy ateiści - to ocena większości. Nie zapominajcie o tym, że prawo głosu ma każdy i każdy może wpłynąć na "końcową" ocenę posta. Celowo ująłem "końcową" w cudzysłów, ponieważ ocena nigdy nie będzie finalną, może się przecież zmieniać w czasie. Widząc negatywnie oceniony post, który w naszej opinii zasługuje na co najmniej +5, śmiało oceniajmy na plus. Analogicznie, widząc spam oceniony pozytywnie, można przecież wcisnąć minus. Tak, to demokracja - głos większości - ale lepszego systemu chyba jeszcze nie wymyślono.

edit: btw, jeśli jest taka możliwość, to dodałbym opcję podglądu swojej repy - czyli skąd pochodzi (wyświetlenie postów w których przyznano). Detal i kosmetyka, ale jeśli jest taka możliwość, to było by miło. Rep-junkie miałoby zaoszczędzony czas :P

Nie ma takiej możliwości

Czy dla tych co preferują jasne tło będzie wyjątkowo przyjazna wersja IP.Board Lo-Fi ? Pozostawienie jasnej skórki chyba nie jest problemem nie do rozwiązania.

Będzie (dopiero za kilka tygodni) skin z jaśniejszym (ale też nie białym) tłem ale tylko pod obszarem postów. Skin jasny celowo jest ukryty, ponieważ chodzi o wizualną identyfikację serwisu. Pewnych elementów graficznych nie da się także dostosować zarówno do jasnego jak i ciemnego stylu równocześnie.

W kilku tematach już zaczyna się coś w rodzaju "nie wierzy w spiski - MINUSA MU!". Jak dla mnie to wygląda po prostu na próbę zamknięcia ust osobom, które albo są nielubiane, albo mają poglądy nie pasujące reszcie.

Co stoi na przeszkodzie, żebyś zainterweniował i dał + takiej pokrzywdzonej Twoim zdaniem osobie? Masz swój pakiet, zapewne wiele osób podziela Twoje zdanie. Szalę zawsze można przechylić.

System reputacji będzie miarodajny, jeśli będzie się oceniać poziom samej wypowiedzi.

Nie da się zweryfikować za co został przyznany plus lub minus. Tutaj nie chodzi tylko o ocenę poziomu wypowiedzi. Jak pisałem wyżej, system pozwala wyrazić opinię o treści posta (lub opinię o autorze posta). W pojedynczym przypadku ocena jest oceną subiektywną, globalnie - jako iż każdy ma prawo głosu - jest to ocena jak najbardziej obiektywna.

Następna kwestia - " Każdy w ten sposób może stać się swoistym moderatorem forum." Z takiego czegoś na pewno nic dobrego nie wyniknie. Jest pewna przyczyna, dla której moderatorem nie jest każdy user: większość użytkowników nie jest zdolna ani do obiektywnej oceni poziomu posta (czyli kierują się kryterium "lóbje - PLUSA!/nie lóbje - MINUSA!/ zgadzam się - plusa" etc.), ani na tyle samo opanowana, aby być w stanie obiektywnie sądzić w większości sytuacji. Gdyby zdecydowana większość userów rzeczywiście była zdolna do takich rzeczy, to funkcje moderatora dostawałby każdy user na wejściu - a jednak tak nie jest.

Nie każdy będzie od razu moderatorem, natomiast ocena przy poście może łatwo wskazać moderatorowi co z takim postem / delikwentem należy zrobić. Osoby "świeże" na wstępie nie będą mogły w ogóle oceniać. Napiszę o tym więcej w kolejnych postach.

Mam pewną sugestię odnośnie reputacji. Czy można zrobić tak, żeby w np. profilu wyświetlał się nie tyle poziom reputacji, ale też ile ma się "plusów" a ile "minusów"? Takie małe zestawienie, bilans.
Będzie po tym lepiej widać z kim ma się do czynienia, bo np. można mieć reputację równą 10 i 10 plusów, ale można też mieć 50 plusów i 40 minusów.

Nie da się tego zrobić.

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

6159 osób właśnie utraciło prawo oceniania.

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja

Napisano

6159 osób właśnie utraciło prawo oceniania.

A jakie sa wymagania na prawo oceniania, ilosc postow?

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Utworzona została nowa grupa - Nowicjusz, która nie posiada prawa do głosowania. Każdy po zarejestrowaniu się trafia do tej grupy. Od 25 postów następuje promocja do grupy Użytkownik. Próg można zmienić, ewentualnie zamienić liczbę postów na staż na forum.

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up
Jako, że mamy anonimowy system reputacji, to trzeba by się jakoś zabezpieczyć przed nadużywaniem anonimowości.
Osobiście dołożyłbym jeszcze warunek związany z reputacją, bo 25 postów naklepać jest łatwo. Mogłyby to być np. 2 albo 3 punkty i wtedy po spełnieniu obu warunków Nowicjusz stałby się Użytkownikiem (już na stałe, niezależnie ile by miał potem reputacji).

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niestety nie ma takiej opcji. Jedyne co na teraz możemy zrobić to zamienić próg "postów" na staż na forum.

.Killer.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy jest taka możliwość żeby po wejściu do tematu gdzie jest oznaczony że są nie przeczytane posty, to aby nieprzeczytane posty były jakoś oznaczone? Tak jak to jest w skrypcie phpbb by przemo.

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie planuję dodawania takiej modyfikacji.

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja

Napisano

A bardzo by się przydało coś takiego. No chyba, że wróci link do ostatniego nieprzeczytanego postu.

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

lepsza obsługa przyjaznych linków (co ma dla nas znaczenie, w pozycjonowaniu serwisu w google)

Przyjazne linki g*** dadza, jesli w dalszym ciagu w stopce forum bedzie funkcjonowala taka oto farma linkow...

Fajne Opisy GG, Opisy Gadu | Zdrowa Żywność Olej Orkisz | szkolenia | gry | Baza Firm | aura | Projekty domów | zakłady bukmacherskie | zakłady sportowe | Hostessy | tworzenie stron www | Filmy online | ściąganie muzyki mp3

Juz wieki temu byla mowa o filtrze, jaki Google nalozylo na VRP. Widzac takie cholerstwo w stopce, Google raczej filtra nie zdejmie - oni tacy glupi nie sa - co najwyzej moga dodac "nagrode specjalna" w postaci bana.

Zeby to jeszcze mialo chociaz atrybut rel="nofollow" - ale nie ma, wszystkie linki przekazuja moc.
Zeby chociaz jeden z tych linkow byl powiazany tematycznie z VRP... ale nie jest zaden. Zwykly link farm.

Czyms takim mozna tylko udupcyc strone - Google widzi farme linkow, daje filtr. Widzi, ze linki nie znikaja, tylko pojawiaja sie kolejne - daje jeszcze wiekszy filtr. Widzi, ze nadal to samo - moze dac bana. A wtedy odetnie skutecznie wiekszosc ruchu kierowanego z wyszukiwarki.

Zreszta juz tak jest... Google wieki temu walnelo filtra i VRP wyskakuje dopiero na ktorejs stronie wynikow.

Moze tego nie wiesz, ale te linki w stopce powoduja przekazanie "mocy" stronom, do ktorych one prowadza, a tym samym wplywaja na pozycje tych stron w wyszukiwarkach. Dopoki strony te spelniaja jakies wymogi - m.in. sa podobne tematycznie do strony, ktora do nich linkuje - jest ok. Gdy jednak webmaster zaczyna linkowac do jakichs opisow gg, przypraw i innych rzeczy, ktore nie maja nic wspolnego z tematyka jego strony - Gugiel zaczyna cos podejrzewac. I konczy sie tak jak to opisalem wyzej...

Eury, powiedz ty mi szczerze jedna rzecz... wiesz cos w ogole o pozycjonowaniu? Przeczytales jakikolwiek poradnik pozycjonera a'la "co mozesz robic a czego sie wystrzegaj"?

No bo sory za szczerosc, ale odnosze wrazenie, ze moderuje na forum, ktorego administrator ma ZEROWE pojecie o pozycjonowaniu i nie robi nic, by opuscic filtr...

Reputki swoja droga, silnik swoja droga, grafa swoja droga, ale na Boga, zajmijze sie wreszcie pozycjonowaniem, bo jak tak dalej pojdzie to ty to forum "zadolujesz", czlowieku...

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przecież sam pisałem o sandboxie, ale nie ma na to żadnych dowodów. Podanych przez Ciebie linków usuwać nie zamierzam, choćby dlatego, że ich ilość mieści się w dopuszczalnym zakresie, a powodów przesunięcia nas w wynikach jest mnóstwo. Dziwię się tylko czemu ty stosujesz rel="nofollow" na swojej stronie, skoro nie daje to żadnych korzyści dla strony docelowej - dla robota te linki nie istnieją.

.Killer.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z ciekawości chciałem sprawdzić jak wygląda IP. DARK po prześciu na ciemną skórkę to nigdzie nie widzę zmiany na jasną. Przeszukałem ustawienia forum ale nic nie ma. Doszedłem do wniosku że od 6 do 20 będę mieć jasną skórkę, a od 20 do 6 będę mieć ciemną. W dzien jasna a w nocy ciemną aby nie męczyć wzroku.

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Killer - już napisałam do Eurycide prosząc Go o pomoc. To ja dałam Ci " - " . Chciałam sprawdzić od kogo i za co masz pierwszego. Przepraszam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych