Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ważne ogłoszenie - Nowy silnik forum

• Zamknięty Temat jest zamknięty
298 odpowiedzi w tym temacie

CzstSrkzm.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

System repy w znanej formie zniknął na dobre, jest nowy system oceny postów. Mogę natomiast obiecać, że wszyscy użytkownicy, którzy posiadali co najmniej 5 punktów reputacji odzyskają je (i swój status). Reputacją będę się zajmował na końcu.

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

- 130.000 postów poprawione. Do piątku wszystkie zostaną przebudowane.
- limity związane z reputacją zostały ograniczone do 5 akcji dla wszystkich grup na forum

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeszcze dziś pojawi się lekko odświeżone i finalne logo + drobne zmiany w nagłówku.

Rainbow Lizard.
  • Tematów: 11
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

(...)
No właśnie - teraz to się dopiero zacznie... Ludzie zbierają minusy za zwykłe wyrażanie poglądów. Przykład - choćby Twój post, który zacytowałem - dałem plus, żeby wyrównać, bo mnie to raziło w oczy - domyślam się od kogo dostałeś minus, choć nie znam Jego poglądów w sprawie reputacji :) - Już widać, że plusy i minusy rozdawane są z (nie)sympatii do danego usera, a limit 10 dziennie tworzy ogromne możliwości. Ogólnie nie wszystkie fora wzięły pełnymi garściami, z nowych możliwości skryptów - jedno na którym jestem, pozwala tylko na przyznawanie dodatniej reputacji i to 3 dziennie (by uniemożliwić złośliwe szkodzenie innym minusami - oczyścić userów z negatywnych emocji). Sama liczba podziękowań pod postem też świadczy w pewnym stopniu o tym, co ktoś wnosi na forum. Nie potrzeba tu minusów.

Zgodzę się z tym (za co dałem plusa - to by było na tyle, jeśli chodzi o anonimowość xP) - teraz już nawet nie trzeba argumentować zmian w reputacji, jak widać kompletni de... Erm, osoby, które nie są w stanie uargumentować własnego zdania, mają ułatwione zadanie i będą mogły wstawiać minusy/plusy na zasadzie "bo ja go nie lóbje!!!!!!!!1111oneoneone" (czyli tak, jak się dzieje obecnie).

Wychodzi więc na to, że po owej zmianie reputacja przestała być do czegokolwiek przydatna. W poprzednim systemie jeśli ktoś miał 20 minusów w rodzaju "nie zgadzam się z jego poglądami", i 20 plusów "mądre posty na poziomie", to użytkownik wiedział, że pomimo zera przy reputacji dana osoba jest dobrym dyskutantem. Sama cyferka nie mówiła wiele, patrzyło się raczej na uzasadnienie ocen niż numerek pod awatarem.

Obecnie... Cóż, na chwilę obecną poziom reputacji znaczy tyle, co nic - bo jakiś user może mieć - 10 albo i +100, ale nie wiadomo, czy ma to -10 za ogólny poziom postów, czy za to, że niektóre osoby na forum go nie lubią ze względu na inne poglądy. Już teraz dochodzi do sytuacji, w której jednostki piszące posty na poziomie "twoja argumentacja jest żałosna i z tobą nie gadam" albo bezmyślne jednolinijkowce dostają plusy jak leci. Wysoka reputacja oznacza tylko tyle, że ktoś ma poglądy pasujące określonej liczbie userów.

Jakby tego było mało, skoro nie trzeba podawać uzasadnienia przy wystawianiu oceny, oznacza to, że nie trzeba nawet czytać posta przed ocenieniem - można dać plusa albo minusa bo tak i już. Widać forum staje się przyjaznym miejscem dla wtórnych analfabetów.

Co z minusami za spam, archeologię,, nekromancję ;) , obrażanie, wulgaryzmy, prowokacje ? Od tego wszystkiego są moderatorzy i różne formy kar.

Także z obecnego systemu popieram jedynie przyznawanie plusów, a stary był fajny ze względu na swoiste "pamiętniki". Można było się więcej dowiedzieć o kimś - np, że taki Mamma zbierał za rzeczowe posty i zdrowy sceptycyzm, a taki Yawgmoth, za tematy o inwazji mrówek na mieszkanie ;)

A co do minusów Aquila, typu "jesteś z CIA", to i tak każdy ma własny rozum i wie jak je traktować.

"Jesteś z CIA" - wiadomo, jak to traktować - ktoś wystawiający taki minus musi cierpieć na dosyć zaawansowaną paranoję. xP -

Dobre w starym systemie było również ograniczenie - minus danemu userowi można było wystawić po upływie jakiegoś czasu od ostatniego minusa. Teraz można jechać kogoś złośliwie z dnia na dzień i sprowadzić do parteru.

Mi to tak bardzo nie przeszkadza - już wspomniałem za co byłem "plusowany". Ale nie widzę powodu, dla którego ludzie na serio coś wnoszący w to forum, mięli by być stępieni przez 3-4 swoich zaciekłych wrogów w kilka dni (np Trajan oberwał w kilku postach pod rząd, choć obecnie sytuacja przedstawia się inaczej).

Ja osobiście jestem za całkowitym zlikwidowaniem systemu reputacji. Tu już nawet nie chodzi o stępienie, ale o to, że user, który tłumaczy artykuły, udziela się na forum etc. będzie miał +5 (bo nie wieży w NWO i jest kłamcom i jest gópi i się z nim nie sgadzam!), zaś "yntelygęt" piszący parolinijkowe posty, w których treści zero, ale za to mający odpowiednie poglądy, będzie mieć +50 (bo jezt fainy i siem z nim sgadzam!!!!11one). Ot, system całkowicie niewymierny, a przez to bezużyteczny.

Chociaż system ten ma w sumie jedną zaletę - jeśli ktoś ma zły dzień, to może wejść na forum, wystawić parę losowych minusów i od razu humor się polepszy. xP

livin.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kurczę no wróciłam z woodstocku a tu już takie zmiany O_o Szczerze Eury nowa skórka jakos mi nie podchodzi jest za jasna. Reputacja nie była w gruncie rzeczy taka zła. Generalnie to jestem straszne zagubiona w tym nowym wystroju i ciężko jest mi się połapać, bo przeglądałam forum dopiero teraz.

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Livin, wybierz sobie roboczą IP.Dark

livin.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ok Eury dzięki już jestem na dark, ale nie zmienia to faktu, że dalej jest mi sie ciężko połapać :) ale jak trochę to ogarnę to pewnie się przyzwyczaje. A i czekam na sb:)!

Pierce.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

I dlatego można ustalić limity dla każdej grupy z osobna. Obecne to możliwość przyznania 10 plusów i 10 minusów na dobę dla każdej grupy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby określone grupy na forum miały większy pakiet / czy też nie mogły w ogóle odejmować punktów

Jeśli podane ograniczenie dotyczy osób o umyśle dwunastolatka, wówczas możemy być pewni iż ludzie ci wykorzystają limit co do kropli. Następstwem będzie inflacja, jeśli nie hiperinflacja. Inną sprawą jest fakt, że tak z ręką na sercu można wlepić 1, 2 maksymalnie 3 plusy dziennie. Większa ilość raczej oznacza znacznikowanie co mi się podobało a co nie a przecież nie o to chodzi. Nie jest najważniejsze kto w sporze ma rację, istotne jest zachowanie oponentów, kultura, pomysłowość w budowie wypowiedzi itd.

Ogólnie nowy system repy jest zmianą pozytywną. Nie chciałbym niczego sugerować, lecz największe obawy wyrażają osoby z wysoką oceną - czyżby obawa że klepanie sobie za awatar już nie wystarczy? Kolejna uwaga: widzicie sensowny post z minusem od trolla a mimo to nie reagujecie? Obawiam się że jest to zazdrość - pozostałość po poprzednim systemie "nie rozbuduję niczyjej reputacji bo będzie mieć większą ode mnie" - teraz nie ma wyjścia. Na forum trole są w mniejszości, gdyby każdy z nas rzetelnie wlepiał + i - wtedy sytuacja wyglądałaby naturalniej.

//Edit

Chwila nad czymś nie dość dobrze się zastanowiłem. Obecna reputacja odgrywa inną rolę, w końcu jakąś sensowną. Na dole widnieje "Aktualnie ukryte posty poniżej punktów. Zmień wartość progową" myślę że oto przede wszystim chodzi, by przestać się jarać plusikami tylko sprawić by czemuś służyły. Mod nie wyłapie wszystkich spamerów, a jeśli kilku userów wspólnie oceni że post pod względem głębi przypomina kałużę, będzie to zgodne z zasadą demokracji.

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chwila nad czymś nie dość dobrze się zastanowiłem. Obecna reputacja odgrywa inną rolę, w końcu jakąś sensowną. Na dole widnieje "Aktualnie ukryte posty poniżej punktów. Zmień wartość progową" myślę że oto przede wszystim chodzi, by przestać się jarać plusikami tylko sprawić by czemuś służyły. Mod nie wyłapie wszystkich spamerów, a jeśli kilku userów wspólnie oceni że post pod względem głębi przypomina kałużę, będzie to zgodne z zasadą demokracji.

Słuszna uwaga. Ja tylko dodam, że istnieje dodatkowa możliwość wyróżnienia postów o danej wartości reputacji.

Hunter.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja podobnie jak livin wracam z wooda i własnym oczom nie wierzę. Przedwszystkim poprzednia wersja była bardzo funkcjonalna i przejrzysta. Teraz to wygląda trochę dziwnie, żeby nie mówić nieładnie. Mam nadzieję, że dalsze pracę nad poprawieniem funkcjonalności zmienią te nieprzyjemne wrażenia. A i zwracam się do administratoraz prośbą o rozważenie kwestii reputacji bo to co teraz widzę to jakiś ponury żart. Dlaczego nie można przywrócić poprzedniego systemu oceniania? Człowiek wiedział z kim ma do czynienia, a teraz to mi w ogóle nie pasuje. Postęp nie zawsze jest dobry, a z tego co czytam to nie tylko ja tak uważam. Moje zdenerwowanie wynika z tego, że zależy mi na forum a ta wersja jest poprostu beznadziejna. Najbardziej uderza kwestia reputacji, co już kilku userów zauważyło.
EDIT
Zapomniałem wspomnieć o zainteresowanich, które moim zdaniem powinny być w profilu, a nie rozciągać posta.

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przedwszystkim poprzednia wersja była bardzo funkcjonalna i przejrzysta.

Zapewniam Cię, że styl Ciemny już jest przejrzysty, będzie na pewno bardziej kiedy skończę. Odnośnie funkcjonalności - już jest większa. Kwestia przyzwyczajenia.

A i zwracam się do administratoraz prośbą o rozważenie kwestii reputacji bo to co teraz widzę to jakiś ponury żart. Dlaczego nie można przywrócić poprzedniego systemu oceniania?

Poprzedni system nie działa na tym skrypcie, zresztą nie zamierzam do niego wracać. Po drodze wyjaśniałem co i jak.

Zapomniałem wspomnieć o zainteresowanich, które moim zdaniem powinny być w profilu, a nie rozciągać posta.

Czytaj temat

Eternal Moonshine.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No ludzie, przecież w forum nie chodzi tylko o reputację. Obecna wersja ma swoje plusy i minusy ale nie jest zła i można do niej przywyknąć.

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Obecna reputacja będzie miała sens jeśli będzie się ją z sensem używać. A przykład bezsensu jej użycia (minus) widzę już kilka postów powyżej w krótkiej, lakonicznej, informacyjnej i zupełnie neutralnej wypowiedzi Eurego: "Livin, wybierz sobie roboczą IP.Dark".

Edit: Właśnie ktoś wlepił tam plusa, więc już wszystko wróciło do normy. A w sumie to dalej jest bez sensu, bo plusy powinny powinny być wyrazem docenienia wypowiedzi, a nie sposobem niwelacji bezsensownie przyznanego wcześniej minusa.

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ok na dziś koniec prac. Górna belka nagłówka jest praktycznie gotowa. Logo ma kształt finalny. Zmiany obejmą jeszcze obszar wyszukiwarki i górnego menu. W dalszej kolejności będzie miała miejsce finalizacja widoku tematu oraz prace nad edytorem tekstu.

Jeszcze jedno, jutro forum także wyłączone od godziny 8 do 15. Dalsza przebudowa postów.

Hunter.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Poprzedni system nie działa na tym skrypcie, zresztą nie zamierzam do niego wracać. Po drodze wyjaśniałem co i jak.

W takim razie trzeba się przyzwyczaić. Jest to ukłon w stronę nowych użytkowników i mam nadzieję, że się myle i w końcu przyzwyczaję. Ale moje wątpliwości już się potwierdzają bo za wyrażenie opinii można dostać minusa dlatego, że ktos się ze mną niezgadza. Przykładem jest mój post wyżej. Więc już widzę, że można za poglądy zostać zminusowanym. Jedyny pozytyw jaki dostrzegam to, że nie będzie klasycznego "plusa za plusa" i odwrotnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych