System repy w znanej formie zniknął na dobre, jest nowy system oceny postów. Mogę natomiast obiecać, że wszyscy użytkownicy, którzy posiadali co najmniej 5 punktów reputacji odzyskają je (i swój status). Reputacją będę się zajmował na końcu.
Napisano 04.08.2009 - 15:18
System repy w znanej formie zniknął na dobre, jest nowy system oceny postów. Mogę natomiast obiecać, że wszyscy użytkownicy, którzy posiadali co najmniej 5 punktów reputacji odzyskają je (i swój status). Reputacją będę się zajmował na końcu.
Napisano 04.08.2009 - 20:11
Zgodzę się z tym (za co dałem plusa - to by było na tyle, jeśli chodzi o anonimowość xP) - teraz już nawet nie trzeba argumentować zmian w reputacji, jak widać kompletni de... Erm, osoby, które nie są w stanie uargumentować własnego zdania, mają ułatwione zadanie i będą mogły wstawiać minusy/plusy na zasadzie "bo ja go nie lóbje!!!!!!!!1111oneoneone" (czyli tak, jak się dzieje obecnie).(...)
No właśnie - teraz to się dopiero zacznie... Ludzie zbierają minusy za zwykłe wyrażanie poglądów. Przykład - choćby Twój post, który zacytowałem - dałem plus, żeby wyrównać, bo mnie to raziło w oczy - domyślam się od kogo dostałeś minus, choć nie znam Jego poglądów w sprawie reputacji - Już widać, że plusy i minusy rozdawane są z (nie)sympatii do danego usera, a limit 10 dziennie tworzy ogromne możliwości. Ogólnie nie wszystkie fora wzięły pełnymi garściami, z nowych możliwości skryptów - jedno na którym jestem, pozwala tylko na przyznawanie dodatniej reputacji i to 3 dziennie (by uniemożliwić złośliwe szkodzenie innym minusami - oczyścić userów z negatywnych emocji). Sama liczba podziękowań pod postem też świadczy w pewnym stopniu o tym, co ktoś wnosi na forum. Nie potrzeba tu minusów.
"Jesteś z CIA" - wiadomo, jak to traktować - ktoś wystawiający taki minus musi cierpieć na dosyć zaawansowaną paranoję. xP -Co z minusami za spam, archeologię,, nekromancję , obrażanie, wulgaryzmy, prowokacje ? Od tego wszystkiego są moderatorzy i różne formy kar.
Także z obecnego systemu popieram jedynie przyznawanie plusów, a stary był fajny ze względu na swoiste "pamiętniki". Można było się więcej dowiedzieć o kimś - np, że taki Mamma zbierał za rzeczowe posty i zdrowy sceptycyzm, a taki Yawgmoth, za tematy o inwazji mrówek na mieszkanie
A co do minusów Aquila, typu "jesteś z CIA", to i tak każdy ma własny rozum i wie jak je traktować.
Ja osobiście jestem za całkowitym zlikwidowaniem systemu reputacji. Tu już nawet nie chodzi o stępienie, ale o to, że user, który tłumaczy artykuły, udziela się na forum etc. będzie miał +5 (bo nie wieży w NWO i jest kłamcom i jest gópi i się z nim nie sgadzam!), zaś "yntelygęt" piszący parolinijkowe posty, w których treści zero, ale za to mający odpowiednie poglądy, będzie mieć +50 (bo jezt fainy i siem z nim sgadzam!!!!11one). Ot, system całkowicie niewymierny, a przez to bezużyteczny.Dobre w starym systemie było również ograniczenie - minus danemu userowi można było wystawić po upływie jakiegoś czasu od ostatniego minusa. Teraz można jechać kogoś złośliwie z dnia na dzień i sprowadzić do parteru.
Mi to tak bardzo nie przeszkadza - już wspomniałem za co byłem "plusowany". Ale nie widzę powodu, dla którego ludzie na serio coś wnoszący w to forum, mięli by być stępieni przez 3-4 swoich zaciekłych wrogów w kilka dni (np Trajan oberwał w kilku postach pod rząd, choć obecnie sytuacja przedstawia się inaczej).
Napisano 04.08.2009 - 21:40
Napisano 04.08.2009 - 22:19
I dlatego można ustalić limity dla każdej grupy z osobna. Obecne to możliwość przyznania 10 plusów i 10 minusów na dobę dla każdej grupy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby określone grupy na forum miały większy pakiet / czy też nie mogły w ogóle odejmować punktów
Napisano 04.08.2009 - 22:32
Chwila nad czymś nie dość dobrze się zastanowiłem. Obecna reputacja odgrywa inną rolę, w końcu jakąś sensowną. Na dole widnieje "Aktualnie ukryte posty poniżej punktów. Zmień wartość progową" myślę że oto przede wszystim chodzi, by przestać się jarać plusikami tylko sprawić by czemuś służyły. Mod nie wyłapie wszystkich spamerów, a jeśli kilku userów wspólnie oceni że post pod względem głębi przypomina kałużę, będzie to zgodne z zasadą demokracji.
Napisano 04.08.2009 - 22:40
Napisano 04.08.2009 - 22:43
Przedwszystkim poprzednia wersja była bardzo funkcjonalna i przejrzysta.
A i zwracam się do administratoraz prośbą o rozważenie kwestii reputacji bo to co teraz widzę to jakiś ponury żart. Dlaczego nie można przywrócić poprzedniego systemu oceniania?
Zapomniałem wspomnieć o zainteresowanich, które moim zdaniem powinny być w profilu, a nie rozciągać posta.
Napisano 04.08.2009 - 22:44
Napisano 04.08.2009 - 22:47
Napisano 04.08.2009 - 22:48
Napisano 04.08.2009 - 22:54
W takim razie trzeba się przyzwyczaić. Jest to ukłon w stronę nowych użytkowników i mam nadzieję, że się myle i w końcu przyzwyczaję. Ale moje wątpliwości już się potwierdzają bo za wyrażenie opinii można dostać minusa dlatego, że ktos się ze mną niezgadza. Przykładem jest mój post wyżej. Więc już widzę, że można za poglądy zostać zminusowanym. Jedyny pozytyw jaki dostrzegam to, że nie będzie klasycznego "plusa za plusa" i odwrotnie.Poprzedni system nie działa na tym skrypcie, zresztą nie zamierzam do niego wracać. Po drodze wyjaśniałem co i jak.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych