Napisano 08.01.2010 - 21:01
Napisano 08.01.2010 - 22:43
Witajcie, czytam to forum od dość dawna, jednak pisze do was pierwszy raz.
Chciałbym w tych rozważaniach o Duchu Świętym zasugerować żebyście przeczytali 2 List do Koryntian 13:14 "(13) Łaska Pana Jezusa Chrystusa i miłość Boga, i społeczność Ducha Świętego niech będzie z wami wszystkimi." czy społeczność można mieć z jakąś "siłą" czy "chwałą" albo "łaską"?
Poza tym wyraźnie jest zaznaczone i wyróżnione od łaski i miłości "i społeczność Ducha Świętego".
Dlatego uważam że Duch Święty jednak jest osobą i jest to określone w nowym testamencie. Ciekawy fragment np: List do Rzymian 8:26-27 "(26) Podobnie i Duch wspiera nas w niemocy naszej; nie wiemy bowiem, o co się modlić, jak należy, ale sam Duch wstawia się za nami w niewysłowionych westchnieniach. (27) A Ten, który bada serca, wie, jaki jest zamysł Ducha, bo zgodnie z myślą Bożą wstawia się za świętymi." czy może się wstawiać za nami ktoś kto nie jest osobą ? Albo czy ktoś kto nie jest osobą może mieć zamysł ?
I jeszcze pozwolę sobie zacytować 1 Kor 2:12-13 "12) A myśmy otrzymali nie ducha świata, lecz Ducha, który jest z Boga, abyśmy wiedzieli, czym nas Bóg łaskawie obdarzył. (13) Głosimy to nie w uczonych słowach ludzkiej mądrości, lecz w słowach, których naucza Duch, przykładając do duchowych rzeczy duchową miarę. " w tych wersetach wyraźnie biblia sugeruje że Duch Święty naucza czy mogła by nauczać jakaś siła a nie osoba ?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zachęcam do zaglądania do pisma świętego, a także życzę Wam wszystkim społeczności z Duchem Świętym i poznania Jego osoby
Tomek
Napisano 08.01.2010 - 23:23
Moim zdaniem duch święty to po prost Boska Moc. Dlaczego zawsze gdy mówi się o duchu św. jest on wykorzystywany w zdaniach typu "zstąpił na niego duch święty". Strasznie przypomina to stwierdzenie "łaska boska zstąpiła na niego". Nie mam pojęcia czemu chrześcijanie uznali to za kolejny przejaw osoby Boga.
Poza tym kto mówi, że Jezus był Bogiem Jego zachowanie momentami przypominało zachowanie proroków.
Użytkownik fly3 edytował ten post 09.01.2010 - 11:34
Napisano 09.01.2010 - 13:56
Duch święty jest poziomem świadomości niezbędnym by ogarnąć istotę Boga.
Praktycznie nieosiągalnym dla śmiertelników.
Napisano 09.01.2010 - 14:11
Niah. Jezus mówi im, że jest drogą i prawdą, czyli drogowskazem. Wzorem.J 14:6 "(6) Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie. "
Ja i ojciec jedno jesteśmy... hmmmh. Nie sądzisz może, że chodziło mu o to, że działają razem, a nie że są jednym?J 10:30-33 "(30) Ja i Ojciec jedno jesteśmy. (31) Żydzi znowu naznosili kamieni, aby go ukamienować. (32) Odrzekł im Jezus: Ukazałem wam wiele dobrych uczynków z mocy Ojca mego; za który z tych uczynków kamienujecie mnie? (33) Odpowiedzieli mu Żydzi, mówiąc: Nie kamienujemy cię za dobry uczynek, ale za bluźnierstwo i za to, że Ty, będąc człowiekiem, czynisz siebie Bogiem. "
Wcale się nie zrównuje, mówi, że ludzie są niżej położeni niż on. I tutaj wyraźnie mówi, że jest SYNEM, a nie BOGIEM :3.J 8:23 " (23) I rzekł do nich: Wy jesteście z niskości, Ja zaś z wysokości; wy jesteście z tego świata, a Ja nie jestem z tego świata." w tym wersecie już to mówi całkiem jasno że nie jest z tego świata , J 5:22-23 "(22) Bo i Ojciec nikogo nie sądzi, lecz wszelki sąd przekazał Synowi, (23) aby wszyscy czcili Syna, jak czczą Ojca. Kto nie czci Syna, ten nie czci Ojca, który go posłał."
Napisano 09.01.2010 - 14:55
Użytkownik SzumeK edytował ten post 09.01.2010 - 14:56
Napisano 09.01.2010 - 15:03
Z Twojego rozumowania wynika ze Syn to jakiś jeszcze inny byt ?Zgadzam się bardzo z poprzednikiem, a poza tym Tomku,
Radzisz zaglądanie do pisma świętego, ale chyba dużo z niego nie rozumiesz :3.
W podanych przez ciebie fragmentach wcale nie wynika, że jest bogiem, tylko w każdym po kolei jest coraz bardziej wyszczególniane, że jest synem bożym.Niah. Jezus mówi im, że jest drogą i prawdą, czyli drogowskazem. Wzorem.J 14:6 "(6) Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie. "
A życie/żywot i czy można przez wzór albo przez drogowskaz przejść ??Ja i ojciec jedno jesteśmy... hmmmh. Nie sądzisz może, że chodziło mu o to, że działają razem, a nie że są jednym?J 10:30-33 "(30) Ja i Ojciec jedno jesteśmy. (31) Żydzi znowu naznosili kamieni, aby go ukamienować. (32) Odrzekł im Jezus: Ukazałem wam wiele dobrych uczynków z mocy Ojca mego; za który z tych uczynków kamienujecie mnie? (33) Odpowiedzieli mu Żydzi, mówiąc: Nie kamienujemy cię za dobry uczynek, ale za bluźnierstwo i za to, że Ty, będąc człowiekiem, czynisz siebie Bogiem. "
Pisze wyraźnie że jest jedno (greckie hen) jesteśmy.Wcale się nie zrównuje, mówi, że ludzie są niżej położeni niż on. I tutaj wyraźnie mówi, że jest SYNEM, a nie BOGIEM :3.J 8:23 " (23) I rzekł do nich: Wy jesteście z niskości, Ja zaś z wysokości; wy jesteście z tego świata, a Ja nie jestem z tego świata." w tym wersecie już to mówi całkiem jasno że nie jest z tego świata , J 5:22-23 "(22) Bo i Ojciec nikogo nie sądzi, lecz wszelki sąd przekazał Synowi, (23) aby wszyscy czcili Syna, jak czczą Ojca. Kto nie czci Syna, ten nie czci Ojca, który go posłał."
Użytkownik fly3 edytował ten post 09.01.2010 - 17:21
Napisano 09.01.2010 - 15:22
Napisano 10.01.2010 - 09:18
Nie rozumiesz mnie. Mi chodzi o metaforyczne "jesteśmy" ."Pisze wyraźnie że jest jedno (greckie hen) jesteśmy. "
Akurat w tym przykładzie nie podałeś żadnego dowodu na syjamskość Boga i Jezusa .A życie/żywot i czy można przez wzór albo przez drogowskaz przejść ??
Napisano 10.01.2010 - 13:56
Biblia o dziwo jest najbardziej spójną książką i nie są mi znane błędy logiczne w niej (praktycznie każda książka czym większa tym więcej ma takich)
Ludziom nie mieści się w głowie na przykład działanie Ducha Świętego myślą że już nie działa ze to legendy a tak naprawdę cuda dzieją się codziennie praktycznie, Bóg już dawno wręcz wyszedł na ulice miast żeby pokazać ze istnieje.
Ludzie modlą się na językach, są uzdrawiani wręcz masowo dzieją się wspaniałe rzeczy dookoła nas jednak większość tego nie dostrzega ani nie chcą tego widzieć ani o tym słyszeć
Napisano 10.01.2010 - 14:01
Użytkownik SzumeK edytował ten post 10.01.2010 - 14:05
Napisano 10.01.2010 - 14:48
Użytkownik Ainmhidh edytował ten post 10.01.2010 - 14:50
Napisano 10.01.2010 - 15:06
Użytkownik SzumeK edytował ten post 10.01.2010 - 15:12
Napisano 10.01.2010 - 15:14
Użytkownik fly3 edytował ten post 10.01.2010 - 16:09
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych