fly3,
Cuda... na temat cudów to możemy gadać jak o geotermii ojca Rydzyka... niby się dzieje, ale nikt o tym nie wie. Te cuda, patrząc ze zwykłego punktu widzenia to zasługa samej wiary tych ludzi, a nie żadnej ingerencji.
Hę? Zrozum raz, a dobrze. SYN BOŻY. Ogarniasz? SYN. Wg chrześcijaństwa Jezus nie był bogiem, tylko synem boga. Nawet w mitologiach dzieci bogów miały jakieś zdolności... Może Jezus ma zdolność bycia w ludziach?2 kor 13:5
"(5) Poddawajcie samych siebie próbie, czy trwacie w wierze, doświadczajcie siebie; czy nie wiecie o sobie, że Jezus Chrystus jest w was? Chyba żeście próby nie przeszli."
Kim może być Jezus jeśli jest w nas ? czy człowiek może być w człowieku ???
Tomek, wydarzenia zapisane w księdze obiawienia miały miejsce po śmierci Jezusa. "Ja, Jezus, wysłałem anioła mego". Jezus wysyła anioła... co w tym dziwnego?Księga objawienia 22:12-16
"(12) Oto przyjdę wkrótce, a zapłata moja jest ze mną, by oddać każdemu według jego uczynku. (13) Ja jestem alfa i omega, pierwszy i ostatni, początek i koniec. (14) Błogosławieni, którzy piorą swoje szaty, aby mieli prawo do drzewa żywota i mogli wejść przez bramy do miasta. (15) Na zewnątrz są psy i czarownicy, i wszetecznicy, i zabójcy, i bałwochwalcy, i wszyscy, którzy miłują kłamstwo i czynią je. (16) Ja, Jezus, wysłałem anioła mego, by poświadczył wam to w zborach. Jam jest korzeń i ród Dawidowy, gwiazda jasna poranna. "
I tutaj widzimy że to samo, tylko że "Ja, Jezus"
Proszę, nie łącz wydarzeń z 1 rozdziału i 22 rozdziału. To tak jak zrobić transplantację narządów... Pięcioletniemu dziecku przeszczepić rękę 40-latka.Z tych dwóch wersetów można wywnioskować że "Jam jest alfa i omega Pan Bóg twój" "Jezus"
Haha. Wg chrześcijaństwa Jezus był pierwszą istotą którą stworzył Bóg. Piekło w tym znaczeniu to hebrajskie "szeol" miejsce zapomnienia, a nie piekarnik z czerwonymi dzikusami z rogami.A w tych wersetach kim jest syn człowieczy ? "Jam jest pierwszy i ostatni, (18) i żyjący. Byłem umarły, lecz oto żyję na wieki wieków i mam klucze śmierci i piekła. " Czy to są cechy ludzkie czy Boskie ???
No Comment.A tutaj o kim mowa jak nie o Bogu samym ?
Pan. W mitologii greckiej bożek, który był faunem. Jego atrybutem była harmonijka, dzięki której wywoływał w ludziach strach. A w znaczeniu powszechnym pan to starsza osoba płci męskiej :3.kim jest "PAN" ?
szczególnie zwróćcie uwagę na ten werset "(11) I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca."
Można śmiało powiedzieć, aby wszelki język wyznał ku chwale Boga, że Jezus Jest Bogiem
A ja nie wierzę, nigdy od niego nic nie dostałem, nic mi nie zmienił. Za życzenia bardzo dziękuję .Ja wierzę, przyjąłem Go jako swojego zbawiciela i Jezus uzdrowił mnie i zmienił całkowicie moje życie Czego i wam wszystkim naprawdę życzę.
Na zakończenie mam 2 sprawy. SzumeK i Tomek. Nie minusujcie kogoś za odmienne zdanie. Jeżeli nikt was nie przezwał to co wam z tego, że nie podoba wam sie czyjeś zdanie? A druga to, że w biblii "duch święty" to czynna moc boża, a nie 3 odrębna osoba boża. Dowodem na to jest to, że w biblii napisane jest "co nie ma imienia, nie istnieje", więc dajcie luzu z jakimś gołąbkiem .