@Kompi
I tu się zaczyna paradoks wiary
. Na przykład mogę podać chociażby niesławnych Świadków. Święcie wierzą w każde słowo biblii i o dziwo udaje im się tego przestrzegać, w przeciwieństwie do innych chrześcijan... Lecz niestety jedno podważenie ich biblijnych argumentów i już zaczyna się kłótnia... Wtedy sobie myślę "że WTH?! Przecież biblia została napisana 2000 lat temu, a pierwszy cykl opowieści o Jahwe Miłosiernym (dziś liczący ponad 40 ksiąg różnych autorów... czy ktoś dostrzega podobieństwo biblii i spuścizny Lovecrafta
?) został napisany przez Mojżesza, potem biblia będąc spisywana była zmieniana pod kątem oka zakonnika. Do tego dodajmy błędy w tłumaczeniu itp, wiec jakim prawem tak wierzycie w tą bajkę"
...
Biblia chociaż jest niezwykłą księgą, nie można jej brać na serio, bo nie moglibyśmy nawet oglądać kreskówek z przemocą. Poza tym, sama wiara w Boga jest absurdalna, czego nie trzeba udowadniać, ale dam na ten przykład.
Bilans ludzi zabitych przez:
- w lewym narożniku JHWH, miłosierny i sprawiedliwy Bóg Abrahama i Izraelitów... Pomimo miłosierdzia ma na koncie Kanaan, 42 dzieci, 51 żołnierzy* i wielu wielu innych.
- w prawym narożniku Szatan Diabeł, pseudonim "el Diablo", na swoim koncie ma... ej, tylko rodzinę Hioba, którą zabił żeby udowodnić swoich racji w zakładzie...
Podliczmy głosy i wyjdzie
Bóg (niezliczona liczba osób, ponad 500 osób) > Szatan (rodzina Hioba... nie jestem pewien, więc strzelam 200)
* podane liczby to tylko liczba ludzi zabitych na początku drugiej księgi królewskiej