Skocz do zawartości

Zdjęcie

Giza - monumenty Egipcjan, czy pozostałości po Atlantach lub kosmitach? [kuluary]

• Please log in to reply
285 replies to this topic

mamma.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ale co tu pisać? Temat był określony jasno - Egipcjanie, czy Atlantydzi, kosmici - generalnie rzecz biorąc, jakaś inna, przedegipska ziemska lub pozaziemska cywilizacja. Wydawało mi się to jasne, bo przecież dyskusja czy to Cheops, czy może jego dziadek, albo prawnuk nie miałaby sensu :) .
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No to powiem tak - nie mam już pojęcia co o tym myśleć ;) Chodzi mi tylko o jedno - debatę tę zaproponowałem, aby dyskutować z teoriami "udowadniającymi", że to Atlanci (czy też jakakolwiek inna, wcześniejsza niż egipska, nieznana "zaawansowana" cywilizacja) albo kosmici zbudowali piramidy. Dyskusje z innymi teoriami nie interesują mnie no bo nie o to mi chodziło. Jeżeli uważasz, że Twoje poglądy mogą przejść w takiej dyskusji - to możemy kontynuować. Może tylko najpierw napisz Cisz jakie masz dokładnie poglądy (skoro tutaj nie chcesz nam ich zdradzić) i niech Cisz zdecyduje czy możnaby to podpiąć pod debatę. Wtedy albo pójdziemy dalej z tradycyjnym modelem debat, albo zmienimy to po prostu w otwarty temat z selekcją wypowiedzi.
  • 2

MiszaAS.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jeżeli dobrze zrozumiałem się z Cisz, to jednak debata przyjmie postać zbiorczego tematu, a jedynym warunkiem zamieszczenia tam wpisu będzie rzetelne jego napisanie. Więc chyba poglądy mammy w tej sytuacji nie mają większego znaczenia, wyjdzie w praniu, jeżeli skleci coś sensownego :)
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Waham się dość mocno nad tradycyjną formą debaty pomiędzy Aquilą a mammą. Jednakże proszę mammę o wysłanie mi PW i uściśleniu teorii, którą zamierza zaprezentować w debacie.
  • 0

#215 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Moim zdaniem niedopuszczalne jest by debata odbyła się z udziałem dwóch sceptyków. Dla mnie komedia by wyszła i tyle.
  • -1

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A mamy jakąś inną opcję, skoro wszyscy zwolennicy teorii alternatywnych nagle się pochowali? Na forum pełno postów "tak, trzeba byc naiwnym, żeby wierzyć, że to Egipcjanie je zbudowali" a tutaj... cisza.
  • 0

#217 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Nikt się nie chowa. Nie mam ochoty się powtarzać, że pod publiczkę nie ma sensu robić cokolwiek.
Zamiast debatować masz konkretne rozkminki.

Obceniłeś już wypowiedzi 41 byłych agentów tajnych służb? Biją na głowę Twoich świadków i do tego krytykują raport, który tak chwaliłeś. A raport komisji śledczej sam w sobie dał odpowiedź, że pominięto podczas tej komisji odpowiedzi na te najtrudniejsze pytania, co świadczy już o tym , że było coś do ukrycia. Unikanie odpowiedzi to przyznanie się do tego, co się ukrywa. Proste i logiczne.
  • 0

może tak może nie.
  • Tematów: 17
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

(...) proszę mammę o wysłanie mi PW i uściśleniu teorii, którą zamierza zaprezentować w debacie.

Czy tatik także miał "uściślić na pw swoje stanowisko"? Wielokrotnie bez mrugnięcia okiem przypisywano do debat ludzi, których mózgi, delikatnie mówiąc, nie iskrzyły powietrza dookoła, mamma na pewno nie jest przy nich intelektualnie trędowaty aby zasłużyć na jakieś tłumaczenie się. Wręcz przeciwnie. Zgłoszenie się kogoś takiego do debaty powinniśmy przyjąć z pocałowaniem ręki, a nie robić tu problemy. Jak widać myliłem się, iż nie znajdzie się obrońca atlantycko-kosmicznych spekulacji, choć nie wierze aby znalazły się jakieś pozytywne dowody na ich potwierdzenie. Domyślam się zatem, iż będą to dowody negatywne na jak to nazywacie "oficjalną teorie", co pewnie wydłuży worda Aquili z 40 do 100 stron, na czym zyskamy my wszyscy :)
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ok, przemyślałam wszystko. Powiem - nie było łatwo. Doszłam do wniosku, że debata pomiędzy mammą a Aquilą byłaby debatą bardzo wartościową. Daliśmy wspaniałą i sporo trwającą w czasie propozycję dla zwolenników teorii alternatywnych przystąpienia do debaty i stanięcia w szranki z Aquilą. Niestety tematu nie podjęli.
Do potyczki zgłosił się natomiast mamma. Może nie optuje on za zbudowaniem piramid przez tzw. obcych i nie jest zwolennikiem teorii alternatywnych. Jednakże jest ogromna szansa, by debata mogła być kontynuowana w regulaminowym jej pojęciu. A starcie dwóch tak zaznaczających się na naszej forumowej arenie osobowości będzie czymś super.
Ergo - ja jako opiekun chętnie przyzwolę na taką inicjatywę.
I proszę entuzjastów teorii tzw. alternatywnych by nie zachowywali się w takiej sytuacji jak pies ogrodnika. Mieliście szansę - wręcz wszyscy Was namawiali i błagali, byście wzięli w tym udział. Nie chcieliście.

Jeśli Aquila i mamma nie zmienili dotychczas zdania w kwestii chęci podjęcia debaty, to będziemy ją kontynuować.

mamma napisał mi jednak, że teraz ma gorący okres na uczelni - sesja - i debatę jest skłonny rozpocząć pod koniec lutego.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W porządku, niech tak będzie. CIakwei mnie tylko kwestia poglądów mammy i oceny w przypadku, gdyby mamma pisał o czymś zupełnie innym niż to co miałem na myśli proponując debatę. Może bowiem wyjść na to, że przygotowałem wszystkie materiały na zupełnie inną okoliczność i to, co chciałem w tej debacie zaprezentować nie będzie za bardzo współgrać ze wpisami mammy. W każdym razie decyzję o tym podejmiemy już pod koniec debaty. Fajnie, że coś ruszyło ;)
  • 0

#221 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

to żadna debata.
  • -5

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ze swojej strony nie zapomnę obszernie wyjaśnić, dlaczego główne "alternatywne dowody" uważam za idiotyzmy, więc nie będzie chyba aż tak strasznie źle ;) Debatę zaproponowałem jako miejsce gdzie wykaże się w jednym temacie największe kłamstwa tych teorii i zamierzam to zrobić niezależnie od tego, co napisze mamma :)
  • 0

#223 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Tak i zrobisz to na podstawie tylko "teorii" , bo w archeologii odnośnie piramid obowiązują niestety tylko takie :)
Piękna hipokryzja.

P.S: Mi chodzi głównie o to, że debata sceptyka ze sceptykiem , to błąd i to nie będzie debata.

Dzięki za dwa minusy :) Jakaś mania normalnie.
  • 0

QQRIVER.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Muhad z tego co zauważyłem strasznie Cię boli, że dostajesz te minusy. Czyżby duma, aż tak bardzo cierpiała? Za każdym razem podkreślasz, że ci na tej reputacji zupełnie nie zależy, ale kiedy tylko dostajesz minusy to podnosisz wielki lament.

Odnośnie debaty, to ja nie potrafię tego zrozumieć. Muhad robi tu bajzel opowiadając jakieś bzdury, że nie weźmie udziału w debacie z powodu braku czasu a patrząc na jego aktywność na forum, liczbę postów itd. itp. to jedyny wniosek jaki się nasuwa to: Muhad ma czasu aż za dużo. Niesamowity jest także upór w podkreślaniu że "że debata sceptyka ze sceptykiem , to błąd i to nie będzie debata". Pytany czy nie chciałby się podjąć uczestnictwa po prostu odmawia podając argumenty totalnie od czapy. Niesamowity gość. W sumie obserwując jego zachowanie to doskonale zdaję sobie sprawę czemu odmawia- nie będzie mógł po prostu wkleić jakiegoś szajsu ze strony internetowej tylko musiałby wytężyć szare komórki, a w jego przypadku mogłoby się to skończyć potwornym bólem głowy i intelektualną impotencją.
  • 4

#225 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Gdybyś się tak trochę zastanowił bardziej, to zauważyłbyś że chodzi o zasady.
I byłoby fajnie gdybyś poczytał dokładniej co pisałem w postach. Powtórzę się kolejny raz. Teraz mam WOLNE. Wiesz co to znaczy? No chyba, że Ty nie pracujesz, to by wyjaśniało Twoje zdziwienie.

Użytkownik Muhad edytował ten post 08.02.2010 - 10:03

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych