Wychyliliśmy się za półmetek debaty więc parę słów komentarza.
Cała zawierucha a propos tego kto ustawiał te rumowisko jest interesująca nie tylko za sprawą tematu, ale także ze względu na jej uczestników. Dwóch inteligentnych ludzi, o lekkim, przyjemnym piórze, którzy niewątpliwie odrobili zadanie domowe przygotowania się do dyskusji, a że w życiu odrobili już nie jedną taką lekcje, czytanie ich tekstów jest tym bardziej atrakcyjne. Mamma wręcz szaleje w pokazie swego obycia we współczesnej nauce, gdzie jego rozeznanie nie zamyka się jedynie w historii na której tak skupił się Aquila. Styl tego drugiego pana już znamy, jest to totalne zasypanie przeciwnika materiałem faktograficznym. Odsypanie się z tych dowodów, zajęłoby chyba dwa razy tyle, ile trylion stron jaki serwuje naszym piekącym przed monitorem oczom Aquila. Oczywiście pod warunkiem, że w ogóle dałoby się spod nich wykopać - co do czego mam wątpliwości. W tym miejscu mamy właśnie impas, bo choć debata zakłada jakieś debatowanie, chłopaki są jacyś nieskorzy aby odnieść się do argumenty przeciwnika. Mamma kreśli nam możliwą dyfuzji pewnych elementów, uznawanych dziś za typowo egipskie, od wcześniejszych, sąsiednich dla Egiptu kultur. Jest to oczywiście możliwe i trudno wykluczyć taką teorie. Tym samym zawiódł pewnie wielkie umysły tego forum, oczekujące "dowodów" w postaci żarówek, przedstawień latających spodków, energii jądrowej i debilnych wyliczeń. Mamma będzie opierać się na datowaniach bezwzględnych, które jak już zauważono, wprowadzić może niewielką dozę wątpliwości - natomiast Aquila zaprezentował nam tu świetny materiał umieszczający piramidy w całym ich kontekście, względnie umieszczający je pomiędzy procesy technologiczne. Nie bardzo wiem, gdzie ci panowie mają się spotkać, ewentualnie zderzyć i czy ich teorie w ogóle się wykluczają.
PS: kiedyś na tym forum czytałem teorie, w której owe słynne 3 komory symbolizować miały.. Boga Ojca, Jezusa Chrystusa i Ducha Świętego
PS2: w dodatku Zahi Hawass uważa, że musi być jeszcze jedna, nieodkryta - i w niej będzie znajdować się ciało
PS3: i jeszcze genialna wizualizacja najnowszych poglądów na technikę budowę piramidy
http://khufu.3ds.com...ction/revealed/ (trzeba zainstalować plugin ale warto)