Napisano 27.08.2006 - 21:29
Napisano 28.08.2006 - 00:40
Nic nie potwierdza istnienia Ariów? W starożytności na terenach dzisiejszego Iranu i Afganistanu istniało państwo Aria/Ariana, nawet dzisiejsze słowo Iran ma związek z arja(szlachetny).
Znaleziska z cmentarzysk w Sibi oraz na południe od Mehrgarh-naczynia brązowe, broń miedziana itp. wykazują wiele podobieństw do znalezisk z Uzbekistanu czy Tadżykistanu.
Ponoć to nawet oni są odpowiedzialni za zniszczenie cywilizacji Indusu.
Kolejna sprawa...nie wiem co ma wspólnego Mahabharata z Ramajaną?
Wydawało mi się, że wydarzenia z Mahabharaty były nawet uważane za fakt ( tylko inaczej datowane).
Chciałem też zauważyć, że istnieją olbrzymie rozbieżności wśród naukowców wobec datowania tej bitwy...
Z kulturą Harappa może źle się wyraziłem. Harappa to była pierwsza, w pełni wykształcona cywilizacja, w Indiach wcześniej żyli ludzie, jednak nie stworzyli cywilizacji.
Napisano 28.08.2006 - 01:20
Napisano 28.08.2006 - 11:11
Wybacz, źle przeczytałem, myślałem że negujesz Ariów w ogóle:) No ja sam uważam, że indoaryjczycy to zlepek wielu plemion mówiących podobnym językiem, nie pisałem wcześniej, że to jedna rasa.
Wiem, że niekoniecznie oni zniszczyli cywilizację Indusu, dlatego napisałem "ponoć", są różne teorie.
Oczywiście istnieje jeszcze bardziej fantastyczne wyjaśnienie:) Być może nie odnaleziono jeszcze śladów jakiejś rozwiniętej cywilizacji, która mogła się tam znajdować
Napisano 28.08.2006 - 11:51
Napisano 28.08.2006 - 13:48
Tak jak opisują to pisma wedyjskie, nasz wszechświat (tzn to co nazywamy kosmosem) jest jednym z wielu, wielu wszechswiatów tworzących świat materialny ( całe materialne stworzenie), wszystkie te wszechświaty podlegają cyklicznie stwarzaniu i unicestwianiu, jest to opisane krok po kroku. Oprócz świata materialnego (1/4 całego stworzenia) istnieje także świat duchowy ( nie mylic ze światem duchów:) ) - 3/4 całego stworzenia. W odróżnieniu od świata materialnego jest on wieczny i niezmienny
.Pisma wedyjskie opisują także inne systemy planetarne, ich mieszkańców
Ich zaawansowane technologie...
Napisano 08.09.2006 - 10:38
Napisano 08.09.2006 - 15:01
Co do „mostu” Adama (ktoś go jeszcze pamięta?) nadal nie rozwiano moich wątpliwości dotyczących obszarów innych niż literatura.
Napisano 08.09.2006 - 15:28
Napisano 08.09.2006 - 20:14
Z jednym jednak sie nie zgodzę. Nie wiem dlaczego porównujesz Most Adama z Mierzeją Helską. Przecież to dwa twory o zupełnie odmiennej genezie. Helskie lido to tylko piaszczysty wał utworzony przez przybrzeżne prądy morskie, a Most Adama to głównie wynik budującej działalności koralowców.
Napisano 08.09.2006 - 22:14
Z jednej strony poludniowe prady oraz zmiana barwy wody i strefy przybrzeznej na tym terenie, moga swiadczyc o efekcie zniszczenia istniejacego kiedys polwyspu.
Napisano 08.09.2006 - 22:46
Jeśli mam oceniać, to wydaje mi się, że obie Twoje wersje raczej do tego nie pasują.
Napisano 08.09.2006 - 23:00
Może skończyła się im już amunicja?PS. Mam jednak wrazenie ze dyskutujemy jak Kurek z Kaminskim, wiedzac i uwazajac dokladnie to samo a deus ex machina ze strony zwolennikow sztucznosci mostu, jakos nie przybywa z odsiecza.
Napisano 08.09.2006 - 23:19
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych