Skocz do zawartości

Zdjęcie
* * * * * 9 głosy

Nocne niebo

• Please log in to reply
143 replies to this topic

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dager, chylę czoła - ręczne prowadzenie i tak mało pojechane gwiazdki robią na mnie wrażenie. Ja zawsze musiałem mieć silniczki na osiach lub wbudowany napęd (heq-5 swoje kosztował ale robotę robił). Bardzo ładny Orion. Miałeś zwykłą 350-tkę czy demontowałeś filtr UV?

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Użyłem, zwykłego nieprzerabianego Canona 350D, który służył mi też do dziennej fotografii.

Ręczne prowadzenie na "kręciołku" można opanować do perfekcji, pod warunkiem dokładnie równoległego ustawienia montażu względem ziemskiej osi obrotu i płynnego obracania śruby napędu.

Dołączona grafika
Perfekcyjne prowadzenie komety 17P-Holmes, na zdjęciu które wykonałem 22 listopada 2007 w ognisku obiektywu Sonnar 4/300mm.
Dołączona grafika
Wcale nie gorsze prowadzenie tej komety widać na zdjęciu wykonanym kilkanaście minut później w ognisku refraktora f7/600mm.

Przyznam, że kiedyś w sprzyjających warunkach udało mi się wykonać jednorazową - 45 minutową ekspozycję mgławicy emisyjnej "Ameryka" (NGC 7000) na materiale analogowym (barwny negatyw) o czułości 800 ISO. Przy czymś takim należy być absolutnie wypoczętym, gdyż długotrwałe skupienie wzroku na ledwo widocznym krzyżu celowniczym w okularze lunety prowadzącej, jest naprawdę wyczerpujące.
Jeśli odszukam skan tego zdjęcia, nie omieszkam tu wrzucić.

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po prostu szczęka opada. Chciałem napisać coś jeszcze, żeby tak nie komentować tylko jednym zdaniem, ale poważnie nie mam pojęcia co by tu wiecej dodać. Jak dla mnie - perfekcja i zwyczajny brak słów.

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dziś nad ranem (kilka minut po czwartej) zalegała mgła i wschodzący sierp starego Księżyca otaczał wyraźnie niebieski woal. Kiedyś już obserwowałem to zjawisko, lecz pierwszy raz mogłem je sfotografować.
Dołączona grafika

+......

Wędrowiec

• Tematów: 125
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Choć najciekawsze wg mnie zjawiska na niebie - przejście Wenus przez tarczę słoneczną (06.06) i zakrycie Jowisza przez Księżyc (15.07) - są przed nami, to na bieżąco też można zerkać na niebo. Kilka dni temu była koniunkcja Księżyca z Wenus (niestety, pogoda nie dopisała), teraz niebo jest bezchmurne, a Księżyc zbliża się do Jowisza.

Dołączona grafika
ISO 400, 1/5 s, f/5,6, 18 mm
Dołączona grafika
ISO 400, 1/5 s, f/5,6, 55 mm

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wczoraj było widoczne piekne halo wokół Księzyca

Dołączona grafika
HDR

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W wersji HDR powinien być widoczny Księżyc z plamami na powierzchni. Tu zamiast tarczy Księżyca widzimy mocno rozmytą plamę, ale ogólny efekt jak najbardziej pozytywny.

Do uchwycenia subtelnych półtonów na tarczy Księżyca trzeba by użyć czasu 1/125s przy f/5,6 i czułości 100-200 ISO, natomiast halo - 1/15s, zaś gwiazdy - 1s. Można by poeksperymentować z niskimi czułościami (mniej szumów, itp). Największą trudność przy składaniu obrazu finalnego sprawia uzyskanie efektu zbliżonego do tego, co widzi oko. Każde zjawisko tego rodzaju jest inne, dlatego warto je fotografować przy każdej sposobności.

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W wersji HDR powinien być widoczny Księżyc z plamami na powierzchni. Tu zamiast tarczy Księżyca widzimy mocno rozmytą plamę, ale ogólny efekt jak najbardziej pozytywny.

Do uchwycenia subtelnych półtonów na tarczy Księżyca trzeba by użyć czasu 1/125s przy f/5,6 i czułości 100-200 ISO, natomiast halo - 1/15s, zaś gwiazdy - 1s. Można by poeksperymentować z niskimi czułościami (mniej szumów, itp). Największą trudność przy składaniu obrazu finalnego sprawia uzyskanie efektu zbliżonego do tego, co widzi oko. Każde zjawisko tego rodzaju jest inne, dlatego warto je fotografować przy każdej sposobności.

Przy takiej rozpietości zjawiska nie zabardzo jest możliwe pokazanie plam na ksiezycu jezeli halo zajmowało pełna klatke w Olympusie przy ogniskowej 14mm to sama tarcza jest takim ziarenkiem . Podobnie róznica miedzy tarczą ksieżyca a naświetleniem halo jest naprawde wielka . Halo to nie 1/15 tylko ...10s :mrgreen:
Od poczatku fotografowałem tak by wyszło przepisane , podręcznikowe HDR . Tylko problem w tym ze dostepne mio programy wymiękły i wygenerowały bardzo nienaturalny obraz.Dlatego wygenerowałem HDR tylko z 1 pliku Raw skupiajac sie na podbiciu szcegółów samego halo.
Jak ktoś chce moge podesłać oryginały JPG albo nawet RAW(orf)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

+......

Wędrowiec

• Tematów: 125
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Księżyc i Mars (07. 03. 2012)
Dołączona grafika
Na Słońcu jest okazała plama 1429 - żal by było jej nie uwiecznić ;)
wschodzące Słońce - 300 mm Tair i trochę później kit 55-250 mm + ND5

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzisiejsze spotkanie młodego Księżyca z Wenus i Jowiszem na krystalicznie błękitnym niebie. Wyżej w lewo od Wenus są Plejady (gromada otwarta gwiazd M45 w konstelacji Byka), lecz na tej fotce nie zmieściły się.

Dołączona grafika

sebacyw.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Takie moje wypociny:
Dołączona grafika

Wenus, Jowisz i Księżyc + Plejady 27 marca
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

sebacyw,

oryginalne i niebanalne astrofoty. Gratuluję pomysłów!

Rave.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

sebacyw -> piękne zdjęcia, niesamowity klimat ma zwłaszcza to pierwsze dzięki kolorom ;]
Ja wrzucę zdjęcie, które dawno temu zrobiłem księżycowi :)

Dołączona grafika

Milosz.
  • Tematów: 47
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Księżyc, zdjęcie zrobione w nocy z 28 na 29 Kwietnia.

Dołączona grafika

Użytkownik Miłosz edytował ten post 08.05.2012 - 20:28

Kostek.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

30 Kwiecień, godz. 19:58 :)

Dołączona grafika

I jeszcze Wenus z 1 Maja, z godziny 11:29 AM :mrgreen:

Dołączona grafika

Użytkownik Kostek edytował ten post 18.05.2012 - 06:42