Skocz do zawartości

Zdjęcie
* * * * * 9 głosy

Nocne niebo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
143 odpowiedzi w tym temacie

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ta duża kwadra Księżyca w kolorze sepii jest niezła. Zawiera dużo drobnych detali. Nadaje się do oprawienia w ramki i może warto ją zawiesić na ścianie. :mrgreen:

+......

Wędrowiec

• Tematów: 125
  • Artykułów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pierwsze tegoroczne sreberka :]
Dołączona grafika

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gratulacje!!!

Jesteś "łowcą srebrzystych obłoków" - fajnie brzmi.

Też chciałbym mieć widok z okna na morski horyzont na E i NE.

Ps. Na W i NW również. :mrgreen:

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jutro rano - 15 lipca ok. 3:30 o ile pogoda nie zawiedzie, będzie można zaobserwować moment zakrycia Planety Jowisz przez Księżyc. Jest zjawisko, które warto obserwować z użyciem lunety lub teleskopu z uwagi na fakt, że kolejno będą zakrywane również księżyce Jowisza. Można próbować je sfotografować z uzyciem długoogniskowych obiektywów. Początek zakrycia zacznie się, gdy Księżyc będzie się znajdował ok. 17 stopni nad wschodnim horyzontem.

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niestety, po godzinie 3:00 niebo było zasnute cienką warstwą chmur a pół godziny później, w momencie zakrycia rozmyty sierp Księżyca ledwo prześwitywał zza chmur. Nie było szans na obserwacje ani na zdjęcia. :/

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zastój w temacie więc wklejam fotkę dzisiejszej pełni Księżyca w chmurach. Piękny, nastrojowy wieczór, widziany z otwartego okna. Zdjęcie jest składanką dwóch różnych ekspozycji obiektywem f-135mm. Pojedyncza ekspozycja nie oddała by wysokiej rozpiętości tonalnej między jasną tarczą Księżyca i chmurami. Tło ekponowałem przy f/4 z czasem 1/10s, Księżyc przy f/5.6 z czasem 1/125s.

Dołączona grafika

SushieEz.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dager, genialne zdjęcie, nic dodać nic ująć. Poprosiłbym o więcej tego typu klimatów :D

Dzisiejsze i niedzisiejsze, daleko mi do Waszych dzieł, ale przy połączeniu telefon komórkowy + teleskop niewiele można uzyskać przy marnej ilości czasu (co tam plagi egipskie, komary - to dopiero kara za grzechy)

Dołączona grafika[/URL]

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Użytkownik SushieEz edytował ten post 02.08.2012 - 20:40

#128 Gość_Alucard

Gość_Alucard.
  • Tematów: 0

Napisano

Perseidy 2012

Obserowałem 1h20 po 32 przestałem liczyć później się już mgła podniosła i trzeba było wracać do domu. Tylko tyle się złapało

Ta bardziej pionowa kreska widziałem go na własne oczy pozostałe to satelity.
Dołączona grafika

Górny róg
Dołączona grafika

To samo podrasowane
Dołączona grafika

+
+
ISS
Dołączona grafika

Użytkownik Alucard edytował ten post 11.08.2012 - 23:45

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bardzo ładnie. Jakie stosowałeś ekspozycje, szkła, itd?

Cirilla.
  • Tematów: 11
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Również w nocy z 11/12 oglądałam perseidy. Niestety zbyt wiele ich nie widziałam, ale widowisko świetne. Jedna to nawet tak błysła na niebie jakby kto małą fajerwerkę puścił. Świetne.

#131 Gość_Alucard

Gość_Alucard.
  • Tematów: 0

Napisano

Dager

D90 Kit 18mm 1600iso 30s f3,5

Nie wiem czy dzisiaj nie spróbować tamronem 90mm f 2,8. Pokryję mały obszar ale jak się coś złapie to powinien być ładnie widoczny.

Użytkownik Alucard edytował ten post 12.08.2012 - 10:25

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kurcze. Też bym chciała w tym roku coś złapać ale póki co zapowiada się zachmurzenie całkowite. Cóż. Przynajmniej dziś we śnie sobie poobserwowałam (naprawdę - śniło mi się, że leżę w ogrodzie i obserwuję meteory :> . A jakie ładnie niebo było, w widoczności gwiazd nie przeszkadzał nawet padający ulewny deszcz. Tłumaczyłam sobie to tym, że chmura deszczowa jest za horyzontem a wiatr zacina na mnie krople. LOL... dopiero jak później z północy zrobił się nagle zachód Słońca zamiast wschodu stwierdziłam, że to niemożliwe i zyskałam LD).

Postarajcie się o więcej fotek dzisiejszej nocy. Chcę popatrzeć co straciłam przez pogodę! 8)
A może ma się okazać, że będzie tak jak w moim śnie? Będzie padać ale gwiazdy będą widoczne? Już kilka razy widziałam w rzeczywistości taką sytuację - podczas burz. Obok chmury burzowej były pięknie widoczne gwiazdy. Tylko, że zapowiadają też mgłę więc chyba nic z tego...

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pierwsze testy totalnie budżetowego zestawu :

Montaz ASTRO-3 (skylux) wybrany został ze względu na minimalna cenę(z statywem , silnikiem krokowym sterowanym pilotem i teleskopem 70/700 kosztował mnie 300 zł) i jego lekkość(mozna go nosic w plecaku razem z dośc solidnym statywem).
Taki leciutki zestawik do fotografowania "w terenie" jasnych i średnich kometek w szerokim kącie.
Komet sensownych w tej chwili wciąż nie widac więc testowałem na Plejadach i M31.
Zdjęcia z Taira 4,5/300 i Jupitera 4/135 . Aparat: Canon 350d

Milosz.
  • Tematów: 47
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale fajne zdjęcia, ja też coś wrzucę, postaram się to robić częściej w przyszłości. W sumie całkiem niedawno wyjechałem z kolegą, jeszcze z czasów liceum, poza Kraków, a oto jedno z zdjęć zrobione tej pięknej, choć bardzo chłodnej nocy. Na zdjęciu poniżej, Wielka Mgławica w Orionie, inaczej M42.

Dołączona grafika

Obszerniejsza relacja z naszego wypadu znajduje się tutaj.
Dodam jeszcze, że dziś prawdopodobnie gdzieś pojedziemy, plan jest, pogoda jest genialna, w Krakowie cały czas słonko, nie widziałem dziś ani jednej chmurki, mam nadzieję, że w nocy będzie tak samo. 8)

Użytkownik Miłosz edytował ten post 04.10.2013 - 14:34

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pierwsze testy achromatu(to taki rodzaj teleskopu soczewkowego) 70/700.
Chybą bedże musiał sporo poprawić.Zwłaszcza sztywność statywu- czekają mnie spore przeróbki.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na podglądzie LV wygladało super, po "klapnięciu" lustra i migawki dosłownie trzęsiączka.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych