Ale to jeszcze nic co opisujesz.
Skonstatowałem, z przerażeniem, że trafiają się na antenie gafy zawodowym prawnikom, którzy na satelicie (kanał ITV) podają porady prawne widzom.
Zdaję sobie sprawę, że poradnictwo na żywo a vista nie jest rzeczą łatwą, ale przecież jest to płatna porada prawna więc o błędach nie może być mowy a są.
To dopiero jest beka.
O niekompetencji dziennikarzy można pisać tomy.
Lubię z tego powodu oglądać programy o budownictwie (bo w tym kierunku się kiedyś edukowałem)
Jakież tam bzdury się momentami plecie lub w szczególności myli nazewnictwo to strach.
Zresztą na pewno też mamy to samo w innych dziedzinach, ale nie jestem w stanie tego weryfikować bo omnibusem przecież nie jestem a większość dziennikarzy niestety do tego jakby pretenduje.
Czasami wystarczy jedynie posiadać podstawową wiedzę w danej dziedzinie aby wyłapać jakie czasami dyrdymały plotą dziennikarze (a szczególnie politycy) na dany temat.
Szczególnie ci drudzy brylują w tego typu wypowiedziach gdzie posiadając jedynie wiedzę zaczerpniętą z prasy mentorskim tonem oznajmiają maluczkim prawdy objawione.
A tak przy okazji.
Znalazłem ostatni nius z TVN24 gdzie pisze się:
Czy nie jest to pomyłka w informacji?Kolejny polski żołnierz zginął w Afganistanie - poinformowało w sobotę po południu Dowództwo Operacyjne Sił Zbrojnych. Jest to 16 polska ofiara misji ONZ.
W Afganistanie jesteśmy chyba z ramienia NATO a nie ONZ?
Niech mnie ktoś poprawi lub potwierdzi, bo nie jestem pewien.
Użytkownik osiris edytował ten post 19.12.2009 - 19:37